Αυστραλία - Την «έπεσαν» στον Καρόλο: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου - Δώστε μας πίσω τα κλεμμένα»

«Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας αυτό που μας κλέψατε» φώναζε η γερουσιαστής στον βασιλιά Κάρολο
AP
2'

Μια Αυστραλή πολιτικός διέκοψε την ομιλία του βασιλιά Κάρολου στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα με ένα υβριστικό διάγγελμα, αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του επαινώντας το καλωσόρισμά του στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η γερουσιαστής Lidia Thorpe, μια υψηλού προφίλ ακτιβίστρια των ιθαγενών με ιστορικό τέτοιων σκηνών σε μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις, φώναζε «Γ*** την αποικία. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου».

Ντυμένη με ένα παραδοσιακό γούνινο παλτό, φώναζε: «Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας αυτό που μας κλέψατε.
Τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Είσαι ένας γενοκτόνος. Αυτή δεν είναι η γη σας, αυτή δεν είναι η γη σας».

Συνέχιζε να φωνάζει επανειλημμένα ενώ την έβγαλε έξω από την αίθουσα η ασφάλεια: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου».

Πριν από το ξέσπασμά της, η γερουσιαστής Thorpe είχε γυρίσει την πλάτη της καθώς έπαιζε ο Αυστραλιανός ύμνος «God Save The King».

Το Buckingham Palace αρνήθηκε να σχολιάσει το ξέσπασμα της Thorpe στο Κοινοβούλιο, αλλά πηγές παραμέρισαν τη μοναδική διαμαρτυρόμενη, λέγοντας ότι οι Μεγαλειότητές τους ήταν «βαθιά συγκινημένες» από τη θερμή υποδοχή που είχαν δεχτεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η γερουσιαστής Thorpe κινδύνευσε να συλληφθεί ενώ διαμαρτυρόταν για την επίσκεψη του βασιλιά και της βασίλισσας Camilla στην Καμπέρα.

Αγαπητοί από το κοινό

Παρά το ξέσπασμα, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα δέχθηκαν την πιο θερμή υποδοχή κατά την πρώτη πλήρη ημέρα των υποχρεώσεών τους στην Αυστραλία.

Στο ζευγάρι έδωσαν μπουκέτα με λουλούδια, παιχνίδια κοάλα και ακόμη και κάποια αποξηραμένα σνακ καγκουρό. Οι πολίτες ευχαρίστησαν επανειλημμένα τους βασιλείς για το μακρύ ταξίδι που έκαναν, ιδίως λόγω της συνεχιζόμενης θεραπείας του Μεγαλειότατου για τον καρκίνο.

Φτάνοντας το πρωί στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Θωμά στο Βόρειο Σίδνεϊ, το βασιλικό δίδυμο, το οποίο αρχικά απόλαυσε μια ξεκούραστη μέρα μετά την εξαντλητική πτήση του, έγινε δεκτό με έντονες ζητωκραυγές από τους εκατοντάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι επισκίασαν τους λίγους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «αποαποικιοποίηση» και ζητούσαν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών και κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Σχετικές ειδήσεις