Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Το γράμμα «Από την Κόλαση» και το μυστήριο του μισοφαγωμένου νεφρού

Η ταυτότητα του πιο διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη 
5'

Η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη, πριν από 136 χρόνια, στο Λονδίνο, παραμένουν ανεξιχνίαστες στην κορυφαίας ίσως υπόθεση της εγκληματολογικής ιστορίας.

Ήταν αυτό το μήνα του 1888 όταν στάλθηκε ένα γράμμα, που υποτίθεται ότι είχε γραφτεί από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη - μαζί με ένα μισοδιατηρημένο ανθρώπινο νεφρό.

Το γράμμα με τίτλο «Από την κόλαση», είχε ταχυδρομηθεί στον George Lusk, τον πρόεδρο της Επιτροπής Επαγρύπνησης του Γουάιττσαπελ. Ο συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι ήταν ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος που σκότωσε και ακρωτηρίασε μια σειρά γυναικών στο ανατολικό Λονδίνο. Ισχυρίστηκε ότι το άλλο μισό του νεφρού, το είχε τηγανίσει και το είχε φάει, χαρακτηρίζοντας τη γεύση του «καλή».

Η επιστολή σφραγίστηκε ταχυδρομικά στις 15 Οκτωβρίου 1888 και παραλήφθηκε από τον Lusk την επόμενη μέρα. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο ιδιοκτήτης υπέφερε από μια νεφρικής νόσου.

Ωστόσο, ένα από τα νεφρά ενός από τα θύματα του δολοφόνου, της Catherine Eddowes είχε όντως αφαιρεθεί, αλλά η άποψη εκείνη την εποχή ήταν ότι το όργανο θα μπορούσε να είχε αποκτηθεί από φοιτητές ιατρικής και να σταλεί μαζί με την επιστολή ως μέρος μιας φάρσας.

Κατά τη διάρκεια του δολοφονικού αμόκ, η αστυνομία κατακλύστηκε από πάνω από 1.000 επιστολές που ισχυρίζονταν ότι ήταν από τον δολοφόνο.

Ωστόσο, ενώ οι απόψεις παραμένουν διχασμένες σχετικά με την αυθεντικότητά της, η επιστολή «Από την Κόλαση» είναι ένα από τα λίγα αντικείμενα αλληλογραφίας που θεωρούνται από τα πιο γνήσια.

Το γράμμα «Από την Κόλαση»

Κύριε Lusk,

σας στέλνω το μισό νεφρό που πήρα από μια γυναίκα, το διατήρησα για εσάς και το άλλο το τηγάνισα και το έφαγα ήταν πολύ νόστιμο. Μπορώ να σου στείλω το ματωμένο μαχαίρι που το έβγαλε, αν υπογράψεις για λίγο ακόμα

Πιάσε με όταν μπορείς Mishter Lusk»

Οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή στη λαϊκή κουλτούρα εδώ και δεκαετίες, με αρκετά πραγματικά και φανταστικά έργα να αναφέρονται άμεσα στη ζοφερή επιστολή.

Τα θύματα γύρω από το Γουάιττσαπελ και το Ιστ Εντ του Λονδίνοου βρέθηκαν άγρια δολοφονημένα, με τουλάχιστον από τρεις γυναίκες να τους έχουν αφαιρεθεί εσωτερικά όργανα.

Η ταυτότητα του δολοφόνου αν και εξακολουθεί να είναι άγνωστη, εικάζεται ότι ήταν χειρουργός ή γιατρός, δεδομένου του στυλ των δολοφονιών. Όταν ανακαλύφθηκε το ημερολόγιο του Τζέιμς Μέιμπρικ, ενός πωλητή βαμβακιού από το Λίβερπουλ, φαινόταν να περιέχει ζωτικά στοιχεία. Το αρχείο των 9.000 λέξεων της ζωής του περιελάμβανε οδυνηρές λεπτομέρειες έξι διεστραμμένων δολοφονιών που ο Μέιμπρικ ισχυρίστηκε ότι είχε πραγματοποιήσει στα τέλη του 19ου αιώνα. Παραδέχτηκε ότι σκότωσε μια γυναίκα στο Μάντσεστερ, αλλά, κυρίως, ότι έσφαξε πέντε γυναίκες στο East End του Λονδίνου.

Ο Τζέιμς Μέιμπρικ υπέγραψε το ημερολόγιο: «Δίνω το όνομά μου που όλοι γνωρίζουν για μένα, έτσι λέει η ιστορία, τι μπορεί να κάνει η αγάπη σε έναν κύριο που γεννιέται. Με εκτίμηση, Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Το υποτιθέμενο ημερολόγιο του Τζέιμς Μέιμπρικ περιέχει αναφορές στην επιστολή «Από την κόλαση», ιδιαίτερα στον υποτιθέμενο κανιβαλισμό. Ωστόσο, ακόμη και αν το ημερολόγιο θεωρείται γνήσιο, ο γραφικός χαρακτήρας δεν ταιριάζει καθόλου με αυτόν της επιστολής. Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης την αυθεντικότητά του και υποστήριξαν ότι είχε γραφτεί τα χρόνια μετά τις δολοφονίες. Ενώ οι δολοφονίες δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ, ούτε καν συνδέθηκαν πλήρως, έχουν ζήσει στη λαογραφία για περισσότερα από 130 χρόνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Daily Star ανέφερε πώς ο ερευνητής του Αντεροβγάλτη Ράσελ Έντουαρντς χρησιμοποίησε τεχνολογία ανακατασκευής προσώπου για να δημιουργήσει μια ασπρόμαυρη εικόνα CGI της πιθανής εμφάνισης του δολοφόνου εκείνη την εποχή. Η ανακάλυψη του ήρθε αφού χρησιμοποίησε στοιχεία DNA από το σάλι ενός θύματος για να «αποδείξει» ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν στην πραγματικότητα ο Ααρών Κοσμινσκι, ο οποίος ήταν βασικός ύποπτος κατά τη διάρκεια των δολοφονιών στο Whitechapel.

Πέντε γυναίκες, η Mary Ann Nichols, η Annie Chapman, η Elizabeth Stride, η Catherine Eddowes και η Mary Jane Kelly, σκοτώθηκαν όλες μεταξύ 31 Αυγούστου και 9 Νοεμβρίου. Έγιναν γνωστοί ως οι «κανονικοί πέντε» και, από όλες τις δολοφονίες, αυτές είνα που πιθανότατα συνδέονται. Την εποχή των δολοφονιών, υπήρχαν περισσότερες από 1.000 που εργάζονταν στο Whitechapel, στο ανατολικό Λονδίνο. Η βία κατά των εργαζομένων του σεξ ήταν συνηθισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα και παρόλο που υπάρχουν φήμες ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωσε 11 γυναίκες, πέντε θεωρήθηκαν σίγουρα έργο ενός δολοφόνου. Κάθε μία από τις 5 είχε ξεσκισμένο τον λαιμό, πριν μαχαιρωθεί δεκάδες φορές στο στομάχι και τα γεννητικά του όργανα.

Αρκετά από τα εσωτερικά τους όργανα στη συνέχεια αφαιρέθηκαν πριν τα πρόσωπά τους ακρωτηριαστούν, ώστε να μην αναγνωρίζονται.

Και ξαφνικά η δράση του Τζάκ του Αντεροβγάλτη σταμάτησε, δίνοντας τη θέση του στον θρύλο.