Συναγερμός στο Ισραήλ: «Τρομοκράτες» από την Ιορδανία πέρασαν στη χώρα

«Τρομοκράτες» πέρασαν από την Ιορδανία στο Ισραήλ, καταγγέλουν οι Iσραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), τονίζοντας ότι εξουδετέρωσαν δύο από αυτούς
1'

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε, όπως αποκάλεσε, «ορισμένο αριθμό τρομοκρατών» που περνούσαν από την Ιορδανία στο Ισραήλ νότια της περιοχής της Νεκράς Θάλασσας και εξουδετέρωσε δύο από αυτούς αφού άνοιξαν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων, ανέφερε ο στρατός σε δήλωση την Παρασκευή.

«Στρατεύματα του IDF εστάλησαν στο σημείο και δύο τρομοκράτες που άνοιξαν πυρ προς τα στρατεύματα εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις», ανέφερε ο στρατός. «Έχουν σταλεί πρόσθετες δυνάμεις για να ενισχύσουν την περιοχή και διεξάγουν έρευνες στο έδαφος και στον αέρα για έναν επιπλέον τρομοκράτη που πιθανότατα διέφυγε από τη σκηνή».

Το τελευταίο περιστατικό ακολουθεί μια ξεχωριστή επίθεση στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν ένας ένοπλος από την Ιορδανία σκότωσε τρεις Ισραηλινούς πολίτες στο συνοριακό πέρασμα της Γέφυρας Άλενμπι, μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον πυροβολήσουν και σκοτώσουν.

Το αντι-ισραηλινό αίσθημα είναι έντονο στην Ιορδανία και η επίθεση στη Γέφυρα Άλενμπι ήταν η πρώτη του είδους της κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε επίθεση στο νότιο Ισραήλ, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα που έχει κλιμακώθηκε σε όλη την περιοχή.

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης το 1994 και έχουν στενούς δεσμούς ασφαλείας. Δεκάδες φορτηγά περνούν καθημερινά από την Ιορδανία, με προϊόντα από την Ιορδανία και τον Κόλπο που τροφοδοτούν τόσο τη Δυτική Όχθη όσο και τις αγορές του Ισραήλ