Μέση Ανατολή: Οι όροι του Ισραήλ για το τέλος του πολέμου στον Λίβανο - «Κόλαση» η Βηρυτός

Τι ζητάει το Ισραήλ για να τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο  - Την «τράπεζα» της Χεζμπολάχ βομβάρδισε ο IDF, ισοπεδώνοντας οικοδομικά τετράγωνα στη Βηρυτό
Smoke rises from an Israeli airstrike on Dahiyeh, in the southern suburb of Beirut, Lebanon, Sunday, Oct. 20, 2024. (AP Photo/Hussein Malla)
Copyright 2024 The Associated Press. All right reserved
4'

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του με στόχο τον «χρηματοδότη» της Χεζμπολάχ και όλη την οικονομική δομή της οργάνωσης, βομβαρδίζοντας ανελέητα τη Βηρυτό.

Όπως ωστόσο αποκαλύπτεται σήμερα, από ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ παρέδωσε στις ΗΠΑ ήδη την περασμένη εβδομάδα ένα έγγραφο που περιείχε τις προϋποθέσεις για μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο και την επιστροφή των κατοίκων και στις δύο πλευρές των συνόρων στα σπίτια τους.

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν είναι: Eλευθερία δράσης στον Λίβανο για την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, και ελευθερία δράσης σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιστρέψει στα σύνορα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 και την κυριαρχία του Λιβάνου. Επομένως φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί η Βηρυτό να συμφωνήσει.

Το έγγραφο εστάλη επίσης στον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ , ήδη την Πέμπτη. Αυτό αφού ο Dermer πραγματοποίησε συζητήσεις με το Υπουργείο Άμυνας και το IDF σχετικά με τις αρχές που το Ισραήλ απαιτεί να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

«Χρηματοδότης» της Χεζμπολάχ με 700 εκατομμύρια δολάρια

Το βράδυ της Κυριακής σε μία προαναγγελθείσα επίθεση, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό με στόχο τους οικονομικούς βραχίονες της Χεζμπολάχ και τις πηγές χρηματοδότησής της.

Βασικός στόχος της επιδρομής ήταν η τράπεζα "Qard al-Hassan" της Χεζμπολάχ, η οποία λειτουργεί περίπου 30 υποκαταστήματα σε συγκεντρώσεις σιιτικού πληθυσμού - περίπου τα μισά από αυτά στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ρέει στην ένωση και τα έσοδα από άλλες παράνομες πηγές - όπως το εμπόριο κοκαΐνης.

Η Qard al-Hassan ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Χεζμπολάχ ήταν ακόμα μια αμελητέα οργάνωση. Επιτρέπει στους πελάτες τρεις τύπους λογαριασμών: βασικό, λογαριασμό δωρεάς για πλούσιους και ταμείο «κοινωνικής συνεργασίας». Ο οργανισμός που ουσιαστικά λειτουργεί ως τράπεζα παρέχει άτοκα δάνεια στους πελάτες του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση που μπορεί να είναι χρυσός ή εγγυήσεις τρίτων.

Η σιιτική τρομοκρατική οργάνωση υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και η Qard al-Hassan της επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με το Fund for the Defense of Democracies (FDD), ο όγκος των δανείων που δόθηκαν από την Qard al-Hassan αυξήθηκε από περίπου 76,5 εκατομμύρια δολάρια το 2007, το έτος μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, σε περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Η συνολική δραστηριότητα της από το άνοιγμα του δικτύου το 1983 έως το 2019 υπολογίζεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν έβλαψαν σημαντικά τη Χεζμπολάχ

Αυτή η ανάπτυξη συνέβη παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά της Qard al-Hassan και ήδη από το 2007 επέβαλαν κυρώσεις, ωστόσο όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έβλαψε σημαντικά τη Χεζμπολάχ.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι υπάλληλοι της Qard al-Hassan χρησιμοποιούν ιδιωτικούς λογαριασμούς σε αναγνωρισμένες τράπεζες στον Λίβανο, με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων.

Μια έρευνα της γαλλικής «Le Monde» που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι η Qard al-Hassan χρησιμοποιείται από τη σιιτική τρομοκρατική οργάνωση, μεταξύ άλλων, για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από λιβανικές κοινότητες στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα, ενώ βασίζεται σε ξέπλυμα χρήματος από πωλήσεις ναρκωτικών. Η παγκόσμια παράνομη δραστηριότητα της Χεζμπολάχ αποτελεί για την οργάνωση πηγή του 30% του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Συμπερασματικά, ο κύριος στόχος του Ισραήλ στην επίθεση στην Qard al-Hassan είναι να προσθέσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην άνευ προηγουμένου κρίση ηγεσίας ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα και των συνεργών του.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο MTV, επιτέθηκε σε κέντρο αποθήκευσης μετρητών του Qard al-Hassan στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο - και ως εκ τούτου απαιτείται εκτεταμένη επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις