Επιστήμονες εντόπισαν την «είσοδο στον κάτω κόσμο» κάτω από εκκλησία - Ο ανατριχιαστικός μύθος

Η πόλη Μίτλα του Μεξικού φιλοξενεί ένα ταφικό μνημείο αλλιώτικο από κάθε άλλο
3'

Αρχαίες σήραγγες που πιστεύεται ότι είναι η «είσοδος στον κάτω κόσμο» έχουν ανακαλυφθεί κάτω από μια αιωνόβια εκκλησία όπου μπορεί να βρίσκονται οι βασιλιάδες των Ζαποτέκων.

Κατεβαίνοντας βαθιά υπόγεια, οι σήραγγες αποκαλύφθηκαν στη Μίτλα, στο νότιο Μεξικό, γνωστό για τη σύνδεσή τους με τον Πιτάο Μπεζέλ, τον θεό του θανάτου των Ζαποτέκων.

Η πόλη ισοπεδώθηκε τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς, με την εκκλησία να χτίζεται τότε στα ερείπια του σημαντικότερου ναού της. Ένας ιερέας έγραψε αργότερα ότι η «πόρτα της κόλασης» βρισκόταν κάτω από την πόλη - τα τεράστια σπήλαια που πιστεύεται ότι ήταν η πύλη προς τον κάτω κόσμο των Ζαποτέκων και τα οποία είχαν περιτοιχιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Οι ανασκαφές απέτυχαν να βρουν κάτι, μέχρι τώρα, καθώς οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από θαλάμους βαθιά κάτω από την πόλη χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές για να ερευνήσουν πέντε σετ ερειπίων.

Ο Marco Vigato, ιδρυτής του ARX Project, το οποίο ηγείται της έρευνας, δήλωσε: «Ορισμένες από τις σήραγγες και τους θαλάμους εκτείνονται σε σημαντικό βάθος, που υπερβαίνει τα 15 μέτρα. Στην περίπτωση του νότιου ομίλου, έχουν βάθος έως και 30 μέτρα - αυτό είναι μέχρι το σημείο που μπορούν να διεισδύσουν τα όργανα. Ένας θάλαμος κάτω από την εκκλησία του San Pablo Apostol έχει μήκος περίπου 15 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα. Είναι πιθανό οι σήραγγες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κάτω από το συγκρότημα της εκκλησίας, να εκτείνονται πιο βόρεια, ανατολικά και νότια. Πιθανώς συνδέονται με άλλες γεωφυσικές ανωμαλίες που εντοπίζονται στις άλλες ομάδες».

Εάν αυτές είναι οι σήραγγες του μύθου, οι βασιλιάδες των Ζαποτέκων μπορεί να βρίσκονται μέσα.

Ο Francisco de Burgoa, ο ιερέας που ονόμασε τα ερείπια όλα αυτά τα χρόνια πριν, περιέγραψε τον βασιλικό ταφικό θάλαμο στο κείμενό του του 1674, Geografica Descripción.

Είπε ότι οι βασιλιάδες ενταφιάζονται «πλουσιοπάροχα ντυμένοι με την καλύτερη ενδυμασία τους», με «φτερά, κοσμήματα, χρυσά περιδέραια και πολύτιμους λίθους».

Τα σώματά τους, εν τω μεταξύ, κρατούν «μια ασπίδα στο αριστερό χέρι και ένα ακόντιο στο δεξί, όπως τα χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο».

Δύο άλλα σπήλαια που περιγράφει περιέχουν ένα παρεκκλήσι και έναν ταφικό θάλαμο για τους αρχιερείς των Ζαποτέκων αντίστοιχα.

Ο τελευταίος θάλαμος, λέει, οδηγεί σε «ένα σκοτεινό και φρικτό δωμάτιο» όπου «πέταξαν τα πτώματα των θυμάτων των μεγάλων αρχόντων και αρχηγών που είχαν πέσει στη μάχη».

Ο αρχαιολόγος Marco Vigato εξήγησε ότι οι Ζαποτέκοι πίστευαν ότι οι σπηλιές και ο υπόγειος λαβύρινθος κάτω από τη Mitla ήταν η είσοδος στον κάτω κόσμο, ή Lyobaa.

Και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο, η Mitla ήταν το κέντρο της λατρείας του Pitao Bezelao, του θεού των Ζαποτέκων του θανάτου και του κάτω κόσμου, και ήταν για αιώνες το νεκροταφείο των βασιλιάδων και των αρχιερέων των Ζαποτέκων.

Οι υπόγειες σήραγγες αποκαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ραντάρ διείσδυσης εδάφους, τομογραφία ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης και τομογραφία σεισμικού θορύβου.

Το πόσο παλιές είναι οι σήραγγες δεν έχει ακόμη καθοριστεί.