MEE: Η Τουρκία κατακλύζεται από «δακτύλιο φωτιάς» που απειλεί την εδαφική ενότητά της

Η κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν ωθεί την Τουρκία να ξεκινήσει συνομιλίες με το PKK 

MEE: Η Τουρκία κατακλύζεται από «δακτύλιο φωτιάς» που απειλεί την εδαφική ενότητά της
4'

Παρά τις εικασίες ότι ο Ερντογάν θέλει συνομιλίες με τους Κούρδους για να περάσει το νέο σύνταγμα και να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, οι ειδικοί λένε ότι οι περιφερειακές εντάσεις αλλάζουν πορεία για την Άγκυρα, όπως μεταδίδεται στον ιστότοπο middleeasteye.

Τον τελευταίο μήνα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα ανησυχούν έντονα για την περιφερειακή κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σε αρκετές ομιλίες του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμό του στη Γάζα στα σύνορα της Τουρκίας και δήλωσε ότι η περιοχή κατακλύζεται από έναν «δακτύλιο φωτιάς» που θα μπορούσε να απειλήσει την τουρκική εδαφική ενότητα.

Πολλοί στην Τουρκία δεν πήραν στα σοβαρά τις παρατηρήσεις του Ερντογάν σχετικά με την ισραηλινή εδαφική επέκταση. Η εστίαση του Ισραήλ φαίνεται να κατευθύνεται προς το Ιράν και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων πιθανών χτυπημάτων που πλήττουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές πετρελαίου.

Και τότε συνέβη κάτι πέρα από συγκλονιστικό: Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων σύμμαχος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βασικό μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), κάλεσε δημοσίως τη νέμεσή του να μιλήσει στο κοινοβούλιο.

Μετά από τρεις εβδομάδες ανοίγματος προς την αντιπολίτευση της Τουρκίας και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (Dem) στο κοινοβούλιο, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), να εκφωνήσει ομιλία για να καλέσει την ένοπλη ομάδα να αφοπλιστεί.

Ο Μπαχτσελί πρόσθεσε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Οτσαλάν μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια εξαίρεση βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποφυλακιστεί πρόωρα.

Ο ηγέτης του MHP δήλωσε επίσης ότι ένα νέο κύμα δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει το κουρδικό εκλογικό σώμα κατά τη διαδικασία τερματισμού της δεκαετούς σύγκρουσης της Τουρκίας με το PKK.

Καθώς ο Μπαχτσελί έκανε την ομιλία του, την οποία χαρακτήρισε ως μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τον ρου της τουρκικής ιστορίας, όλοι στην Άγκυρα άρχισαν να αναρωτιούνται: γιατί τώρα;

Όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το Middle East Eye δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η Άγκυρα έκανε αυτό το βήμα για άμεσα πολιτικά οφέλη, όπως ένα νέο σύνταγμα που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να υπηρετήσει άλλη μια θητεία το 2028.

«Οι άρχουσες ελίτ της Άγκυρας βλέπουν το Ισραήλ ως αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και προβλέπουν μια πιθανή σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ», δήλωσε στο MEE ο Asli Aydintasbas, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Brookings Institute με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Για να στηρίξουν το εσωτερικό μέτωπο, σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το κουρδικό ζήτημα μέσω μιας συμφωνίας με τον Οτσαλάν και τελικά με το PKK, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σταθερότητας εντός των συνόρων τους».

Ο Aydintasbas πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του μακροχρόνιου κουρδικού ζητήματος θα μειώσει την πρωταρχική ευπάθεια της Τουρκίας στην περιοχή, όπου δεν θα είναι πλέον μονίμως δέσμια από επιχειρήσεις και ανησυχίες ασφαλείας.

«Το πιο κρίσιμο είναι ότι η Τουρκία βλέπει τις κουρδικές δυνάμεις που συνδέονται με το PKK στη Συρία και το Ιράκ ως δυνητικά εργαλεία για τους αντιπάλους της, ιδίως το Ισραήλ και το Ιράν, και θέλει να εξουδετερώσει αυτή την απειλή», είπε.

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων στη βόρεια Συρία που στέρησε από τους Κούρδους της Συρίας που συνδέονται με το PKK μια συνεχή έκταση εδάφους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Τζαραμπλούς, την Αφρίν, την αλ Μπαμπ και άλλες στρατηγικές συνοριακές πόλεις και τις κατέχουν έκτοτε με τη βοήθεια των συμμάχων Σύρων ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, οι εντατικές χερσαίες και αεροπορικές εκστρατείες έχουν απωθήσει το PKK από τα βόρεια σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία, επιτρέποντας στην Άγκυρα να δημιουργήσει αρκετά στρατιωτικά φυλάκια στο ιρακινό Κουρδιστάν για να αποτρέψει τις διεισδύσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή