Ο ιδρυτής της TikTok γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας

Το TikTok έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, παρά τις έντονες ανησυχίες δυτικών χωρών για δεσμούς του με το κινεζικό κράτος
Αρχείου AP
2'

Η αυξανόμενη παγκόσμια δημοτικότητα του TikTok έχει οδηγήσει τον συνιδρυτή της μητρικής του εταιρείας, ByteDance, να γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας.

Σύμφωνα με μια λίστα που εκπόνησε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Hurun, ο Ζανγκ Γιμίνγκ αξίζει τώρα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια, 43% περισσότερο από το 2023.

O 41χρονος παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως υπεύθυνος της εταιρείας το 2021 , αλλά θεωρείται ότι κατέχει ακόμα περίπου το 20% της.

Το TikTok έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, παρά τις έντονες ανησυχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά με τους δεσμούς του με το κινεζικό κράτος.

Ενώ και οι δύο εταιρείες επιμένουν ότι είναι ανεξάρτητες από την κινεζική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαγορεύσουν το TikTok τον Ιανουάριο του 2025, εκτός εάν το πουλήσει η ByteDance.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε αυτή την έντονη πίεση στις ΗΠΑ, τα παγκόσμια κέρδη της ByteDance αυξήθηκαν κατά 60% πέρυσι, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Ζανγκ Γιμίνγκ.

«Είναι ο 18ος νέος Νούμερο Ένα στην Κίνα μέσα σε μόλις 26 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του Hurun Rupert Hoogewerf.

Οι ΗΠΑ, συγκριτικά, έχουν μόνο τέσσερις Νούμερο Ένα: Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Τζεφ Μπέζος και Έλον Μασκ. Αυτό δίνει μια ένδειξη του δυναμισμού στην κινεζική οικονομία».

Τεχνικές τύχες

Ο Ζανγκ Γιμίνγκ δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του τεράστιου τεχνολογικού τομέα της Κίνας στη λίστα.

Ο Pony Ma, επικεφαλής του τεχνολογικού ομίλου Tencent, είναι τρίτος στη λίστα με εκτιμώμενο προσωπικό πλούτο που ανέρχεται σε 44,4 δισ. £.

Αλλά η τύχη τους δεν εξηγείται μόνο από τις επιτυχίες των εταιρειών τους - οι ανταγωνιστές τους έχουν λιγότερα κέρδη σε ένα έτος κατά το οποίο η οικονομία της Κίνας έχει εκτοξευθεί.

Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου το 30% των ατόμων στη λίστα είχαν αύξηση στην καθαρή τους θέση - οι υπόλοιποι σημείωσαν πτώση.

Τα στοιχεία ωστόσο έδειξαν ότι ήταν μια καλή χρονιά για κατασκευαστές smartphone όπως η Xiaomi, ενώ η αγορά πράσινης ενέργειας είχε σκαμπανεβάσματα...