Αυτή είναι η συντομότερη πτήση στον κόσμο - Διαρκεί μόλις 53 δευτερόλεπτα

Η μικρότερη πτήση στον κόσμο είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι περίμενε κανείς
Shutterstock
3'

Οι περισσότεροι από εμάς είτε αγαπάμε τις πτήσεις είτε τις μισούμε. Συνήθως υπάρχει κάποιος στην παρέα που θέλει να φτάσει στο αεροδρόμιο ώρες νωρίτερα και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αίθουσες αναμονής, προτού βολευτεί στο κάθισμά του, ενώ κάποιος άλλος κρατάει τις αποσκευές του με νύχια και με δόντια επειδή φοβάται τις πτήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει μια υπερβολικά σύντομη πτήση η οποία θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για όσους φοβούνται τα αεροπλάνα, αλλά θέλουν σύντομα να ξεκινούν να χρησιμοποιούν αεροπλάνο.

Η συγκεκριμένη πτήση διαρκεί συνολικά 90 δευτερόλεπτα με έναν μικροσκοπικό διάδρομο προσγείωσης που σημαίνει ότι μόνο τα 53 από αυτά είναι πραγματικά στον «αέρα». Αυτό το σύντομο ταξίδι πραγματοποιείται μεταξύ των σκωτσέζικων νησιών Westray και Papa Westray του Όρκνεϊ, με τα δύο αυτά νησιά να χωρίζονται από μια λωρίδα νερού.

Η συντομότερη πτήση στον κόσμο λειτουργεί από το 1967 και εκτελείται από τη Loganair με ένα αεροσκάφος Britten-Norman BN2B-26 Islander που μεταφέρει μόνο 10 επιβάτες. Παρ' όλα αυτά, είναι μια ουσιαστική σύνδεση για τους 90 ανθρώπους που ζουν στο Papa Westray.

Με τη συνολική απόσταση να είναι μόλις 2,7 χιλιόμετρα (1,7 μίλια), η πτήση είναι περίπου όσο το μήκος του αεροδρομίου του Εδιμβούργου.

Οι πτήσεις εκτελούνται καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις, εκτός από τις πτήσεις που εκτελούνται μόνο από το Westray προς το Papa Westray τα Σάββατα και από το Papa Westray προς το Westray τις Κυριακές.

Η πτήση χρησιμοποιείται κυρίως για καθηγητές και φοιτητές που κατευθύνονται στο Papa Westray για να μελετήσουν κάποιους από τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους του, και για επαγγελματίες του τομέα της υγείας κάνουν επίσης το γρήγορο ταξίδι για να περιθάλψουν τους κατοίκους του.

Με το αεροσκάφος να περιγράφεται ως «στιβαρό» και έμπειρο στο να ταξιδεύει στους «πιο σύντομους και δύσβατους διαδρόμους των Highlands», οι επιβάτες μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά.

Παρόλο που αυτή η πτήση-ρεκόρ έχει γίνει μέρος της γοητείας των νησιών Όρκνεϊ, απειλήθηκε όταν το τοπικό συμβούλιο άρχισε να εργάζεται για σταθερές συνδέσεις μεταξύ των νησιών το 2014. Ευτυχώς, τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την κατασκευή τους από το 2024. Υπάρχει επίσης ένα πλοίο, αλλά με τη διάρκειά του να είναι περίπου 25 λεπτά, μπορείτε κάλλιστα να πάρετε την πτήση των 90 δευτερολέπτων.

Δυστυχώς, δεν μπορεί κάθε πτήση να είναι μια εξόρμηση 90 δευτερολέπτων, και στο άλλο άκρο του φάσματος, η μεγαλύτερη επιβατική πτήση στον κόσμο (από άποψη συνολικού χρόνου χωρίς στάση) είναι οι 18 ώρες και 50 λεπτά που χρειάζονται για να πετάξετε από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης στο Αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε την πτήση από το νησί Όρκνεϊ 753 φορές σε αυτό το διάστημα, αυτό είναι πραγματικά το «μακρύ» στις μεγάλες πτήσεις.

Σχετικές ειδήσεις