«Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι»: Καταστροφή και απόγνωση -Τι περιγράφουν κάτοικοι της Βαλένθια

Ο Δημήτρης Βαμβακάς είναι μέλος της ελληνικής κοινότητας της Βαλένθιας μίλησε στο Newsbomb.gr για τις πλημμύρες στην Ισπανική πόλη.
AP
7'

Βιβλική καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία. Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και η αγωνία για τους αγνοούμενους αυξάνεται. Οι νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό φτάνουν τους 100 ενώ υπάρχουν φόβοι για το τι θα βρεθεί στις λάσπες που άφησε πίσω της η φονική πλημμύρα Dana.

Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και τρεις δεκαετίες σάρωσαν την περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν την Τρίτη, αφήνοντας πίσω πόλεις και δρόμους βυθισμένους στα νερά.

H παρακάτω μαρτυρία ανήκει σε ιδιοκτήτη μαγαζιού που μαζί με άλλους ανθρώπους παγιδευτήκαν μέσα στο κατάστημα και δεν μπορούσαν παρά να κάθονται και να παρακολουθούν, καθώς οι χειρότερες πλημμύρες στην Ισπανία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Magro, εγκλωβίζοντας κατοίκους στα σπίτια τους και στέλνοντας αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων κουβάρι στους δρόμους πάνω στα λασπωμένα νερά των πλημμυρών.

«Τα νερά που ανέβαιναν έφεραν μαζί τους λάσπη και πέτρες και ήταν τόσο δυνατά που έσπασαν την επιφάνεια του δρόμου. Το τούνελ που οδηγεί στην πόλη ήταν μισογεμάτο από λάσπη, δέντρα είχαν πέσει και υπήρχαν αυτοκίνητα και κοντέινερ με σκουπίδια που κυλούσαν στους δρόμους. Είναι μια καταστροφή».

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ο αριθμός των νεκρών στη Βαλένθια και στις γειτονικές περιοχές της Καστίλλης-Λα Μάντσα και της Ανδαλουσίας ανερχόταν στους 95. Ο δήμαρχος της Ουτιέλ, Ρικάρντο Γκαμπαλντόν, δήλωσε στην εφημερίδα Las Provincias ότι ορισμένοι από τους κατοίκους της πόλης δεν επέζησαν από τις πλημμύρες, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γκαμπαλντόν είχε δηλώσει στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας, RTVE, ότι η Τρίτη ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής του. «Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι», είπε. «Αυτοκίνητα και κοντέινερ με σκουπίδια έτρεχαν στους δρόμους. Το νερό ανέβαινε στα 3 μέτρα».

Οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται ότι ορισμένοι από τους νεκρούς μπορεί να ήταν ηλικιωμένοι που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα νερά της πλημμύρας: «Όποιος μπορούσε να πάει σε ψηλότερο σημείο το έκανε, αλλά υπήρχαν κάποιοι ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν καν να ανοίξουν τις εξώπορτές τους και είχαν παγιδευτεί εκεί μέσα στα ίδια τους τα σπίτια».

Οι κάτοικοι της La Torre, στα περίχωρα της πόλης της Βαλένθια, ήρθαν αντιμέτωποι με παρόμοιες σκηνές το πρωί της Τετάρτης.

«Η γειτονιά έχει καταστραφεί, όλα τα αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο, είναι κυριολεκτικά διαλυμένα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Associated Press ο Κρίστιαν Βιένα, ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή. «Τα πάντα είναι ένα ολοκληρωτικό ερείπιο, όλα είναι έτοιμα να πεταχτούν. Η λάσπη έχει βάθος σχεδόν 30 εκατοστά».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, ανέφερε ότι περισσότερα από 300 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο (30 εκατοστά) είχαν πέσει στην περιοχή μεταξύ της Utiel και της πόλης Chiva, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, την Τρίτη. Στην Τσίβα, σημείωσε, έπεσε βροχή σχεδόν ενός ολόκληρου έτους μέσα σε μόλις οκτώ ώρες.

Οι σφοδρές βροχές ήρθαν καθώς η Ισπανία συνεχίζει να βιώνει μια τιμωρητική ξηρασία. Πέρυσι, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρωτοφανές σχέδιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τη διαρκή έλλειψη βροχής, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το κλίμα θα χειροτερέψει και θα γίνει πιο απρόβλεπτο στο μέλλον.

«Η Ισπανία είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει σε περιόδους ξηρασίας, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε, βλέπουμε πολύ πιο συχνά και έντονα γεγονότα και φαινόμενα», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Teresa Ribera. Καθώς περνούσε η Τετάρτη, άρχισε να διαμορφώνεται μια θλιβερή εικόνα των ανθρώπινων και οικονομικών ζημιών.

Η Ισπανία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα αισθάνεται τον πόνο εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν κάθε δυνατή προφύλαξη καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές κινούνται προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι 1.000 μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τις περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σε μια ένδειξη ότι θα μπορούσαν να παγιδευτούν περισσότερα πτώματα στις λάσπες και στα σπίτια, προσέφερε επίσης κινητά νεκροτομεία.

Μαρτυρίες απόγνωσης

Ένας άνδρας τηλεφώνησε στο RTVE για να παρακαλέσει για οποιαδήποτε είδηση για τον γιο του, Leonardo Enrique Rivera, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μέσα στο φορτηγάκι του Fiat αφού πήγε να εργαστεί ως οδηγός διανομής στην πόλη Riba-roja της Βαλένθια την Τρίτη.

«Δεν έχω νέα του από τις 6.55 χθες», δήλωσε ο Λεονάρντο Ενρίκε. «Έβρεχε καταρρακτωδώς και τότε έλαβα ένα μήνυμα που έλεγε ότι το βαν είχε πλημμυρίσει και ότι τον είχε χτυπήσει άλλο όχημα. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που άκουσα».

Η Esther Gómez, δημοτική σύμβουλος στην Riba-roja, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εργαζόμενοι είχαν εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια βιομηχανική περιοχή «χωρίς καμία πιθανότητα διάσωσής τους», καθώς τα ρέματα υπερχείλιζαν. «Είχε πολύ καιρό να συμβεί κάτι τέτοιο και είμαστε φοβισμένοι».

Καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των νεκρών, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές και οι επακόλουθες πλημμύρες ήταν μια ακόμη απόδειξη της πραγματικότητας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι εκρηκτικές βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η δρ Φριντερίκε Ότο, επικεφαλής της παγκόσμιας μελέτης για την απόδοση του καιρού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Imperial College του Λονδίνου.

Ο Δημήτρης Βαμβακάς, Έλληνας που ζει στη Βαλένθια περιέργαψε τι συνέβη στις χειρότερες πλημμύρες του αιώνα Ισπανία: «Άργησε τουλάχιστον 5 ώρες να χτυπήσει το 112»

Έλληνας της Βαλένθια: «Έγινε μεγάλος χαμός»

Ο Δημήτρης Βαμβακάς είναι μέλος της ελληνικής κοινότητας της Βαλένθιας, που όπως ο ίδιος λέει «είναι μια μικρή κοινότητα 25 ατόμων» μίλησε στο Newsbomb.gr για τη συνθήκη στην Ισπανική πόλη.

«Έγινε πραγματικά μεγάλος χαμός, η μεγάλη βροχόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα τώρα έχει εξασθενήσει. Αλλά η νότια πλευρά της πόλης έχει πραγματικά καταστραφεί. Αυτή τη στιγμή η βροχή έχει σταματήσει αλλά οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν ρεύμα, καθόλου επικοινωνία είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ίντερνετ και πάρα πολλά προβλήματα στην υδροδότηση».

Ο Έλληνας κάτοικος που ζει περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τη νότια πλευρά της πόλης του 1,5 εκατ. που ζει τραγικές στιγμές μίλησε για βιβλική καταστροφή: «Οι νεκροί είναι πλέον δεκάδες και το νούμερο αλλάζει συνεχώς, όσο για τους αγνοουμένους δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια καθώς όπως σας είπα επιχειρούν οι αρχές εκεί. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ τραγικά εδώ πέρα. Το κυριότερο είναι ότι έχουν χαθεί τόσοι άνθρωποι και αγνοούνται επίσημα 100 άτομα και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι ακόμα αφού είναι πάρα πολύς κόσμος εγκλωβισμένος. Έχουν κοπεί οι επικοινωνίες. Και χθες το μεσημέρι ήρθε και μια ειδοποίηση ότι κόβουν και το νερό γιατί έχει μολυνθεί το δίκτυο και σε κάποιες περιοχές αρχίζουν και το κόβουν».

Στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Άργησε τουλάχιστον 5 ώρες να χτυπήσει το 112. Δεν το έχουμε ζήσει αυτό το φαινόμενο εδώ και 30 χρόνια. Έπεσε βροχή που πέφτει σε ένα χρόνο, σε μια ώρα». Και συμπλήρωσε: «Οι μετεωρολόγοι μας είχαν προειδοποιήσει, όχι όμως και για την ένταση του φαινομένου».

Σχετικές ειδήσεις