Μέση Ανατολή: Οι τρεις φάσεις της επίθεσης του Ισραήλ - Ποια τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν

Πού εστίασε τις στοχευμένες επιθέσεις του το Ισραήλ 

Μέση Ανατολή: Οι τρεις φάσεις της επίθεσης του Ισραήλ - Ποια τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν
The Associated Press
3'

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία είχε τρεις διαφορετικές φάσεις, με την ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας».

Σύμφωνα με το Axios το πρώτο κύμα του χτυπήματος είχε ως στόχο την αεράμυνα του Ισραήλ ενώ το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε πυραυλικές βάσεις, καθώς και μη επανδρωμένων σκαφών αλλά και σε χώρους παραγωγής όπλων.

Εικόνες από πυραυλική βάση του Ιράν

Σύμφωνα με το SkyNews, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανή πρόσκρουση σε πυραυλική βάση νότια της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Η βάση δεδομένων FIRMS της NASA ανίχνευσε θερμότητα από την τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το νοτιότερο τμήμα της Τεχεράνης, δηλαδή περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τεχεράνης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων χρησιμοποιεί δορυφόρους για τον εντοπισμό ενεργών πυρκαγιών και θερμικών ανωμαλιών.

«Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να αμυνθούμε» - Δύο νεκροί στρατιώτες

Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα να επιχειρήσει να απαντήσει.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και σε μία στιγμή που ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πόλεμο με δύο ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν: την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έναν χρόνο, και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Με νεότερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η Τεχεράνη «θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι σε ξένες επιθετικές πράξεις».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τονίζει τη χρήση όλων των υλικών και πνευματικών δυνατοτήτων του ιρανικού έθνους για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του, καθώς και την τήρηση των καθηκόντων της προς την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, την ατομική και συλλογική ευθύνη όλων των χωρών της περιοχής για την προστασία της ειρήνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία.

Ακόμη, η αναλύτρια του BBC, Λις Ντούσετ, τονίζει πως η Τεχεράνη θα πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην αεράμυνά της και κυρίως κρίνεται αναγκαίο καθώς το Ισραήλ αν αποφασίσει να χτυπήσει ξανά, πρόκειται να το κάνει με πολλή μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Η Χεζμπολάχ πέρασε στην αντεπίθεση

Καταιγισμό ρουκετών εκτόξευσε το Σαββάτο η Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε χωριό στο νότιο Λίβανο.

Το AFP μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στα περίχωρα του Aita al-Shaab, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές εδώ και εβδομάδες.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή