Ανταρκτική: Ζωτικής σημασίας παγετώνας φαίνεται να «καπνίζει» σε σπάνια εικόνα από το διάστημα

Ο λεγόμενος «καπνός της θάλασσας», δεν είναι στην πραγματικότητα καπνός αλλά ομίχλη
NASA/USGS
2'

Ένας ζωτικής σημασίας παγετώνας στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να «καπνίζει» σε μια σπάνια εικόνα που κατέγραψε δορυφόρος της NASA νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο λεγόμενος «καπνός της θάλασσας», δεν είναι στην πραγματικότητα καπνός, είναι ομίχλη - και εμφανίζεται ως λευκά σύνεφα πάνω από τη σκοτεινή επιφάνεια του νερού του ωκεανού, όπου ο παγετώνας Pine Island συναντά τη θάλασσα.

Το νερό και ο άνεμος είναι το κλειδί για τη δημιουργία του καπνού της θάλασσας. Μια περίοδος ισχυρών ανέμων παραμέρισε τον πάγο και το ψυχρότερο νερό επιτρέποντας σε θερμότερο νερό να βγει στην επιφάνεια, σύμφωνα με τη NASA. Το θερμότερο νερό εισήγαγε θερμότερο, υγρό αέρα στον εξαιρετικά ξηρό, ψυχρό αέρα που έπνεε από πάνω του. Η σύγκρουση των θερμοκρασιών προκάλεσε τη συμπύκνωση της υγρασίας αυτού του αέρα σε ομίχλη.

Από το έδαφος, αυτό θα έμοιαζε σαν κάποιος να ενεργοποίησε μια τρομακτική μηχανή ομίχλης σε ένα στοιχειωμένο σπίτι πάνω από το νερό. Η περιοχή κοντά στην επιφάνεια του νερού τυλίγεται σε μια απόκοσμη ομίχλη που μοιάζει με καπνό, εξού και το παρατσούκλι.

Ο ίδιος ο καπνός της θάλασσας δεν είναι σπάνιος - μπορεί να συμβεί κάθε φορά που εξαιρετικά ψυχρός, ξηρός αέρας περνά πάνω από ένα θερμότερο υδάτινο σώμα. Παρατηρείται συχνά στις Μεγάλες Λίμνες όταν η πρώτη αρκτική πνοή του χειμώνα περνά από πάνω τους που είναι ακόμη σχετικά θερμές.

Όμως το να δει κανείς καπνό μέσω δορυφόρου πάνω από τον παγετώνα Pine Island είναι σπάνιο, επειδή η περιοχή συνήθως καλύπτεται από σύννεφα, όπως αναφέρει η NASA.

Ο παγετώνας Pine Island είναι ένα ζωτικής σημασίας και καλά παρακολουθούμενο τμήμα της Ανταρκτικής που απειλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο παγετώνας λειτουργεί σαν δίκτυο υδραυλικών εγκαταστάσεων για το τεράστιο στρώμα πάγου που βρίσκεται δίπλα του, στέλνοντας μια ροή πάγου στον διπλανό ωκεανό.

Η ροή αυτή έχει αυξηθεί «δραματικά» από τη δεκαετία του 1990, καθώς ο παγετώνας «χάνει» την ισορροπία του λόγω του θερμού αέρα, του νερού και της έλλειψης χιονιού και δεν μπορεί να ανανεώσει τον πάγο του.

Αυτός, μαζί με τον γειτονικό λεγόμενο «παγετώνα της Ημέρας της Κρίσεως», τον Thwaites, χάνουν πάγο με επιταχυνόμενο ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν από μόνοι τους (αν λιώσουν) τη στάθμη της θάλασσας κατά μερικά μέτρα.

Πηγή: CNN

Σχετικές ειδήσεις