Ηνωμένες Πολιτείες: Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

Ο κορυφαίος στις προβλέψεις οικονομολόγος σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ηνωμένες Πολιτείες: Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές
AP.
2'

Οι προβλέψεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα κι όχι άδικα. Ο λόγος για τον Κριστόφ Μπαρό της Market Securities, ο οποίος έχει αξιολογηθεί από το πρακτορείο Bloomberg ως ο οικονομολόγος που προβλέπει καλύτερα από όλους τα τεκταινόμενα στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο, τα τελευταία δώδεκα έτη.

Ο ειδικός σχολίασε τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, με έμφαση την επόμενη μέρα στις αγορές εφόσον εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών έχει προβάδισμα έναντι της Χάρις όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας.

Ο Κριστόφ Μπαρό είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη της οικονομίας, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση. Όμως, υπογραμμίζει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ένα: Ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και οι Ρεπουμπλικάνοι να πάρουν πίσω τη Γερουσία, με μία «μάχη» για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που συνδυάζει οικονομικά, χρηματοοικονομικά και δορυφορικά δεδομένα, καθώς εξωτερικά μοντέλα μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Business Insider.

Ο Κριστόφ Μπαρό συνυπολογίζει επίσης και τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες δείχνουν άνοδο του Τραμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, ο Μπαρό έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ οπουδήποτε από 2,1% – 2,3% το 2025, αφού εφαρμόσει φορολογικές περικοπές. Ανησυχεί, ωστόσο, για το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και για το πού θα πάει αν ο Τραμπ θέσει σε εφαρμογή τις περικοπές φόρων.

Οι άλλες προβλέψεις του οικονομολόγου περιλαμβάνουν νίκη του Τραμπ, αλλά ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα περιορίσει τη δύναμη του Προέδρου και θα τον αναγκάσει να επικεντρώσει στην εξωτερική πολιτική το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

Το τρίτο ενδεχόμενο, μία νίκη της Κάμαλα Χάρις και ένα διχασμένο Κογκρέσο, θα άφηνε την οικονομία σε μία σταθερή κατάσταση, με ελάχιστες αλλαγές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή