Απίστευτο: Ιταλός ξύπνησε μετά από τροχαίο και δεν θυμόταν τα τελευταία 39 χρόνια της ζωής του
Ξύπνησε και έχοντας αμνησία αναρωτήθηκε ποιος ήταν εκείνος ο άνδρας που τον φώναζε με το όνομά του, και κυρίως πώς ήξερε το όνομά του. Ήταν ο γιος του.
Η ιστορία του Luciano D'Adamo είναι τόσο απίστευτη που μοιάζει να έχει βγει από τη φλογερή φαντασία ενός μυθιστοριογράφου. Ο ίδιος δίνοντας συνέντευξη στο ilmessaggero, την αφηγείται.
Το 2019, ο Luciano ξύπνησε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά από ένα ατύχημα που είχε - ένα αυτοκίνητο τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε - πεπεισμένος ότι βρισκόταν ακόμη στο 1980. Αναρωτιόταν ποιος ήταν εκείνος ο άνδρας που τον φώναζε με το όνομά του, και κυρίως πώς ήξερε το όνομά του. Ήταν ο γιος του.
Από εκεί και πέρα ανακατασκεύασε με προσοχή τις αναμνήσεις του περιτριγυρισμένος από «αγνώστους», συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας του. Δεν θυμόταν τίποτα από τις τελευταίες 4 δεκαετίες.
«Πεπεισμένος ότι βρισκόμουν στο 1980, δεν γνώριζα τα παιδιά μου».
Η απίστευτη ιστορία του Luciano
Ο Luciano θυμάται καλά τι έκανε στις 20 Μαρτίου 1980. «Ήμουν 24 ετών, δούλευα στο Φιουμιτσίνο, εκείνη την εποχή ήμουν υπάλληλος του αεροδρομίου. Όταν έφυγα επέστρεψα στη Ρώμη, έζησα στο Μόντε Μάριο. Επέστρεψα στο σπίτι μου και μετά βγήκα πάλι έξω...».
Εδώ αρχίζει η απίστευτη περιπέτεια που αφηγείται ο Luciano D'Adamo, ο οποίος θυμάται να διασχίζει το δρόμο κάτω από το σπίτι του και να τον χτυπάει αυτοκίνητο.
Την επόμενη μέρα ανέκτησε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο. Μια νοσοκόμα του ζήτησε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου ενός συγγενή για να τον ενημερώσει: υπαγόρευσε τον αριθμό του σπιτιού της μητέρας του, χωρίς να καταλάβει γιατί η κλήση έπρεπε να γίνει από ένα μικρό τηλέφωνο.
Λίγες ώρες αργότερα του είπαν ότι έφτασε μια κυρία- νόμιζε ότι ήταν η μητέρα του, αλλά αντ' αυτού μπήκε στο δωμάτιο ένας άγνωστος. «Με φώναξε: «Luciano». Και αναρωτήθηκα πώς ήξερε το όνομά μου».
Αργότερα εμφανίστηκε ένας άντρας γύρω στα τριάντα, ο οποίος τον κοίταξε στα μάτια και του είπε ότι ήταν ο γιος του, ενώ η κυρία από πριν ήταν η γυναίκα του. «Μα πώς γίνεται ένας άντρας που γεννήθηκε πολύ πριν από μένα να είναι γιος μου; Και μετά ποια γυναίκα; Δεν ήμουν παντρεμένος, αλλά αρραβωνιασμένος, και σίγουρα όχι με εκείνη τη γυναίκα που πρέπει να ήταν σχεδόν εξήντα, αλλά με μια κοπέλα 19 ετών, μάλιστα ο γάμος ήταν ήδη κανονισμένος, θα παντρευόμασταν τέσσερις μήνες αργότερα...».
Όταν όμως κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι για να πάει στο μπάνιο, είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη και άρχισε να ουρλιάζει. Οι νοσοκόμες έσπευσαν μέσα, αλλά εκείνος δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει. Το 24χρονο αγόρι είχε γίνει άντρας 63 ετών και τότε ήταν που κατάλαβε ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια.
Έτσι του εξήγησαν ότι το ατύχημα δεν είχε συμβεί στο Monte Mario αλλά στη Via delle Fornaci, και όχι το 1980 αλλά το 2019. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι τον είχε κάνει να χάσει τη μνήμη των τελευταίων 39 ετών της ζωής του. Η 19χρονη κοπέλα τον είχε πράγματι παντρευτεί, ήταν η σημερινή του σύζυγος, εκείνη που δεν αναγνώριζε πλέον.
«Ακόμα θυμάμαι την έκπληξη του να ταξιδεύω με ένα αυτοκίνητο που σε μια οθόνη μου έδειχνε τον χάρτη της Ρώμης, ή μάλλον της Tuttocittà, όπως συνηθίζαμε να την αποκαλούμε, ενώ μια φωνή έλεγε: "Σε 100 μέτρα στρίψτε δεξιά”».
Η μητέρα που ήθελε να καλέσει από το νοσοκομείο είχε πεθάνει και όλοι οι γύρω του ήταν σαν ξένοι. Με τη βοήθεια των γιατρών, προσπάθησε να ανακτήσει κάποια ανάμνηση, συγγενείς και φίλοι έβγαλαν από τα συρτάρια όλες τις φωτογραφίες από τις στιγμές που πέρασαν μαζί, ελπίζοντας να ενεργοποιήσουν ξανά κάποιο κύκλωμα στον εγκέφαλό του, αλλά τίποτα.
Οι αναμνήσεις και οι πλάκες
Από το πίσω μέρος του μυαλού του επανεμφανίστηκαν μόνο μερικές αναλαμπές και συγκεκριμένα μία: «Μια εικόνα επανεμφανίστηκε στα μάτια μου, ένα σχέδιο ενός πελαργού, και μετά το όνομα Matteo, μια ημερομηνία, μια ώρα, και τα γράμματα “PN 2300”». Ήταν η ετικέτα στην κούνια με την ώρα γέννησης και το βάρος του πρώτου τους εγγονιού, που γεννήθηκε το 2014.
Δεν αποζημιώθηκε ποτέ, επειδή ο οδηγός που τον παρέσυρε δεν βρέθηκε ποτέ. Ήλπιζε να πάρει μια συνεισφορά από το Εγγυητικό Ταμείο για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, αλλά του είπαν ότι ήταν αδύνατο καθώς δεν υπήρχαν μάρτυρες που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι είδαν το τροχαίο.
«Κάθε τόσο», λέει, «συναντώ κάποιον που με χαιρετάει. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένας παλιός φίλος, αλλά δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά από ευγένεια προσποιούμαι ότι τον αναγνωρίζω και ανταποδίδω τον χαιρετισμό».
Όλοι στην οικογένεια ήταν πάντα κοντά του, τον βοηθούσαν. Για να ελαφρύνουν το κλίμα, μερικές φορές του κάνουν πλάκα, όπως όταν ο γιος του του είπε μόλις βγήκε από το νοσοκομείο: «Μπαμπά, θυμάσαι ότι μου χρωστάς πέντε χιλιάδες ευρώ;»