Μέση Ανατολή: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τους στόχους του Ισραήλ στο Ιράν

Εμφανίζονται ζημιές σε κτήρια σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωσή τους

Μέση Ανατολή: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τους στόχους του Ισραήλ στο Ιράν
3'

Η ισραηλινή επιδρομή αντιποίνων στο Ιράν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπέστησαν ζημιές σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το BBC.

Πρόκειται, σύμφωνα με ειδικούς για τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή πυραύλων και την αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένης μιας που προηγουμένως συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δορυφορικές εικόνες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις δείχνουν ζημιές σε κτίρια σε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι είναι μια σημαντική εγκατάσταση ανάπτυξης και παραγωγής όπλων στο Παρτσίν, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης.

Η περιοχή έχει συνδεθεί με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου με μια εικόνα που τραβήχτηκε στις 27 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι τουλάχιστον τέσσερις δομές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

partsin.jpg

Μία από αυτές τις δομές, γνωστή ως Taleghan 2, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

Το 2016 ο ΔΟΑΕ βρήκε στοιχεία σωματιδίων ουρανίου στην περιοχή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα εκεί.

Μια άλλη τοποθεσία που προφανώς στοχοποιήθηκε στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είναι στο Κοτζίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρτσίν, γνωστό ως η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση υποδομών που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ιράν».

Ήταν ο τόπος μιας μυστηριώδους μεγάλης έκρηξης το 2020.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο κτίρια στο συγκρότημα φαίνεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

bbc1.jpg

Μια στρατιωτική τοποθεσία στο Shahroud, περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης, έχει επίσης υποστεί ζημιές.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Shahroud, που ελέγχεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, από το οποίο το Ιράν εκτόξευσε στρατιωτικό δορυφόρο στο διάστημα το 2020.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στόχευσε με επιτυχία τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν σε πολλές τοποθεσίες, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί αυτό με τις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες.

Έχουμε λάβει δορυφορικές εικόνες που φαίνεται να δείχνουν ζημιά σε μια τοποθεσία που περιγράφεται από τους ειδικούς ως εγκατάσταση ραντάρ.

Όπως αναφέρει το BBC αν και εντοπίστηκε κάτι που φαίνεται ως ζημιά σε μια μονάδα αποθήκευσης στο διυλιστήριο πετρελαίου Αμπαντάν που εδρεύει στη νοτιοδυτική επαρχία του Χουζεστάν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί για το αν προκλήθηκε από συντρίμμια ή λανθασμένα αμυντικά συστήματα.

Οι New York Times, επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους, δήλωσαν ότι το διυλιστήριο πετρελαίου του Αμπαντάν ήταν μία από τις τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του το πρωί του Σαββάτου.

Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι η επαρχία Χουζεστάν είχε στοχοποιηθεί από το Ισραήλ.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Αμπαντάν είναι το μεγαλύτερο της χώρας, ικανό να παράγει 500.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό του.

Όπως επισημαίνεται οι δορυφορικές εικόνες δεν είναι πάντα καθοριστικές για τον εντοπισμό κατεστραμμένων δομών ή την επιβεβαίωσή τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή