Aλβανία: Σε «πολιτική ανυπακοή» καλεί η αντιπολίτευση - Ταραχές και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους
Μέλη της αλβανικής αντιπολίτευσης απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους για αρκετές ώρες χθες Τρίτη (29/10) σε μια πανεθνική συγκέντρωση, απαιτώντας την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα υπηρεσιακό τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2025.
Οι βουλευτές οδήγησαν εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που απέκλεισαν την κυκλοφορία σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την πρωτεύουσα, Τίρανα, αλλά και σε πέντε άλλους μεγάλους δρόμους σε όλη τη χώρα.
«Πολιτική ανυπακοή, σήμερα ή ποτέ!» ήταν το σύνθημα της διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα Τίρανα, βουλευτές της αντιπολίτευσης στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους για να εμποδίσουν την κυκλοφορία για τρεις ώρες. Σε άλλα μέρη, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έκαναν καθιστικές διαδμαρτυρίες στην άκρη του δρόμου ή έκαψαν λάστιχα.
Οι συντηρητικοί Δημοκρατικοί με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα κατηγορούν εδώ και καιρό τους Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για διαφθορά, χειραγώγηση προηγούμενων εκλογών και σφετερισμό των εξουσιών του δικαστικού σώματος. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για την προστασία των κυβερνητικών κτηρίων, της κυκλοφορίας και του κράτους δικαίου, ενώ σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ αξιωματικών και μελών της αντιπολίτευσης πριν τελειώσουν οι συγκεντρώσεις αργά το βράδυ.
Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ήραν τους αποκλεισμούς όταν οι ηγέτες τους δεσμεύτηκαν να αναλάβουν απροσδιόριστη αντικυβερνητική δράση αργότερα. Οι Δημοκρατικοί και οι υποστηρικτές τους ενώθηκαν σε έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης και πραγματοποιούν διαδηλώσεις για τις συλλήψεις του Μπερίσα και του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα σε ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς, λέγοντας ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Ένας άλλος Δημοκρατικός βουλευτής, ο Έρβιν Σαλιαντζί, καταδικάστηκε επίσης για συκοφαντία και φυλακίστηκε.
Οι Δημοκρατικοί έχουν οργανώσει βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης από το 2013, όταν εγκατέλειψαν την εξουσία. Η Αλβανία διεξάγει κοινοβουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, τις οποίες προβλέπεται ότι θα κερδίσουν οι Σοσιαλιστές του Ράμα, εν μέρει επειδή η αντιπολίτευση είναι διχασμένη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ κάλεσαν την αντιπολίτευση να επαναλάβει τον διάλογο με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η βία δεν θα βοηθήσει τη χώρα να ενσωματωθεί στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις πλήρους ένταξης με την Αλβανία. Νωρίτερα τον Οκτώβριο, τα Τίρανα ξεκίνησαν συζητήσεις με το μπλοκ για το πώς η χώρα ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.