Μεξικό: Δολοφονήθηκε ιερωμένος που εναντιωνόταν στους διακινητές ναρκωτικών
Ιερωμένος γνωστός για τη στράτευσή του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διότι δεν σταματούσε να στηλιτεύει την εντεινόμενη βία των διακινητών ναρκωτικών, δολοφονήθηκε την Κυριακή από ενόπλους στην πολιτεία Τσιάπας, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία
Καθώς έφευγε αφού χοροστάτησε στην κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησία στη Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, «δυο άνδρες κινούμενοι με μοτοσικλέτα πυροβόλησαν εναντίον του οχήματός του», στο οποίο κατόπιν βρέθηκε «το άψυχο πτώμα του ιερέα» Μαρσέλο Πέρες, εξήγησε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
Ο κυβερνήτης στην Τσιάπας, ο Ρουτίλιο Εσκανδόν, τόνισε μέσω X ότι διενεργείται έρευνα προκειμένου «ο θάνατός του να μην μείνει ατιμώρητος».
Ο ιερωμένος ήταν γνωστός διότι δεν έπαυε να καταγγέλλει την εντεινόμενη βία στην περιοχή εξαιτίας διένεξης μεταξύ συμμοριών που επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών.
Η βία έχει κλιμακωθεί θεαματικά στην Τσιάπας λόγω του ακήρυκτου πολέμου μεταξύ των καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Σιναλόα — των δυο ισχυρότερων εγκληματικών συμμοριών στο Μεξικό.
Στα τέλη Μαΐου, εννιά άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε δυο επιθέσεις εναντίον υποψηφίων στις εκλογές της 2ης Ιουνίου.
Τον Ιούλιο, οι αρχές ανακοίνωσαν πως μετέφεραν σε κέντρα φιλοξενίας πάνω από 4.000 ανθρώπους που είχαν κλειστεί σπίτια τους εν μέσω πολυήμερων συγκρούσεων συνδεόμενων με τον υπόκοσμο στην Τούλα, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια από τη Λα Κονκόρδια.
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η νέα πρόεδρος, που εξελέγη στις αρχές Ιουνίου, εμποδίστηκε να περάσει την 21η Απριλίου από μασκοφόρους σε αυτοκινητόδρομο στην πολιτεία, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της.
Σύμφωνα με το κέντρο αναλύσεων InSight Crime, η σύγκρουση ανάμεσα στα καρτέλ αφορά τον έλεγχο παραμεθόριων κοινοτήτων, περιοχή-κλειδί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων και τη διέλευση μεταναστών, που διασχίζουν το Μεξικό στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.
Από τα τέλη του 2006, όταν άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Μεξικό, με απόφαση του προέδρου την εποχή Φελίπε Καλδερόν (2006-2012), έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 450.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εξαφανιστεί, κατά επίσημα δεδομένα.