«Είμαι τυχερός που ζω»: Δελφίνι προσπάθησε να... βιάσει κολυμβητή - Τι εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες

Νέα επίθεση από το δελφίνι που έχει τρομοκρατήσει τις παραλίες της Ιαπωνίας
4'

Ένας άνδρας λέει ότι είναι τυχερός που είναι ζωντανός αφού δέχθηκε επίθεση από ένα «ερωτικά φορτισμένο» δελφίνι το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνο για σωρεία επιθέσεων στο Φουκουί της Ιαπωνίας.

Ο Takuma Goto κολυμπούσε στα ανοιχτά της πόλης Tsuruga στην κεντρική Ιαπωνία με έναν φίλο του νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι να δέχεται και εκείνος επίθεση από δελφίνι.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα μόνο δελφίνι, το οποίο μπορεί να είναι σεξουαλικά φορτισμένο, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 15 επιθέσεις σε κολυμβητές στο Φουκούι αυτό το καλοκαίρι, από πέντε περιστατικά το περασμένο καλοκαίρι και ένα το 2022.

Οι επιθέσεις δελφινιών σε ανθρώπους θεωρούνται γενικά σπάνιες, δεδομένου ότι δεν μας βλέπουν θήραμα,

Αυτός και ένας φίλος του κολυμπούσαν στην Crystal Beach πριν πάνε περίπου 20 μέτρα από τη θάλασσα όταν το δελφίνι επιτέθηκε, στοχεύοντας πρώτα τον φίλο του.

Ανησυχημένος από τα κλάματα του φίλου του, ο Γκότο γύρισε για να δει τι συνέβαινε καθώς το κεφάλι του δελφινιού εμφανίστηκε την επιφάνεια.

«Ήξερα ότι δεν ήταν καρχαρίας, αλλά ήρθε κατευθείαν πάνω μου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να προσελκύσει το δελφίνι, αλλά ότι παρόλα αυτά άρχισε μια συνεχόμενη επίθεση.

«Μου επιτέθηκε και με δάγκωσε», είπε.

«Συνέχισε να μου επιτίθεται και πίστευα ειλικρινά ότι θα πέθαινα. Ανησυχούσα περισσότερο ότι θα με σύρουν κάτω από το νερό και πιο έξω στη θάλασσα», είπε.

Ένας σέρφερ ήρθε τελικά στη διάσωση του Γκότο καθώς οι λουόμενοι παρακολουθούσαν με τρόμο από την παραλία. Μόλις βγήκε στη στεριά, έπλυνε τις πληγές του δαγκώματος με νερό. «Το εσωτερικό του δακτύλου μου έσκαγαν έξω», είπε και μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

Ο 23χρονος έμεινε με μια τεράστια τραύμα στον αριστερό δείκτη, που χρειάστηκε πέντε ράμματα, καθώς και τραύματα από δάγκωμα στον αριστερό καρπό και στο αντιβράχιο και στο δεξί του χέρι και στο άνω μέρος του βραχίονα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μοναχικό δελφίνι μπορεί να προσπαθούσε να επικοινωνήσει δαγκώνοντας, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αρσενικών θηλαστικών.

«Φαίνεται ότι τα πολλαπλά περιστατικά έχουν διαπραχθεί από το ίδιο μεμονωμένο δελφίνι», δήλωσε η Mari Kobayashi, επικεφαλής του εργαστηρίου θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας του Τόκιο.

«Πιστεύεται ότι είναι αρσενικό δελφίνι του Ινδο-Ειρηνικού και γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά μερικές φορές επικοινωνούν δαγκώνοντας το ένα το άλλο, επομένως μπορεί να προσπαθεί να το κάνει αυτό με τους ανθρώπους», είπε. «Επίσης, αυτό είναι ένα είδος που συνήθως ζει σε ομάδες, επομένως είναι πιθανό να είναι μοναχικό».

«Τα ρινοδέλφινα είναι άκρως κοινωνικά ζώα και αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να εκφραστεί με πολύ σωματικούς τρόπους», είπε στο BBC ο Δρ Σάιμον Άλεν, βιολόγος και κύριος ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα Shark Bay Dolphin.

«Ακριβώς όπως στους ανθρώπους και σε άλλα κοινωνικά ζώα, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η σεξουαλική απογοήτευση ή η επιθυμία για κυριαρχία μπορεί να οδηγήσουν το δελφίνι να τραυματίσει τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλοεπιδρά. Δεδομένου ότι είναι τόσο ισχυρά ζώα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό στον άνθρωπο».

Ο Δρ Άλεν πρόσθεσε ότι το δελφίνι μπορεί να είχε αποτραπεί από τη δική του κοινότητα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αναζητήσει «εναλλακτική συντροφιά».

Ο Shoichi Takeuchi, του γραφείου της ακτοφυλακής της Tsuruga, είπε ότι κλήθηκαν ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης για να περιθάλψουν άτομα που είχαν δεχτεί επίθεση το καλοκαίρι.

Έκτοτε, οι αρχές έχουν αναρτήσει πινακίδες που προειδοποιούν τους κολυμβητές για τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας ενός δελφινιού που ξεγυμνώνει τα δόντια του.

«Αν οι άνθρωποι δουν ένα δελφίνι έξω από την παραλία, τους συμβουλεύουμε να βγουν αμέσως από το νερό, να κρατήσουν αποστάσεις και να μην προσπαθήσουν να το ταΐσουν», είπε ο κ. Takeuchi.

Ο Γκότο λέει ότι δεν ρισκάρει. «Όποτε κοιτάζω τη θάλασσα, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι ένα δελφίνι μπορεί να είναι εκεί έξω. Δεν θα επιστρέψω ποτέ.»

*Με πληροφορίες από την Telegraph