Οι τρεις τρόποι που το Ισραήλ εξοντώνει τους εχθρούς του: Η διαφορά Μοσάντ - IDF και οι «μασχπατίμ»
Έναν προς έναν, το Ισραήλ καταστρέφει τους ηγέτες των χωρών και των οργανώσεων που του αντιτίθενται. Το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα ήταν η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Γιαχιά Σινουάρ στην πόλη Ράφα. (Λωρίδα της Γάζας).
Τίθενται ωστόσο δύο βασικά ερωτήματα:
α) Πώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών (MOSSAD) και ο στρατός (IDF) καταφέρνουν να βρουν και να καταστρέψουν με επιτυχία αυτούς τους ανθρώπους και
β) θα πετύχει το Τελ Αβίβ νίκη επί των Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα αυτών;
Οι τρεις μέθοδοι του Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει ιστορικά τρεις μεθόδους για να εξαλείψει τους ηγέτες των αντιπάλων του. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινη νοημοσύνη και στοχευμένα μέσα: από την έκρηξη ενός τηλεβομβητή μέχρι το δηλητήριο, αυτό είναι κάτι που φέρει την υπογραφή της MOSSAD.
Αξιοσημείωτη εδώ είναι η απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Khaled Mashaal, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν το 1997. Ισραηλινοί πράκτορες τον αναγνώρισαν και του επιτέθηκαν ακριβώς στο δρόμο, ρίχνοντας λίγο δηλητήριο στο αυτί του.
Φαινόταν εξαιρετικά περίεργο: στη μέση της ημέρας, ένα άτομο δέχεται επίθεση και κάτι του τοποθετείται στο αυτί. Το γιατί επιλέχθηκε αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος δολοφονίας, όταν ήταν πολύ πιο εύκολο να πυροβολήσει τον Mashal, είναι άγνωστο.
Το περιστατικό αυτό δεν είχε καλό τέλος για το Ισραήλ. Δεν είναι ακόμη σαφές με τι απείλησε το Τελ Αβίβ εκείνη την εποχή ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, αλλά το Ισραήλ όχι μόνο αναγκάστηκε να παραδώσει το αντίδοτο στο Αμμάν, αλλά και να απελευθερώσει επιπλέον τον Σεΐχη Γιασίν και δώδεκα άλλους εξέχοντες Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Αλλά ο ισραηλινός στρατός - ο IDF - σε αντίθεση με τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε τέτοια πειράματα και χρησιμοποιεί όπλα υψηλής τεχνολογίας και βαριά.
Η μέθοδος των IDF είναι η εξής: παρακολούθηση των κινήσεων των ηγετών του εχθρού με χρήση μέσων τεχνικού ελέγχου (υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων, άμεσων μηνυμάτων, κίνηση στο Διαδίκτυο), επιλογή της κατάλληλης στιγμής και χτύπημα με τη βοήθεια της αεροπορίας, βομβών ή πυραύλων.
Σε αυτό εμπλέκεται και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shinbet, αλλά η λειτουργικότητά της περιλαμβάνει διείσδυση στις τάξεις του εχθρού ή στρατολόγηση Αράβων. Αυτό είναι απαραίτητο για την επιλογή της τοποθεσίας και του χρόνου χτυπήματος του στόχου.
Για παράδειγμα, δεν αρκεί να γνωρίζουμε περίπου το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων ενός στόχου αναλύοντας την αλληλογραφία ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες του. Είναι απαραίτητο να είναι κάποιος κοντά του. Για τον σκοπό αυτό, η ισραηλινή αντικατασκοπεία στρατολογεί εδώ και δεκαετίες «μασχπατίμ», δηλαδή «συμπαθείς» από τους Άραβες. Παρεμπιπτόντως, ήταν ακριβώς η ταυτοποίηση και η καταστροφή αυτών των ισραηλινών πληροφοριοδοτών, για την οποία ο Σινουάρ είχε δεσμευτεί κάποτε ως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς και για την οποία έλαβε αρκετές ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Μια άλλη μορφή διείσδυσης πληροφοριών είναι οι ειδικές ομάδες Εβραίων ή Βεδουίνων που μιμούνται Άραβες («Mistaaravim»). Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα και απαιτούν ειδικές δεξιότητες και προετοιμασία.
Και τέλος, η τρίτη και τελευταία μέθοδος: τύχη, γνωστή και ως πρόνοια του Θεού. Αυτό συνέβη, φαίνεται, με τον Σινουάρ. Με βάση τις διαρροές στον δυτικό Τύπο, οι Ισραηλινοί γνώριζαν μόνο περίπου σε ποια σήραγγα θα μπορούσε να βρίσκεται, αλλά τίποτα περισσότερο. Ένα απόσπασμα των IDF εντόπισε μια ομάδα έξι Παλαιστινίων αγνώστων στοιχείων σε έναν από τους δρόμους της Ράφα και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Οι Παλαιστίνιοι κατέφυγαν σε ένα κοντινό σπίτι. Οι Ισραηλινοί έφεραν ένα τανκ και όλμους και πέρασαν λίγο χρόνο ισοπεδώνοντας το σπίτι. Για τα αποτελέσματα αναγνώρισης χρησιμοποιήθηκε ένα αναγνωριστικό τετρακόπτερο με βιντεοκάμερα. Τότε οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν ότι ο άνδρας στο σπίτι που κουνούσε ένα ραβδί στο drone ήταν ο Γιαχιά Σινουάρ.
Τρίτος ηγέτης της Χαμάς που εξοντώνεται
Ο Σινουάρ είναι ο τρίτος ηγέτης της Χαμάς στη σειρά, που σκοτώνεται από τους Ισραηλινούς. Η τακτική της εξάλειψης κορυφαίων αξιωματούχων του εχθρού ήταν ένα από τα θεμέλια της στρατιωτικής συμπεριφοράς πληροφοριών του Ισραήλ για δεκαετίες. Και, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι, ποτέ δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του με στρατηγική έννοια.
Ο τότε νέος ηγέτης της Χαμάς, Khaled Meshal, ήταν πολύ προσεκτικός για την ασφάλειά του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1997. Επιπλέον, ο Meshaal προσπάθησε ακόμη και να απαγορεύσει την αναφορά των ονομάτων ηγετών και αξιωματούχων της Χαμάς. Αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι το 2004, μετά τη δολοφονία του Abdel Aziz Rantisi, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είπε: «Η καταστροφή των ηγετών των τρομοκρατών θα συνεχιστεί».
Η θεωρία του "αποκεφαλισμού" του εκάστοτε ηγέτη
Αλλά δεν ήταν δυνατό να ταξινομηθεί πλήρως η ηγεσία της οργάνωσης, αφού η εξουσία της στη Γάζα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες κοινωνικές δραστηριότητες.
Στο Τελ Αβίβ, υποστηρίζουν την ιδέα ότι κινήματα και ακόμη και ολόκληρες χώρες που αντιτίθενται στο Ισραήλ βρίσκονται σε ένα πιο πρωτόγονο επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου είναι επιρρεπείς στον ηγετικό χαρακτήρα. Ο επόμενος κρίκος αυτής της λογικής αλυσίδας είναι ο εξής: αν καταστρέψετε τους ηγέτες, τότε όλα θα καταρρεύσουν. Ωστόσο, από το 1947, η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχει μόνο ενταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λογική δεν λειτουργεί.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι η καταστροφή των ηγετών του εχθρού δεν είναι μόνο ένα αποτελεσματικό στρατιωτικό-πολιτικό μέτρο, αλλά και μια δίκαιη πράξη. Αυτή η έκκληση για εκδίκηση έχει μια περίπλοκη θρησκευτική βάση, αλλά περιοδικά συγκρούεται με την πρακτική ανάγκη για διαπραγμάτευση.
Μερικές φορές άνθρωποι ήρθαν στην εξουσία στο Ισραήλ, οι οποίοι αναγνώρισαν εν μέρει την ανάγκη να συζητήσουν το μέλλον με τους Άραβες, αλλά κάθε φορά όλες αυτές οι προσπάθειες κατέληγαν στο κενό. Υπήρξαν προηγούμενα για διαπραγματεύσεις με τον Γιασέρ Αραφάτ, και με τον Σεΐχη Γιασίν, και με τον Μαρζούκ, και με πολλούς άλλους Παλαιστίνιους, Λιβανέζους και Ιορδανούς ηγέτες. Πολλοί από αυτούς με τους οποίους διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις σκοτώθηκαν αργότερα όταν άλλαξε ο πολιτικός και ιδεολογικός φορέας. Και τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Μέση Ανατολή.