Ανάλυση Reuters: Πώς η Μοσάντ κατασκεύασε και πούλησε τους φονικούς βομβητές στη Χεζμπολάχ

Ένα άκρως μελετημένο σχέδιο κρύβεται πίσω από το «χτύπημα» του Ισράηλ στη Χεζμπολάχ μέσω των βομβητών.
3'

Τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ κατάφερε να ξεγελάσει και να ξεκληρίσει τη Χεζμπολάχ χρησιμοποιώντας τους βομβητές που εξεράγησαν μαζικά, πριν από έναν μήνα, αναλύει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της Χεζμπολάχ, η Μοσάντ, γνώριζε πολύ καλά τον τρόπο που κινούνταν η σιιτική οργάνωση και λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, αποφάσισε η ίδια να κατασκευάσει τη δική της μπαταρία, μέσα στην οποία έκρυψαν τους βομβητές.

Παράλληλα, η μπαταρία περιείχε έναν πυροκροτητή που ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ, ενώ παγιδεύτηκε με 6 γραμμάρια από την εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη «PETN» (pentaerythritol tetranitrate).

Το λεπτό τετράγωνο φύλλο με έξι γραμμάρια λευκής εκρηκτικής ύλης τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης (PETN) συμπιέστηκε ανάμεσα σε δύο ορθογώνιες κυψέλες μπαταρίας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη πηγή και τις φωτογραφίες.

Ο υπόλοιπος χώρος μεταξύ των κυψελών της μπαταρίας καταλήφθηκε από μια λωρίδα πολύ εύφλεκτου υλικού που λειτουργούσε ως πυροκροτητής, είπε η πηγή.

Αυτό το «σάντουιτς» τριών στρωμάτων εγκλωβίστηκε σε ένα περίβλημα περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού σπίρτου, με ασυνήθιστη συναρμολόγηση αλλά πάνω από όλα δεν είχε μεταλλικά στοιχεία, οπότε δεν την ανίχνευαν οι ακτίνες Χ.

Ο κρυφός σχεδιασμός της βόμβας και το προσεκτικά κατασκευασμένο περιτύλιγμα της μπαταρίας, περιγράφονται στην έρευνα του πρακτορείου Reuters, για πρώτη φορά, και ρίχνουν φως στην εκτέλεση αυτής της μακροχρόνιας επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του έτους όταν έφτασαν οι βομβητές στον Λίβανο.

Μόλις έλαβε τους τηλεειδοποιητές τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ αναζήτησε την παρουσία εκρηκτικών, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, περνώντας τους από σαρωτές ασφαλείας του αεροδρομίου για να δουν αν ενεργοποίησαν συναγερμό. Δεν αναφέρθηκε τίποτα ύποπτο.

Έπειτα και από τον έλεγχο, τα πακέτα μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες και διανεμήθηκαν στα μέλη της σιιτικής οργάνωσης, με το αποτέλεσμα να είναι γνωστό πλέον σε όλον τον κόσμο.

Μελετώντας προσεκτικά τις κινήσεις της Χεζμπολάχ, η Μοσάντ ανέλαβε ενεργό ρόλο στην πώληση των βομβητών στην οργάνωση. Όχι μόνο με την εταιρεία-κέλυφος στη Βουδαπέστη αλλά και την προσέγγιση της εταιρείας «Apollo Systems» στην Ταϊπέι που προωθούσε τους βομβητές στην αγορά.

Έτσι, ράκτορες της Μοσάντ παρίσταναν ανθρώπους από την εταιρεία που μάλιστα είχαν κατασκευάσει μία νέα μπαταρία πολύ μεγάλης διάρκειας. Τότε ακριβώς έκλεισαν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της «Apollo Systems» για να ζητήσουν συνεργασία.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν εντυπωσιάστηκε από τον σχεδιασμό της μπαταρίας αλλά εν τέλει δέχθηκε να βάλει τον συγκεκριμένο κωδικό στον κατάλογο με τα πρόσθετα προϊόντα.

Ο ίδιος ωστόσο δεν έλαβε και δεν έστειλε ποτέ τις φονικές μπαταρίες σε πελάτες ή και στην ίδια τη Χεζμπολάχ, κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι εκρήξεις στην Βηρυτό.

Επιπλέον, η Μοσάντ ανέλαβε να διαφημίσει τις δυνατότητες του προϊόντος μέσω βίντεο, οδηγώντας στη Χεζμπολάχ στην μοιραία απόφαση να προχωρήσει στην αγορά τους.