Μπάιντεν: Το «κύκνειο άσμα» του στο Βερολίνο - Η σύντομη επίσκεψη και η συνάντηση με τον Σολτς

Ο Tζο Μπάιντεν θα συζητήσει για την Ουκρανία με τους συμμάχους στο τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος στο Βερολίνο

Μπάιντεν: Το «κύκνειο άσμα» του στο Βερολίνο - Η σύντομη επίσκεψη και η συνάντηση με τον Σολτς
AP.
3'

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει να εδραιώσει τη συνεργασία με βασικούς ευρωπαίους εταίρους σε θέματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας έως τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στο Βερολίνο. «Είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε παλιούς φίλους και να ενισχύσουμε τη στενή μας συμμαχία καθώς στεκόμαστε μαζί υπέρ της ελευθερίας και κατά της τυραννίας σε όλο τον κόσμο» έγραψε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτηση στο X.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρώπη μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017-2021, θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές πριν λάβει το ανώτατο παράσημο της Γερμανίας από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η διάκριση τιμά τη «συνεισφορά του 81χρονου τόσο στη γερμανοαμερικανική φιλία όσο και στον διατλαντικό δεσμό» σε όλα τα αξιώματα που κατείχε εδώ και πέντε δεκαετίες, σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία.

Το ολονύκτιο ταξίδι του Μπάιντεν σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατά τις οποίες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τραμπ επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια κούρσα ενάντια στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα τον Ιούλιο υπέρ της Χάρις, θα έχει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς αργά το πρωί για θέματα ασφάλειας, εμπορίου και άλλα οικονομικά ζητήματα. Αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πάνε επίσης στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα ανατολικά και πλησιάζει ένας ζοφερός χειμώνας διακοπών ρεύματος.

«Το βασικό ερώτημα είναι η φύση των εγγυήσεων ασφαλείας και γι' αυτό θα μιλήσουμε αύριο», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Εκλογές στις ΗΠΑ

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα προσθέτουν την αίσθηση του επείγοντος για την Ουκρανία, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει δείξει ότι θα ήταν πολύ πιο απρόθυμος να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο. Το ότι ο Μπάιντεν πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη ως πρόεδρος στο Βερολίνο αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης συνεργασίας του με τον Σολτς.

Ο Μπάιντεν οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Γερμανία στην αρχή της θητείας του και στήριξε στην αρχή τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, που έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, δήλωσε ο Σούντα Ντέιβιντ-Γουίλπ του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η στενότερη σχέση επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να συνεργαστεί στενά με το Βερολίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις γερμανικές δαπάνες για την άμυνα να αυξάνονται γρήγορα για να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν.

Το Βερολίνο διαδραμάτισε επίσης κρίσιμο ρόλο σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων τον Αύγουστο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης που οδήγησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς και του πρώην πεζοναύτης Πολ Γουέλαν από τη Ρωσία. «Είναι μια περιοδεία ευχαριστιών, αλλά είναι επίσης ένα μήνυμα να πούμε, "παρακαλώ μείνετε στην πορεία που χαράξαμε για την Ουκρανία, ό,τι κι αν συμβεί", δήλωσε ο Γουίλπ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή