Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για την επίθεση στην Τουρκία: Οι Κούρδοι και το «παράθυρο» του Ισραήλ

Οι διεθνολόγοι Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Κωνσταντίνος Φίλης και Άγγελος Συρίγος μιλούν στο Newsbomb.gr για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS της Τουρκίας - Τα στοιχεία για «τρομοκρατική ενέργεια», η σύνδεση μετά τις δηλώσεις Μπαχτσελί και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για την επίθεση στην Τουρκία: Οι Κούρδοι και το «παράθυρο» του Ισραήλ

Έντρομοι πολίτες στο σημείο που έλαβε χώρα η ένοπλη επίθεση στην Τουρκία

AP
6'

Σφοδρή επίθεση έλαβε χώρα σήμερα (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου) νωρίς το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, κοντά στην Άγκυρα, με τον πρώτο τραγικό απολογισμό να μετρά τουλάχιστον 7 νεκρούς και 14 τραυματίες.

Έλληνες διεθνολόγοι, μιλώντας στο Newsbomb.gr, βλέπουν «τρομοκρατική ενέργεια» ενώ αξιολογούν τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν ενόπλους να εισβάλουν στο κτήριο της TUSAS και να ακούγονται πυροβολισμοί καθώς μια ισχυρή έκρηξη. Άλλες εικόνες δείχνουν μια κατεστραμμένη πύλη και ανταλλαγή πυροβολισμών σε χώρο στάθμευσης. Σε άλλα πλάνα οι δράστες φαίνονται να κουβαλούν όπλα και σακίδια πλάτης καθώς μπαίνουν στο κτήριο. Πυκνός λευκός καπνός υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Δεσποτόπουλος: Οι Κούρδοι έχουν αναπτερώσει το ηθικό τους

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr υποστήριξε πως επρόκειτο καθαρά για μια τρομοκρατική ενέργεια, ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος με την ταυτότητα των δραστών.

«Θα αποδειχθούν σύντομα» είπε ο κ. Δεσποτόπουλος, ενώ αμέσως μετά εξήγησε ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν να κρύβονται από πίσω Κούρδοι αυτονομιστές. Τόνισε ωστόσο πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να οργανώθηκε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους σ' ένα τόσο κομβικό σημείο μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα να συμπίπτει με πιθανή αντίδραση στις δηλώσεις Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν». Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η εν λόγω επίθεση να ήταν από καιρό οργανωμένη και να «ήρθε πιο κοντά χρονικά», όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις Μπαχτσελί.

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «οι Κούρδοι έχουν αναπτερώσει το ηθικό τους και προσβλέπουν σε υποστήριξη του Ισραήλ». Υπενθύμισε μάλιστα, τις αναρτήσεις του γιου του Ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Γιαΐρ Νετανιάχου, οι οποίες έγιναν τον Μάιο του 2024 και συμπεριελάμβαναν χάρτη των περιοχών όπου ζουν Κούρδοι στα εδάφη του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν. Περιοχές τις οποίες οι Κούρδοι έχουν κατά καιρούς διεκδικήσει ως μέρος μια ενιαίας χώρας, ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Μάλιστα, ο γιος του Νετανιάχου είχε καλέσει τον πατέρα του και τους Ισραηλινούς να αρχίσουν να στηρίζουν και το ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

anartisi-giou-netaniahou.jpg

«Είναι πιθανόν λοιπόν, οι Κούρδοι αυτονομιστές να θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να τονώσει το εθνικό συναίσθημα προκειμένου να αποφύγει τη σκληρή κριτική. «Είναι πιθανόν να ρίξει τις ευθύνες σε φορείς του εξωτερικού, τους οποίους να μην κατονομάσει, ωστόσο να τους “φωτογραφίσει”. Θα πρόκειται για ένα εθνικού τύπου αφήγημα».

Turkey Explosion

Ομάδες έκτακτης ανάγκης και ασφαλείας αναπτύσσονται γύρω από το σημείο της επίθεσης, στην Τουρκία

AP

Φίλης: Πιθανές οι νέες επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr, υποστήριξε ομοίως ότι πρόκειται για μια «τρομοκρατική ενέργεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αντίθετο», εξηγώντας πως «η μέθοδος της οργάνωσης και τα όσα απαθανατίστηκαν από κάμερες δείχνουν σαφώς τρομοκρατική επίθεση».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «αν υπάρχει σύνδεση με το PKK θα αποδειχθεί πολύ σύντομα. Προσωπικά, δεν το αποκλείω». Υπογράμμισε ωστόσο πως «είναι πολύ δύσκολο μία επίθεση τέτοιου μεγέθους να οργανώθηκε μέσα σε μία μόνο ημέρα, αφότου έγιναν οι δηλώσεις Μπαχτσελί περί Οτσαλάν».

Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως αν αποδειχθεί επίσημα ότι πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια βρίσκεται το PKK, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανόν να εκμεταλλευτεί τα όσα έλαβαν χώρα για νέες επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων που ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη Συρία και στο Ιράκ. Αν αντίθετα, αποδειχθεί ότι την ευθύνη για την επίθεση είχε ο ISIS, τότε «ο Τούρκος πρόεδρος θα επικαλεστεί πως η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με τη διεθνή τρομοκρατία και θα φροντίσει να αξιοποιήσει κάτι τέτοιο υπέρ του».

Συρίγος: Ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί προς όφελός του την επίθεση

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που στόχο είχε μια πολεμική αεροπορική βιομηχανία της Τουρκίας», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος.

«Αυτή τη στιγμή μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν ως προς την ταυτότητα των δραστών», συμπλήρωσε ενώ εστίασε στο υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες λέγοντας ότι «σε όσα βίντεο έχουν κυκλοφορήσει, εμφανίζονται άτομα με ακάλυπτα πρόσωπα και με πλήρη πολεμική εξάρτηση. Είναι επίσης προφανές ότι οι δράστες είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν, διότι δύσκολα περιμένει κάποιος ότι θα μπορούσαν να βγουν ζωντανοί από επίθεση σε τέτοιο στόχο».

Ο κ. Συρίγος συμπεραίνει πως «όλα αυτά παραπέμπουν είτε σε Κούρδους είτε σε φανατικούς ισλαμιστές». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «από τη στιγμή που πληροφορηθούμε την ταυτότητα των δραστών, θα γνωρίζουμε και το κίνητρό τους.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος την επόμενη μέρα, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι «σίγουρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός του, όπως άλλωστε κάνει πάντα». Υπογράμμισε ωστόσο πως «δεν μπορούμε για την ώρα να ξέρουμε ποια θα είναι η κατεύθυνση». Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει πως «με την ίδια ευκολία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να κηρύξει έναν νέο πόλεμο κατά των Κούρδων ή να τους τείνει χείρα φιλίας».

Κλείνοντας, ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε πως «η συζήτηση για το κουρδικό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, προδίδει τον φόβο τους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πέμπτη φάλαγγα του Ισραήλ».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή