Iσραήλ: «Νετανιάχου μην θάψεις τους ομήρους» - Αγωνία για την τύχη τους μετά τη δολοφονία Σινουάρ
Κάθε ηγέτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990 έχει σκοτωθεί από το Ισραήλ, πάντοτε όμως υπήρχε ένας διάδοχος. Καθώς το Ισραήλ «γιορτάζει» τη δολοφονία του Γιάχια Σινουάρ και η Χαμάς παραμένει μέχρι στιγμής ακέφαλη, η παλαιστινιακή οργάνωση διατηρεί ακόμη το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο απάναντι στο Ισραήλ: τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα.
Ο Τσαρλς Λίστερ, ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στις ΗΠΑ, θεωρεί ότι η δολοφονία του Σινουάρ θα μπορούσε να κάνει «εξαιρετικά εύθραυστη» την κατάσταση των αιχμαλώτων. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε: Θα υπάρξει επιθυμία της Χαμάς για εκδίκηση. Οι οικογένειες ομήρων δικαίως ασκούν ήδη πίεση για κατάπαυση του πυρός, αλλά θα ακούσει ο Νετανιάχου; Απίθανο».
Οι συγγενείς των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, οι μισοί εκ των οποίων εικάζεται οτι μπορεί να είναι ήδη νεκροί - συγκεντρώθηκαν στη λεγόμενη «Πλατεία των Ομήρων» στο Τελ Αβίβ όπου συγκεντρώνονται εδώ και ένα χρόνο, ζητώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν σπίτι.
«Έχουμε κλείσει τον λογαριασμό με τον αρχιδολοφόνο Σινουάρ. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι ζωές του Ματάν, του γιου μου και των άλλων ομήρων βρίσκονται σε απτό κίνδυνο», δήλωσε η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο 24χρονος γιος απήχθη από το σπίτι τους στο κιμπούτς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
«Δεν θα υπάρξει πραγματικό κλείσιμο του κύκλου, καμία ολοκληρωτική νίκη αν δεν σώσουμε τις ζωές τους και δεν τους φέρουμε όλους πίσω», είπε σε βίντεο μετά την είδηση του θανάτου του Σινγουάρ την Πέμπτη. Έκανε μάλιστα έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Νετανιάχου, μην θάψεις τους ομήρους. Πήγαινε τώρα στους μεσολαβητές και στο κοινό και παρουσίασε μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία. Για το Mατάν μου και τους υπόλοιπους ομήρους στα τούνελ, ο χρόνος έχει τελειώσει. Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Φέρτε μια συμφωνία τώρα!»
«Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή και δεν παρουσιάσει τώρα μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία -ακόμα και σε βάρος του τερματισμού του πολέμου- σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους σε μια προσπάθεια να παρατείνει τον πόλεμο και να οχυρώσει την κυριαρχία του. Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι».
Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ επιβεβαίωσαν ότι ο Σινουάρ ο «αρχιτέκτονας» της καταστροφικής επίθεσης στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, σκοτώθηκε την Τετάρτη από ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν επιχείρηση στη νότια Γάζα.
Μέχρι στιγμής, 117 όμηροι έχουν επιστρέψει ζωντανοί στα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων 4 που απελευθερώθηκαν στην αρχή του πολέμου στη Γάζα, ενώ 105 κυρίως γυναίκες, παιδιά και αλλοδαποί επέστρεψαν τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας με τη Χαμάς και οκτώ διασώθηκαν από τον στρατό.
Τριάντα επτά αναφέρθηκαν ως νεκροί. Αυτό σημαίνει οτι 101 όμηροι παραμένουν ακόμα στη Γάζα σύμφωνα με μετρήσεις των Ισραηλινών, τουλάχιστον οι μισοί από τους οποίους οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι είναι ακόμη ζωντανοί.
Η Όρνα και ο Ρονέν Νέουτρα, γονείς του Ισραηλινού Αμερικανού ομήρου Ομέρ, είπαν ότι είναι κρίσιμο όλες οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην επιστροφή όσων κρατούνται από τη Χαμάς. Κάλεσαν τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ να «δράσουν γρήγορα και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να καταλήξουν σε συμφωνία με τους απαγωγείς».
«Ο Σινουάρ, ο οποίος περιγράφηκε ως σημαντικό εμπόδιο σε μια συμφωνία, δεν είναι πλέον ζωντανός», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου οι στόχοι που τέθηκαν για τον πόλεμο με τη Γάζα έχουν επιτευχθεί, όλα εκτός από την απελευθέρωση των ομήρων».
Η εκστρατεία του Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζα, έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος του θύλακα σε ερείπια και έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του. Όμως, ο Σινουάρ δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα, καθώς σύμφωνα με το Ισραήλ κρυβόταν στα τούνελ που είχε κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Στην «Πλατεία Ομήρων» του Τελ Αβίβ, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο των διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης από οικογένειες και υποστηρικτές που απογοητεύτηκαν από την περιορισμένη πρόοδο στην επιστροφή τους, υπήρχε ανησυχία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Αισθάνομαι λίγο μουδιασμένος... Έχω μια βαθιά ανησυχία για τους ομήρους και είναι πολύ δύσκολο να βρω πίστη και ελπίδα», είπε ο Ανάτ Ρον Καντλ, κάτοικος του Τελ Αβίβ που επέζησε από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη σφαγή είναι νεκρός... Δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει αυτό για τους ομήρους μας και την ασφάλειά τους και πόσοι από αυτούς είναι ακόμα ζωντανοί; Και με απασχολεί πολύ βαθιά, βαθιά»