Λίβανος: Η συγκλονιστική εικόνα με το αεροπλάνο να προσγειώνεται δίπλα σε εκρήξεις
Οι τελευταίες ημέρες στον Λίβανο έχουν χαρακτηριστεί από έντονες συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή των κατοίκων που έχουν μείνει πίσω στη χώρα. Οι συνεχείς εντάσεις στα σύνορα με το Ισραήλ και οι επιθέσεις σε αμάχους έχουν δημιουργήσει μια σκληρή κατάσταση, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια ζώνη πολέμου.
Ο Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα, καθηγητής πανεπιστημίου και ειδικός στα γεωπολιτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στο Λίβανο. Ο ίδιος, έχοντας συγγενείς στο Λίβανο, περιγράφει την κατάσταση από πρώτο χέρι:
«Η ζωή μου έχει σταματήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γιατί όλοι οι συγγενείς μου είναι παγιδευμένοι εκεί, ακόμα και οι πατέρες ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται στο Πατριαρχείο. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα σημεία που χτυπιούνται είναι κατοικημένες περιοχές με αμάχους. Οι συνθήκες είναι τραγικές, ενώ ο λιβανέζικος στρατός δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει. Οι κυανόκρανοι βρίσκονται εκεί από το 1982 και ελέγχουν τα σύνορα με το Ισραήλ, αλλά χθες το Ισραήλ επιτέθηκε σε αυτούς, καταστρέφοντας έναν πύργο ελέγχου και δύο φράχτες», περιέγραψε ο Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα.
O ίδιος μοιράστηκε με το Newsbomb.gr μία συγκλονιστική εικόνα που του έστειλε η θεία του το βράδυ της Κυριακής από το αεροδρόμιο της Βηρυτού. «Όλες οι πτήσεις έχουν σταματήσει, μόνο η MEA airlines συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγια της, η εικόνα είναι αληθινή και είναι από το σημείο».
Μάλιστα εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του Λιβάνου, τονίζοντας πως η χώρα, με τον μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό στην Ανατολή, βρίσκεται σε έναν πόλεμο που πλήττει όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας: «Αυτή τη στιγμή, χτυπιούνται οι χριστιανοί, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Λίβανος περιλαμβάνει όλες τις θρησκείες, και είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό στην Ανατολή», ανέφερε.
Η οικογένεια του Ευάγγελου Μπασάρ Μούσσα συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη του πολέμου, με πολλούς συγγενείς του να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στη χώρα, ενώ οι διεθνείς προσπάθειες για παύση των συγκρούσεων παραμένουν αδιέξοδες.
«Τα περάσματα προς τη Δαμασκό έχουν βομβαρδιστεί, οπότε είναι αδύνατο να φύγουν. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για καιρό, μόνο ο Θεός μπορεί να βοηθήσει», πρόσθεσε.