Νέα τεχνολογία «μεταφράζει» τα συναισθήματα των γουρουνιών - «Θα βελτιώσουμε την ευημερία τους»

«Τα συναισθήματα των ζώων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε πολύ στις φάρμες» δήλωσε η Mandel-Briefer, βιολόγο συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης

Νέα τεχνολογία «μεταφράζει» τα συναισθήματα των γουρουνιών - «Θα βελτιώσουμε την ευημερία τους»
Youtube
2'

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να ερμηνεύει τους ήχους των γουρουνιών, με στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου που μπορεί να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την καλή διαβίωση των ζώων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αλγόριθμος θα μπορούσε δυνητικά να προειδοποιεί τους αγρότες για αρνητικά συναισθήματα στα γουρούνια, βελτιώνοντας έτσι την ευημερία τους, σύμφωνα με την Elodie Mandel-Briefer, βιολόγο συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία είναι επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες, από πανεπιστήμια της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, χρησιμοποίησαν χιλιάδες καταγεγραμμένους ήχους γουρουνιών σε διάφορα σενάρια, όπως το παιχνίδι την απομόνωση και τον ανταγωνισμό για τροφή, για να διαπιστώσουν αν τα γρυλίσματα, τα ουρλιαχτά και τα τσιρίγματα αποκαλύπτουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν ήδη μια καλή κατανόηση της ευημερίας των ζώων τους παρακολουθώντας τα στο χοιροστάσιο, τα υπάρχοντα εργαλεία μετρούν κυρίως τη φυσική τους κατάσταση, δήλωσε η Mandel-Briefer.

«Τα συναισθήματα των ζώων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε πολύ στις φάρμες», είπε.

Ο αλγόριθμος έδειξε ότι τα γουρούνια που διατηρούνταν σε υπαίθριες, ελεύθερες ή βιολογικές φάρμες με τη δυνατότητα να περιφέρονται και να σκάβουν στο χώμα παρήγαγαν λιγότερους ήχους άγχους σε σχέση με τα γουρούνια που εκτρέφονται συμβατικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση των φάρμων, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές.

«Όταν θα έχουμε το εργαλείο σε λειτουργία, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους που θα μπορεί να μεταφράζει τι λένε τα γουρούνια τους από άποψη συναισθημάτων», δήλωσε η Mandel-Briefer.

Τα σύντομα γρυλίσματα συνήθως υποδηλώνουν θετικά συναισθήματα, ενώ τα μακρά γρυλίσματα συχνά σηματοδοτούν δυσφορία, όπως όταν τα γουρούνια σπρώχνονται μεταξύ τους. Ήχοι υψηλής συχνότητας, όπως κραυγές ή τσιρίδες, συνήθως σημαίνουν ότι τα γουρούνια είναι στρεσαρισμένα, για παράδειγμα, όταν πονάνε, τσακώνονται ή χωρίζονται μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα ευρήματα για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθάει πραγματικά τόσο στην επεξεργασία του τεράστιου όγκου των ήχων που λαμβάνουμε, αλλά και στην αυτόματη ταξινόμησή τους», δήλωσε η Mandel-Briefer.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή