«Αφήστε τα πεσμένα φύλλα»: Η καμπάνια που ζητά τη βοήθεια των πολιτών προς όφελος της άγριας ζωής
Μια ομάδα που μάχεται για την προστασία της άγριας ζωής ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να κάνουν φέτος ένα διάλειμμα από τη χρήση της τσουγκράνας και απλώς «να αφήσουν τα πεσμένα φύλλα».
Πρόκειται για μέρος μιας εκστρατείας που προσπαθεί να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την αξία των πεσμένων φύλλων, αυτά δηλαδή που πολλοί μαζεύουν και πετούν στα σκουπίδια. Τα εν λόγω φύλλα αποτελούν τμήμα της τροφικής αλυσίδας και «μαγνητίζουν» δεκάδες γηγενή είδη άγριας ζωής. Το μάζεμα των φύλλων φαίνεται να οδηγεί στην εξαφάνιση πολύτιμων βιοτόπων της Αμερικής.
«Τα ωδικά πτηνά, τα μικρά θηλαστικά, τα αμφίβια και τα ερπετά “βασίζονται” στα πεσμένα φύλλα», εξηγεί η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής, η οποία έχει διοργανώσει την εκστρατεία «Αφήστε τα πεσμένα φύλλα». «Πολλά είδη εντόμων όπως οι πεταλούδες, οι σκόροι και οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν τα πεσμένα φύλλα ως ασφαλές σημείο πριν την έλευση του χειμώνα και άλλα αναζητούν τροφή στα φύλλα που αποσυντίθενται».
Η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής ιδρύθηκε από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ σκιτσογράφο και εικονογράφο JN Darjeeling και προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για το «πώς να διαχειριστείτε τα πεσμένα φύλλα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να τα απομακρύνετε από τον μικρόκοσμο της αυλής ή του κήπου σας». Συστήνουν στους πολίτες να μεταφέρουν τα πεσμένα φύλλα σε μέρος του κήπου που υπάρχουν ήδη δένδρα. Κάτι τέτοιο ευνοεί ιδιαίτερα την άγρια ζωή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστολή των ζιζανίων και στην επιστροφή σημαντικών θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.
«Εάν έχετε ακόμη πεσμένα φύλλα στον κήπο σας, μπορείτε να τα στοιβάζετε σε μια γωνιά. Στην πορεία, αυτά θα διασπαστούν και θα γίνουν «λίπασμα», κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες εποχές.
Η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν. «Μπορείτε να καθαρίσετε την αυλή σας, δίχως όμως να πετάξετε στα σκουπίδια τα πεσμένα φύλλα. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα “ξενοδοχείο για έντομα”, απλώς στοιβάζοντας τα πεσμένα φύλλα σε μια γωνιά και στη συνέχεια η Φύση θα φροντίσει να βρουν εκεί καταφύγιο έντομα αλλά και ασπόνδυλα».
*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork