Αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Τραμπ εναντίον Χάρις - Έφτασε η ώρα της αλήθειας
Έφτασε η ώρα της αλήθειας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σε λιγες ώρες, οι ψηφοφόροι εκτός από τα περίπου 80 εκατομμύρια που έχουν ήδη ψηφίσει, προσέρχονται στις κάλπες, για να επιλέξουν μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ
Η ταραχώδης και πολωμένη προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ τελειώνει, με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Τζο Μπάιντεν ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς «κόσμους», στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων ετών. Η εκλογική μάχη μεταξύ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος χρειάζεται τον μαγικό αριθμό των 270 ψήφων από το Κολέγιο (ή Σώμα) των Εκλεκτόρων (Electoral College) τον θεσμό που ουσιαστικά αποφασίζει (ή, πιο έγκυρα, επικυρώνει) το αποτέλεσμα των εκλογών περίπου έναν μήνα μετά. Οι εκλέκτορες είναι συνολικά 538, κάτι που σημαίνει ότι ο νικητής θα πρέπει να μαζέψει 270 (τους μισούς συν έναν) και πάνω. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές θα κριθούν από τα αποτελέσματα σε επτά αμφίρροπες πολιτείες: Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια.
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνησε για μία ακόμη φορά ότι οι Δημοκρατικοί «κάνουν νοθεία», ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας δεύτερης θητείας Τραμπ και παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος μίας «νέας γενιάς ηγεσίας στην Αμερική».
Οι ψηφοφόροι -εκ των οποίων περισσότεροι από 78 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει- αποφασίζουν σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά τη χώρα και τον κόσμο, δίχασει τους πολίτες σε δύο στρατόπεδα και ενστάλαξε φόβο για τον τρόπο ζωής τους σε περίπτωση που χάσει ο υποψήφιος της επιλογής τους.
Ο Τραμπ υποστήριξε στην Πενσυλβάνια την Κυριακή ότι οι Δημοκρατικοί «παλεύουν τόσο σκληρά για να κλέψουν αυτό το καταραμένο πράγμα» και ότι οι εκλογικές μηχανές θα παραβιαστούν, ενώ είπε ότι δεν έπρεπε να έχει φύγει από τον Λευκό Οίκο το 2021. Η Χάρις από την πλευρά της προσπαθεί να τονώσει το συναίσθημα της ελπίδας που εμφύσησε στις πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις της, καταδικάζοντας εκείνους που «σπέρνουν μίσος και σκορπούν φόβο και χάος» σε μια προφανή αναφορά στον αντίπαλό της. «Στις επόμενες δύο ημέρες θα δοκιμαστούμε», είπε. «Γεννηθήκαμε όμως για μια τέτοια εποχή».
Μάχη σώμα με σώμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Περισσότεροι από 78 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει ενόψει της αυριανών εκλογών (5/11), σύμφωνα με το Εκλογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, πλησιάζοντας το ήμισυ των συνολικών 160 εκατομμυρίων ψήφων το 2020, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα, με την αντιπρόεδρο Χάρις, να ενισχύεται από την ισχυρή υποστήριξη των γυναικών ψηφοφόρων, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ κερδίζει έδαφος στους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τους άνδρες.
Σε μια συγκέντρωση στο Ιστ Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, η Χάρις απευθύνθηκε στους 200.000 Αραβοαμερικανούς της πολιτείας, ξεκινώντας την ομιλία της με ένα νεύμα προς τα θύματα των πολέμων του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.
«Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη, δεδομένης της κλίμακας των θανάτων και των καταστροφών στη Γάζα και δεδομένων των απωλειών αμάχων και του καταστροφικού εκτοπισμού στον Λίβανο. Και ως πρόεδρος, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα» είπε η Χάρις είπε καταχειροκροτούμενη.
Πολλοί Άραβες και Μουσουλμάνοι Αμερικανοί, καθώς και ομάδες ακτιβιστών κατά του πολέμου έχουν καταδικάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ εν μέσω των δεκάδων χιλιάδων θανάτων αμάχων στη Γάζα και τον Λίβανο και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει αποκλειστικά και μόνο τους μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Ο Τραμπ επισκέφτηκε το Ντίμπορν του Μίσιγκαν, την καρδιά της αραβοαμερικανικής κοινότητας, την Παρασκευή και υποσχέθηκε να τερματίσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή χωρίς ωστόσο να πει πώς. Αντί να αναφέρει ονομαστικά τον Τραμπ, η Χάρις επέλεξε να αναδείξει τα πεπραγμένα του αντιπάλου της την περασμένη Κυριακή στην προεκλογική της εκστρατεία.
Στην πρώτη από τις τρεις συγκεντρώσεις του την Κυριακή, ο Τραμπ κατήγγειλε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν μία τάση υπέρ της Χάρις. Αποκάλεσε τους Δημοκρατικούς «δαιμονικό κόμμα», ειρωνεύτηκε τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στην υψηλή τιμή των μήλων. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ο οποίος επέζησε από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Ιούλιο όταν η σφαίρα ενός ένοπλου τον τραυμάτισε ελαφρά στο αυτί στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, παραπονέθηκε την Κυριακή στους υποστηρικτές του για κενά ασφαλείας καθώς μιλούσε και σκεφτόταν ότι ένας δολοφόνος θα έπρεπε να πυροβολήσει μέσω των μέσων ενημέρωσης να τον πάρει.
«Για να με πιάσει, κάποιος θα έπρεπε να πυροβολήσει μέσω των ψεύτικων ειδήσεων και δεν με πειράζει τόσο πολύ», είπε ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης και επιδιώκει να εξοργίσει το δημόσιο αίσθημα εναντίον τους.
Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Στίβεν Τσουνγκ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι το σχόλιο του Τραμπ δεν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης, αλλά μάλλον, «αφορούσε απειλές εναντίον του που υποκινήθηκαν από επικίνδυνη ρητορική από τους Δημοκρατικούς».
Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να είχα φύγει από τον Λευκό Οίκο το 2020»
Ο Τραμπ μίλησε αργότερα στο Κίνστον της Βόρειας Καρολίνας και στο Μακόν της Τζόρτζια, όπου χρησιμοποίησε την έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας που έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρήγαγε μόνο 12.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Είπε σε ένα μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε σε ένα αμφιθέατρο ότι η έκθεση έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα «έθνος σε παρακμή» και προειδοποίησε -χωρίς στοιχεία- για μια πιθανή επικείμενη επανάληψη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 όταν «άνθρωποι πηδούσαν από τα κτήρια».
Ανώτεροι αξιωματούχοι της εκστρατείας της Χάρις είπαν ότι η τελική της επιχειρηματολογία έχει σχεδιαστεί για να φτάσει σε ένα μικρό κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η τακτική της έρχετα σε αντίθεση με εκείνη του Τραμπ, ο οποίος συνέχισε την καθιερωμένη ομιλία του με στόχο να εμπνεύσει τους πιστούς υποστηρικτές του.
«Η εκστρατεία της Κάμαλα διεξάγεται με μίσος και δαιμονοποίηση», είπε ο Τραμπ. Κοντά στο τέλος της ομιλίας του στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ είπε ότι θα προτιμούσε να μην είχε παραδώσει την εξουσία . «Είχαμε τα πιο ασφαλή σύνορα στην ιστορία της χώρας μας την ημέρα που έφυγα. Δεν έπρεπε να φύγω. Εννοώ, ειλικρινά, επειδή το κάναμε, τα καταφέραμε τόσο καλά», είπε.
Ο Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει να ανακοινωθούν το βράδυ των εκλογών, παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους σε πολλές πολιτείες ότι μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να εξακριβωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εάν ο Τραμπ προσπαθήσει να διεκδικήσει πρόωρα τη νίκη αυτή τη φορά.
Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων μπορεί να καθυστερήσει
Το CNN δεν ανέφερε τον νικητή στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ του 2020 παρά μόνο τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Πολλές πολιτείες κρίθηκαν στο νήμα εκείνο το έτος και οι ειδικοί λένε οτι θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο και το 2024. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον παραδέχθηκε την ήττα την επόμενη ημέρα των εκλογών, παρόλο που η καταμέτρηση συνεχιζόταν σε πολλές πολιτείες. Αναγνώρισε ότι δεν θα κερδίσει.
Ο Τραμπ είναι απίθανο να αναγνωρίσει ποτέ την ήττα. Εάν υπάρχει ελάχιστη διαφορά ψήφων σε βασικές πολιτείες, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να καθοριστεί ο νικητής. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές πολιτείες έχουν κάνει αλλαγές από το 2020 για να διευκολύνουν τους εκλογικούς υπαλλήλους να προωθήσουν την επεξεργασία των επιστολικών ψήφων, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την καταμέτρηση.
Το 2000, μια από τις πιο κοντινές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ, ο νικητής ανακοινώθηκε 36 ημέρες μετά τις εκλογές, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τις επανακαταμετρήσεις στη Φλόριντα. Τα πράγματα ήταν περίπλοκα εκείνη τη χρονιά από ελαττωματικά ψηφοδέλτια σε ορισμένες κομητείες της Φλόριντα, κάτι που δεν θα προκαλέσει πρόβλημα φέτος.