NYT: Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ - 1.000 πύραυλοι σε ετοιμότητα

Η Τεχεράνη έχει πολλά σχέδια για να απαντήσει σε ένα επαπειλούμενο χτύπημα αντιποίνων από το Ισραήλ, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, και μπορεί επίσης να μην κάνει τίποτα, λένε οι γνώστες.

NYT: Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ - 1.000 πύραυλοι σε ετοιμότητα
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
3'

Καθώς προετοιμάζεται για ένα αναμενόμενο χτύπημα αντιποίνων από το Ισραήλ, το Ιράν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για πόλεμο αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν, έχοντας δει τον αποδεκατισμό των συμμάχων του στον Λίβανο και τη Γάζα.

Τέσσερις Ιρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευσαν των New York Times, δήλωσαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα ότι ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στον στρατό να σχεδιάσει πολλαπλά στρατιωτικά σχέδια για την απάντηση σε μια ισραηλινή επίθεση. Το εύρος οποιωνδήποτε ιρανικών αντιποίνων, είπαν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα των επιθέσεων του Ισραήλ. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες.

Εάν τα ισραηλινά πλήγματα ως αντίποινα στην ισραηλινή επίθεσγ της 1ης Οκτωβρίου, προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και υψηλές απώλειες, είπαν, το Ιράν θα απαντήσει. Αλλά αν το Ισραήλ περιορίσει την επίθεσή του σε μερικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες που αποθηκεύουν πυραύλους και drones, το Ιράν μπορεί να μην κάνει τίποτα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε δώσει οδηγίες ότι μια απάντηση θα ήταν βέβαιη εάν το Ισραήλ χτυπήσει πετρελαϊκές και ενεργειακές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή εάν δολοφονήσει ανώτερους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είπαν ότι εάν το Ισραήλ προκαλούσε μεγάλη ζημιά, οι υπό εξέταση απαντήσεις περιλάμβαναν ένα μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων. κλιμάκωση των επιθέσεων από ιρανικές μαχητικές ομάδες πληρεξουσίου στην περιοχή· και διακόπτοντας τη ροή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και της ναυτιλίας που διακινούνται μέσω του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν υποστηρίζει δημόσια ότι δεν θέλει πόλεμο. Αλλά η τιμωρία των στρατιωτικών χτυπημάτων από το Ισραήλ θα αποτελούσε πρόκληση για τους ηγέτες του, οι οποίοι σκοπεύουν να μην φαίνονται αδύναμοι και ευάλωτοι, ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες πολλών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Και οι δύο αυτές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η μορφή της απάντησής μας θα είναι ανάλογη και υπολογισμένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

Για τη χώρα — και την περιοχή — το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα βάθυνε το χάος, θα καταστρέψει πιθανώς κάθε προοπτική για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και πιθανώς θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική δράση για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες με τις περιφερειακές αραβικές χώρες — αλλά και τις προειδοποιούσε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ για επίθεση θα το καθιστούσε νόμιμο στόχο. Ο κ. Araghchi είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ την Τρίτη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από γειτονικές χώρες ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους ή να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στις βάσεις τους σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν.

Το Ιράν δεν έχει αντιμετωπίσει τόσο σημαντική εξωτερική απειλή από τότε που τελείωσε ο πόλεμος με το Ιράκ πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ενώ το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν μυστικό πόλεμο στη θάλασσα, τον αέρα, τη γη και τον κυβερνοχώρο, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες στο Ιράν θα αντιπροσώπευαν αχαρτογράφητη περιοχή, είπαν οι αναλυτές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή