Walla: Η 23χρονη «βασίλισσα των τούνελ» που «έκλεισε τους λογαριασμούς» με τον Γιαχία Σινουάρ
Ο ρόλος της ορίζεται ως επικεφαλής των στόχων και του υπόγειου τμήματος στο Division 98, αλλά κάποιοι την αποκαλούν «βασίλισσα των τούνελ»
Σε ηρωική προσωπικότητα έχουν αναδείξει οι Ισραηλινοί μία 23χρονη στην οποία αποδίδουν το «κλείσιμο των λογαριασμών» με τον ηγέτη της Χαμάς, τον οποίο σκότωσαν τυχαία, στη Ράφα.
Η υπολοχαγός R. (τα στοιχεία της δεν αποκαλύπτονται) η οποία υπηρετεί σε ευαίσθητη θέση στη Μεραρχία 98, παραχώρησε συνέντευξη στη Walla, και μίλησε για το« κυνήγι του ηγέτη της Χαμάς», αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πλευρά του χαρακτήρα του.
Είναι μόλις 23 ετών και ο ρόλος της ορίζεται ως επικεφαλής των στόχων και του υπόγειου τμήματος στο Division 98, αλλά κάποιοι την αποκαλούν «βασίλισσα των τούνελ». Έχει πάρα πολλές ώρες «Σινουάρ» στην πλάτη της, χάρη στις οποίες όπως υποστηρίζουν, ήταν δυνατό να εκτεθεί το «βασίλειο» των ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη.
Η υπολοχαγός R. μεγάλωσε στο Kfar Saba, είναι μοναχοκόρη ενός εργολάβου και μιας νοσοκόμας. Ξεκίνησε τη στρατιωτική της θητεία στην πολυδιάστατη μονάδα του IDF ("Ghosts"), ως ερευνήτρια πληροφοριών και στη συνέχεια κατείχε θέσεις στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων πληροφοριών στον σχηματισμό Sapir του AMN.
Στις 7 Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα στη σημερινή της θέση, ο αξιωματικός πληροφοριών της Μεραρχίας 98 της τηλεφώνησε και την παρέπεμψε στο αρχηγείο της μεραρχίας, όπου έφτασε στις 07:10 το πρωί. Μετά από λίγες ώρες έμαθε για τον τραυματισμό του από πυροβολισμούς κατά τα γεγονότα εκείνης της ημέρας με την εισβολή της Χαμάς.
Μέσα σε λίγες μέρες, η μεραρχία ξεκίνησε ήδη αμυντικές επιχειρήσεις στα σύνορα του Λιβάνου και διεξήχθη ταυτόχρονα με τον ελιγμό εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Από την αρχή ήταν σαφές για εμάς ότι αυτός ο ελιγμός περιελάμβανε την καταδίωξη ανώτερων αξιωματούχων στο Χαν Γιούνις», θυμάται, «νομίζαμε ότι ο υπόγειος κόσμος, ή το υπόγειο, ήταν μια τοπική υπόθεση με προεκτάσεις και τίποτα περισσότερο από αυτό. Μόνο όταν μπήκαμε στις σήραγγες καταλάβαμε ότι κοιτούσαμε ένα δίκτυο, από το οποίο μπορείτε να φτάσετε σχεδόν παντού. Νομίζαμε ότι οι σήραγγες στο Χαν Γιούνι ήταν κομμένες, αλλά πολύ γρήγορα αρχίσαμε να μιλάμε για την κάτω Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένας πολύ ευρύς κόσμος. Μπορείτε να φτάσετε σχεδόν οπουδήποτε»
Στην πράξη, οι δυνάμεις του IDF βρήκαν εκεί αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως "Βασίλειο" - ένα μεγάλο και εξελιγμένο υπόγειο συγκρότημα που χτίστηκε για ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και η εξίσου μεγάλη έκπληξη - καμία υπηρεσία πληροφοριών στο κατεστημένο της ασφάλειας δεν απέδειξε, τουλάχιστον μέχρι αυτό σημείο, ότι οι σήραγγες συνδέονταν με αυτό.
Εκείνη την εποχή, οι στόχοι και το τμήμα TAK στην 98η Μεραρχία περιελάμβαναν την υπολοχαγό R. και δύο άλλους ερευνητές πληροφοριών, που συγκέντρωναν συνεχώς στοιχεία.
«Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι είναι δυνατόν να μείνουμε και να ζήσουμε σε σήραγγες για ένα πολύ καιρό. Τους κυνηγήσαμε. Γιατί χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη; Γιατί δεν ακολουθήσαμε τις δικές μας ουρές. Προχωρούσαμε ταυτόχρονα με αυτούς, και καθώς προχωρούσαμε συναντήσαμε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που περιμέναμε. Αποκαλύψαμε θαλάμους, μεταβαλλόμενες αρτηρίες, διακλαδώσεις, περιοχές που δεν πιστεύαμε καν ότι είχαν TAC».
Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις οδήγησαν τον Ισραηλινό Στρατό να αλλάξει εντελώς τη στάση του απέναντι στην απειλή των σηράγγων και τις μεθόδους για να επιτεθεί.
Στο «κυνήγι» του ηγέτη της Χαμάς
Στο πλαίσιο του κυνηγιού, όπως αποκαλύπτει η 23χρονη, κάθε μέλος του προσωπικού του τμήματος έλαβε μια ανώτερη προσωπικότητα της Χαμάς την οποία του ανατέθηκε να ερευνήσει. "Πήραμε πολλές γνώσεις από αυτό. Τους κυνηγήσαμε για σχεδόν τρεις ή τέσσερις μήνες και νιώσαμε αρκετά άνετα, γιατί διαβάσαμε πολύ υλικό για αυτούς ώστε να νιώθουμε ότι μπαίνουμε στα παπούτσια τους. Πάντα αποδεχόμουν τον Γιαχία Σινουάρ», γελάει και προσθέτει, «Είναι από τον Gloman. Ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Είναι η πιο προκλητική προσωπικότητα που έχω συναντήσει όσον αφορά στην αλλαγή που έχει υποστεί όσον αφορά στη θρησκεία - από τη φυλάκισή του στο Ισραήλ , μέχρι σήμερα. Όταν παρέθεσε στίχους από το Κοράνι και τις αποφάσεις του Χαλάτσα. Ο ίδιος οδηγήθηκε κυρίως από τη θρησκεία και όχι απαραίτητα από το ότι ήταν Παλαιστίνιος».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης δηλώνει με έμφαση ότι όπου η 98η Μεραρχία επιχείρησε να καταστρέψει τις σήραγγες, δεν θα είναι δυνατή η αποκατάστασή τους
Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης, ερωτηθείσα αν την απογοητεύει η μεγάλη αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου, απαντάει πως καταφατικά, αλλά προσθέτει πως μετά από μία καταστροφή έρχεται η αναβίωση, καταλήγοντας πως «κάθε εχθρός έχει ένα αδύνατο σημείο - πρέπει να κρατήσεις τον εχθρό σου κοντά σου».