Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστά 18χρονης από τον 17ο αιώνα - Νόμιζαν ότι ήταν βρικόλακας

Ο «βρικόλακας», που βαφτίστηκε Zosia από τους αρχαιολόγους, ήταν 18 ετών τη στιγμή του θανάτου της, πριν από περίπου 350 χρόνια, στα μέσα του 17ου αιώνα
Η ανακατασκευή του προσώπου της από έναν καλλιτέχνη
Daily Mail
4'

Πριν από δύο χρόνια, στην αγροτική Πολωνία, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια φρικιαστική ανακάλυψη - έναν σκελετό θαμμένο με ένα δρεπάνι στο λαιμό και ένα τεράστιο λουκέτο σε ένα δάχτυλο του ποδιού του.

Φοβούμενη ως «αληθινός βρικόλακας», αυτή η μορφή «διπλής προστασίας» είχε τοποθετηθεί στο γυναικείο πτώμα από τους Πολωνούς ντόπιους για να την εμποδίσουν να αναστηθεί από τον τάφο.

Τώρα, οι ειδικοί αποκάλυψαν νέες πληροφορίες για τη γυναίκα, μαζί με εικονογραφήσεις καλλιτεχνών για το πώς μπορεί να έμοιαζε.

Ο «βρικόλακας», που βαφτίστηκε Zosia από τους αρχαιολόγους, ήταν 18 ετών τη στιγμή του θανάτου της, πριν από περίπου 350 χρόνια, στα μέσα του 17ου αιώνα.

Οι ακτινογραφίες στα οστά αποκάλυψαν μια ανωμαλία στο οστό του στήθους της Zosia, η οποία υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε μια σωματική παραμόρφωση που της προκαλούσε μεγάλο πόνο.

Ίσως αυτή η παραμόρφωση να ήταν που την έκανε ιδιαίτερα επίφοβη ως βρικόλακα πριν θυσιαστεί βάναυσα και θαφτεί.

Η απεικόνιση του καλλιτέχνη δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε ότι επιτίθεται στους ζωντανούς μετά θάνατον, το πρόσωπό της ήταν ανοιχτόχρωμο, με μπλε μάτια και κομμένα μαλλιά.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τη Zosia είναι το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ, «Field of Vampires», που θα μεταδοθεί από το Sky History.

Η Zosia είναι ένας από τους περίπου 100 σκελετούς που βρέθηκαν σε ένα χωράφι έξω από το μικρό χωριό Pien, νότια της πόλης Torun της Πολωνίας.

Ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2022 από τον αρχαιολόγο καθηγητή Dariusz Polinski και τη σύντροφό του Magda Zagrodzka.

Ήταν αργά στην ανασκαφή τους στο Pien πριν από δύο χρόνια, όταν το φτυάρι του καθηγητή Polinski χτύπησε κάτι που ακουγόταν σαν μέταλλο.

Αφού απομάκρυναν προσεκτικά το χώμα, οι ερευνητές βρήκαν τη Zosia, η οποία είναι ο μοναδικός σκελετός στο πεδίο που έχει ένα δρεπάνι γύρω από το λαιμό της.

Πιθανότα το δρεπάνι θα είχε τοποθετηθεί για να διασφαλιστεί ότι θα αποκεφαλιζόταν αν προσπαθούσε να αναστηθεί από τους νεκρούς.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο εκείνοι που έθαψαν τη γυναίκα φοβόντουσαν ότι θα αναστηθεί από τον τάφο», δήλωσε ο καθηγητής Polinski «Ίσως φοβήθηκαν ότι ήταν βρυκόλακας».

«Το δρεπάνι δεν ήταν τοποθετημένο σε επίπεδη θέση, αλλά τοποθετημένο γύρω από το λαιμό με τέτοιο τρόπο ώστε αν ο νεκρός προσπαθούσε να σηκωθεί, πιθανότατα το κεφάλι του θα αποκοβόταν ή θα τραυματιζόταν».

Η Zosia βρέθηκε επίσης με ένα μεταξωτό σκουφάκι στο κεφάλι της, που υποδηλώνει ότι είχε υψηλή κοινωνική θέση, καθώς και ένα προεξέχον δόντι.

Οι ακτινογραφίες των οστών της Zosia εξετάστηκαν από την ιατρό Dr. Heather Edgar του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, η οποία εντόπισε μια ανωμαλία στο οστό του στήθους της.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ορατή παραμόρφωση που προκαλούσε πόνο στη Zosia και «σημάδευε αυτό το άτομο [στους άλλους] με αρνητικό τρόπο», δήλωσε η Dr. Edgar στο Times.

Επειδή πέθανε περίπου την εποχή των σουηδο-πολωνικών πολέμων, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να ήταν Σουηδέζα και έτσι θεωρήθηκε «ανεπιθύμητος παρείσακτος».

Οι Polinski και Zagrodzka συνεργάστηκαν με τον ειδικό στην ανακατασκευή προσώπου Oscar Nilsson, ο οποίος έκανε ψηφιακή σάρωση του κρανίου της και έφτιαξε ένα αντίγραφο χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Έπλασε νέους «μύες» του προσώπου της χρησιμοποιώντας πηλό και χρησιμοποίησε σιλικόνη για να της δώσει νέο δέρμα.

Συνολικά, έχουν βρεθεί περίπου 100 τάφοι στο πεδίο Pien, που ονομάστηκε «Πεδίο των Βρυκολάκων» επειδή περίπου 30 από τα σώματα φέρουν κάποιο σημάδι εγκλωβισμού.

Ο καθηγητής Polinski λέει ότι αυτό το νεκροταφείο ήταν ειδικά για ανθρώπους που ήταν «αποκλεισμένοι από την κοινότητα».

Όλοι οι τάφοι έμειναν χωρίς σήμανση και δεν υπάρχουν καν γραπτά αρχεία για τα πτώματα στο χώρο, καθιστώντας την ταυτοποίηση τους ένα δύσκολο έργο.

Ορισμένα σώματα ήταν γυρισμένα με το πρόσωπο προς τα κάτω, άλλα είχαν φορτωθεί με πέτρες, ενώ άλλα είχαν νομίσματα στο στόμα τους.

Ωστόσο, μόνο η Zosia είχε ένα δρεπάνι γύρω από το λαιμό της, γεγονός που υποδηλώνει ότι την φοβόντουσαν περισσότερο.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις