Απειλή για την εθνική ασφάλεια τα αιολικά πάρκα; Το παράδειγμα της Σουηδίας και το... Περλ Χάρμπορ

Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις: Η αιολική ενέργεια απειλεί την ασφάλεια του έθνους
Φωτ.: samnytt.se
3'

Η επιθετική επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Σουηδία υποκινείται από επιχειρήματα για το κλίμα.

Ωστόσο, η «πράσινη μετάβαση» από τις προηγούμενες πηγές ενέργειας στη στήριξη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια συνοδεύεται από μια μακρά λίστα προβλημάτων, σύμφωνα με το σουηδικό samnytt.se.

Τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πυκνά σαν δάση αιολικά πάρκα κατά μήκος της ακτής της Σουηδίας καθιστούν αδύνατη τη στρατιωτική υπεράσπιση της χώρας.

Πάνω από όλα, είναι τα σχέδια να γεμίσει η παράκτια λωρίδα στη Βαλτική Θάλασσα με ανεμογεννήτριες, κάτι που οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ασυμβίβαστο με τη διαφύλαξη της ασφάλειας του βασιλείου έναντι ενός επιτιθέμενου... δείχνοντας προς το μέρος της Ρωσίας.

"Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα μειώσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την απειλή και να προειδοποιήσουμε τον πληθυσμό", εξηγεί ο Carl-Johan Edström, αντιστράτηγος και επικεφαλής του επιτελείου άμυνας, σε δήλωση στην κρατική τηλεόραση.

Τα αιολικά πάρκα κινδυνεύουν να εμποδίσουν την προσβασιμότητα του ναυτικού σε μια κρίσιμη κατάσταση και επίσης «με πολύ αρνητικό τρόπο» να συσκοτίσουν την άποψη του αμυντικού συστήματος επιτήρησης, έτσι ώστε η Σουηδία να οδηγηθεί στο καναβάτσο με τρόπο που μοιάζει με το Περλ Χάρμπορ, εάν ο Πούτιν ή κάποιοι άλλοι επιτεθούν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τι προβλήματα δημιουργούνται

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα λεπτά για να ανιχνευθούν πύραυλοι κρουζ που θα κινούνται προς τη Σουηδία. Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κατάρριψής τους και εξίσου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να χτυπήσουν επιδιωκόμενους στόχους με χαμένες ζωές Σουηδών και υλική καταστροφή.

Οι ανεμογεννήτριες – τόσο οι πύργοι όσο και οι έλικες – εκπέμπουν ισχυρούς ηχούς ραντάρ και άλλους τύπους παρεμβολών. Ακόμη και οι αισθητήρες της άμυνας κάτω από την επιφάνεια του νερού διαταράσσονται και διευκολύνουν ένα εχθρικό υποβρύχιο να φτάσει στην ακτή της Σουηδίας αόρατο και, για παράδειγμα, να βυθίσει πλοία.

"Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχτούμε με τη σημερινή εικόνα απειλών και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στη Σουηδία ως έθνος", δηλώνει ο Carl-Johan Edström.

Το σουηδικό Υπουργείο Άμυνας έχει συντάξει μια έκθεση στην οποία γίνεται λόγος για «έλλειψη συνθηκών για την εγκατάσταση αιολικής ενέργειας» σε μεγάλα τμήματα της Βαλτικής Θάλασσας, υποδεικνύοντας την περίπτωση που η Σουηδία πρόκειται να αμυνθεί στρατιωτικά στο μέλλον. Η αξιολόγηση καλύπτει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Åland στο βορρά (Βόρεια Βαλτική Θάλασσα) και Öresund στο νότο (Νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα).

Σύμφωνα με τον Carl-Johan Edström, είναι μια πράσινη πολιτική πλάνη ότι θα μπορούσε κανείς να έχει «συνύπαρξη μεταξύ μεγάλων αιολικών πάρκων και μια διατηρημένη στρατιωτική ικανότητα για την υπεράσπιση της Σουηδίας». Δεν μπορεί κανείς να έχει και τα δύο μέρη, αλλά πρέπει να επιλέξει: Συνέχιση της πράσινης μετάβασης ή της εθνικής ασφάλειας;