Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξαφανίζει από τον χάρτη πόλεις και χωριά στον νότιο Λίβανο

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής σε παραθαλάσσιες πόλεις στον νότιο Λίβανο που έσφυζαν από ζωή και τώρα έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξαφανίζει από τον χάρτη πόλεις και χωριά στον νότιο Λίβανο
3'

Σε ερείπια έχει μετατρέψει τουλάχιστον 12 παραμεθόριες πόλεις και χωριά στον νότιο Λίβανο η συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ

Σύμφωνα με συγκρίσεις του Reuters με βάση δορυφορικές φωτογραφίες από την Planet Labs Inc, που τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο του 2023 με εκείνες που τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024, φαίνεται το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής.

libanos-katastrofi.jpg

Πολλές από τις πόλεις, που άδειασαν από τους κατοίκους τους από τους βομβαρδισμούς, είχαν κατοικηθεί για τουλάχιστον δύο αιώνες. Οι εικόνες που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν πόλεις μεταξύ Kfarkela στο νοτιοανατολικό Λίβανο, νότια μετά το Meiss al-Jabal και μετά δυτικά μετά από μια βάση που χρησιμοποιούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο μικρό χωριό Labbouneh.

Πολλά από τα χωριά με εντυπωσιακές ορατές ζημιές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα βρίσκονται στην κορυφή λόφων με θέα το Ισραήλ. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ανταλλαγής πυρών, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει χερσαίες εισβολές σε όλο το μήκος των ορεινών συνόρων με τον Λίβανο, συμμετέχοντας σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε ορισμένες πόλεις.

Η μονάδα διαχείρισης κινδύνων καταστροφών του Λιβάνου, η οποία παρακολουθεί τόσο τα θύματα, όσο και τις επιθέσεις σε συγκεκριμένες πόλεις, δήλωσε ότι οι 14 πόλεις που εξετάστηκαν από το Reuters είχαν υποστεί συνολικά 3.809 επιθέσεις από το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο. Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ έχει πλήξει περισσότερους από 3.200 στόχους στο νότιο Λίβανο.

Ο στρατός λέει ότι επιτίθεται σε πόλεις του νότιου Λιβάνου επειδή η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει «χωριά των πολιτών σε οχυρωμένες ζώνες μάχης», κρύβοντας εκεί όπλα, εκρηκτικά και οχήματα. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές για να εξαπολύσει επιθέσεις ή να αποθηκεύσει όπλα, και οι κάτοικοι των πόλεων αρνούνται τον ισχυρισμό.

Άτομο που γνωρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο είπε στο Reuters ότι τα στρατεύματα επιτίθενται συστηματικά σε πόλεις με στρατηγικά σημεία παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένου του Mhaibib.

Το άτομο είπε ότι το Ισραήλ είχε «αποκομίσει μαθήματα» μετά τον τελευταίο του πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών στα οποία στρατεύματα που έκαναν χερσαίες εισβολές στις κοιλάδες του νότιου Λιβάνου δέχθηκαν επίθεση από μαχητές της Χεζμπολάχ σε κορυφές λόφων. «Γι’ αυτό στοχεύουν τόσο έντονα αυτά τα χωριά – για να μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα», είπε το άτομο.

Οι πιο πρόσφατες εικόνες της Kfarkela έδειξαν μια σειρά από λευκές κηλίδες κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου που οδηγεί σε μια πόλη. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν πέρυσι έδειξαν τον ίδιο δρόμο γεμάτο με σπίτια και πράσινη βλάστηση, υποδεικνύοντας ότι τα σπίτια είχαν κονιοποιηθεί. Πιο νότια, η Meiss al-Jabal, μια πόλη 700 μέτρα μακριά από την οριοθετημένη από τον ΟΗΕ Γαλάζια Γραμμή που χωρίζει το έδαφος του Ισραήλ και του Λιβάνου, υπέστη σημαντική καταστροφή σε ένα ολόκληρο τετράγωνο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η περιοχή, με διαστάσεις περίπου 150 μέτρα επί 400 μέτρα, εμφανίστηκε ως ένα κομμάτι αμμώδους καφέ, σηματοδοτώντας ότι τα κτίρια εκεί είχαν ισοπεδωθεί πλήρως. Εικόνες από τον ίδιο μήνα το 2023 έδειχναν μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά από σπίτια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή