Al-Qard Al-Hassan: Οι ισραηλινοί βομβάρδισαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Χεζμπολάχ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα κτίριο που βρίσκεται στη συνοικία Chiyah στα νότια προάστια της Βηρυτού μετατράπηκε σε ερείπια

Al-Qard Al-Hassan: Οι ισραηλινοί βομβάρδισαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Χεζμπολάχ
AP
3'

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολίτες είδαν μαύρους καπνούς να υψώνονται στον αέρα μετά από τουλάχιστον 10 εκρήξεις σε προάστια της Βηρυτού. Πανικόβλητο πλήθος γέμισε τους δρόμους και προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένα σημεία της πόλης καθώς προσπαθούσε να φτάσει σε γειτονιές που θεωρούνταν πιο ασφαλείς, δήλωσαν μάρτυρες.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα κτίριο που βρίσκεται στη συνοικία Chiyah στα νότια προάστια της Βηρυτού μετατράπηκε σε ερείπια και οι λίγοι άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή είχαν φύγει πριν από την έκρηξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε νωρίτερα σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι «θα αρχίσει να επιτίθεται σε υποδομές που ανήκουν στην ένωση Χεζμπολάχ, Al-Qard Al-Hassan - απομακρυνθείτε αμέσως».

Η Al-Qard al-Hassan - η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, για τη διαχείριση των οικονομικών της - έχει περισσότερα από 30 υποκαταστήματα σε ολόκληρο τον Λίβανο, εκ των οποίων 15 σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής Βηρυτού και των προαστίων της.

Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από την οργάνωση, τη Χεζμπολάχ ή την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι, ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε: «Ο σκοπός αυτού του πλήγματος είναι να στοχεύσει στην ικανότητα της οικονομικής λειτουργίας της Χεζμπολάχ τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά για την ανοικοδόμηση και τον επανεξοπλισμό».

Ποια είναι η Al-Qard Al-Hassan

Η Al-Qard Al Hassan ιδρύθηκε το 1982 και ισχυρίστηκε ότι η αποστολή της ήταν να παρέχει δάνεια σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, για να «βελτιώσει την κοινωνική συνοχή και συνεργασία», με υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα «για να εξοικονομείται χρόνος ταξιδιού».

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma, είναι ένα από τα κεντρικά οικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ και έχει περισσότερους από 200.000 πελάτες.

Διαθέτει χρυσό που εκτιμάται ότι αγγίζει τους τόνους, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από κοσμήματα που δόθηκαν ως εγγύηση για δάνεια και έχει δανείσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Με την πάροδο του χρόνου έγινε η κύρια υπηρεσία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Χεζμπολάχ.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε η τράπεζα λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το ίδρυμα θα δεχθεί επίθεση, ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή του πολέμου, τα οποία είναι επαρκή για να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και την ασφάλεια αποταμιεύσεων μιας ζωής».

Με πληροφορίες από Reuters, Ynetnews

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή