Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ χτύπησε οικονομικούς στόχους της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ πέρασε σε «νέα φάση» τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, την ώρα που ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν
Associated Press
6'

Το Ισραήλ θα συνεχίσει σε «νέα φάση» τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ μέχρι να «επιτευχθεί ο στόχος», είπε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.

Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι ολοκλήρωσε μια αξιολόγηση της κατάστασης με τον αρχηγό του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και ανώτερους αξιωματούχους μετά τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ στον Λίβανο.

Ισραηλινό πλήγμα εναντίον χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν τέσσερα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, λέγοντας ότι μεταξύ των στόχων ήταν οικονομικές ενώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως ισραηλινό πλήγμα σημειώθηκε αργά την Κυριακή στο ανατολικό Λίβανο, εναντίον θυγατρικής χρηματοπιστωτικού ομίλου που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, τα γραφεία του οποίου βομβαρδίστηκαν και στον νότιο τομέα της Βηρυτού, μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για απομάκρυνση των κατοίκων.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο «τη θυγατρική της Al-Qard al-Hassan (Αλ Καρντ αλ Χάσαν)» στην περιοχή της Χερμέλ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός έγινε την ώρα που ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή των γραφείων αυτού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της — εξαιτίας της οποίας το Ισραήλ επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν 11 ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν»

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν (σ.σ. «αγαθοεργός δανεισμός») ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολά», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

Η Χεζμπολάχ κατέρριψε drone του Ισραήλ - Βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως κατέρριψε την Κυριακή ισραηλινό drone, χωρίς να διευκρινίσει πού, την ώρα που το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον χρηματοπιστωτικού οργανισμού, που φέρεται να συνδέεται με το σιιτικό κίνημα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μέλη «μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ισραηλινό drone Hermes 450», ανέφερε η Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, το ANI, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, μετέδωσε ότι έγινε ισραηλινός βομβαρδισμός εναντίον χρηματοπιστωτικού οργανισμού ο οποίος φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει το κίνημα στον νομό Χερμέλ, ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανέζικα σώματα ασφαλείας έκανε λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μίλησε για δυο βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο, το μοναδικό στο οποίο εκτελούνται διεθνείς πτήσεις στον Λίβανο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία πλήττονταν χθες βράδυ από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Εικονολήπτης του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται σε σημείο κοντά στον αερολιμένα.

Εντολή εκκένωσης

Νωρίτερα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει εντολή στους αμάχους κοντά σε 22 τοποθεσίες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, να απομακρυνθούν.

Συνεχίζεται η εξολόθρευση της Χεζμπολάχ

Την Κυριακή, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι περίπου 10 ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίλ Ακιλ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τα άτομα που στοχοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση ήταν «οι διοικητές που συνέταξαν και οδήγησαν το σχέδιο της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ, που θα εκτελεστεί την ημέρα που δόθηκε η εντολή, να επιτεθεί στο βόρειο έδαφος του κράτους του Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος του IDF ισχυρίστηκε ότι στο πλαίσιο αυτής της εισβολής, η Χεζμπολάχ «σκόπευε να εισβάλει στο ισραηλινό έδαφος, να καταλάβει τις κοινότητες της Γαλιλαίας και να δολοφονήσει και να απαγάγει ισραηλινούς πολίτες – παρόμοια με αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Νετανιάχου σε Τραμπ: Το Ισραήλ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε όσα έχει επίσης πει δημοσίως: το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Τραμπ, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι είχε «ένα πολύ καλό τηλεφώνημα» με τον Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός ηγέτης ζήτησε τη γνώμη του σχετικά με το τι να κάνει με το Ιράν, είπε. Το Ισραήλ επεξεργάζεται τη στρατιωτική αντίδρασή του στα πρόσφατα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα.

«Με ρωτούσε τι σκέπτομαι. Και είπα, κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις», είπε ο Τραμπ.

Σχετικές ειδήσεις