Παγκόσμια ανησυχία για τα Mc Donald's: Ένας θάνατος και δεκάδες ασθενείς από E. coli

Σε εξέλιξη η έρευνα - Τι λέει η McDonald's - Δεκάδες τα κρούσματα από το βακτήριο E. coli - Η εταιρεία απέσυρε το «επίμαχο» μπέργκερ
Unsplash
6'

Παγκόσμια ανησυχία αλλά και άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών προκάλεσε η επιδημία E. coli που συνδέθηκε με μπέργκερ της αλυσίδας εστιατορίων ταχείας εστίασης McDonald’s μετά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου και δεκάδες κρούσματα δηλητηρίασης σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο 88χρονος Τζέιμς Τσαρλς από το Κολοράντο πέθανε, αφού έφαγε ένα μπέργκερ Quarter Pounder από τα McDonald’s. Η οικογένειά του μίλησε δημόσια μετά τον θάνατό του, ο οποίος συνδέεται με το βακτήριο E. coli.

Ο Τζέιμς Τσαρλς Σμιθ Τζούνιορ, γνωστός ως JC, ήταν συχνός πελάτης των McDonald’s κοντά στο σπίτι του στο Grand Junction, του Κολοράντο, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, την Ντόρις. Το ηλικιωμένο ζευγάρι συνήθιζε να παραγγέλνει πάντα το ίδιο: ένα Quarter Pounder. Ωστόσο, ο Σμιθ αρρώστησε.

«Η μητέρα μου ήταν ξύπνια όλη τη νύχτα. Ο πατέρας μου ήταν στο μπάνιο όλη τη νύχτα και είχε διάρροια. Μάλιστα, παρατηρήσαμε πως έβγαζε μέχρι και αίμα. Ήταν τόσο αδύναμος!», δήλωσε η κόρη του Σμιθ, Ντέμπι Μπονέλ, στο CBS News. «Όταν έφτασα εκεί, ο πατέρας μου δεν μπορούσε να περπατήσει». Ο Σμιθ νοσηλεύτηκε για τέσσερις ημέρες με E. coli. Τελικά, στις 20 Οκτωβρίου, ο 88χρονος πρώην πυροσβέστης απεβίωσε λόγω επιπλοκών από το εν λόγω βακτήριο. «Το μόνο που ήθελε ήταν να απολαύσει ένα μπέργκερ με τη γυναίκα του», δήλωσε η κόρη του.

Ο Τζέιμς Τσαρλς που πέθανε από το βακτήριο E. coli, αφού έφαγε ένα μπέργκερ στα McDonald's στο Κολοράντο

CBS News

Οι υγειονομικές αρχές ενημέρωσαν το κοινό δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Σμιθ.

Δεκάδες τα κρούσματα E. coli από μπέργκερ των McDonald's

Ο 17χρονος Silas Mayes μολύνθηκε επίσης από το βακτήριο E.coli μετά την κατανάλωση του ίδιου μπέργκερ, του Quarter Pounder στα McDonald’s. Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου όταν ο Silas Mayes μπήκε σ’ ένα τοπικό κατάστημα των McDonald’s και παρήγγειλε ένα μπέργκερ, πατάτες τηγανητές και μία Sprite. Στη συνέχεια όμως, ο ίδιος διαπίστωσε πως είχε πολλές κράμπες στο στομάχι του, οι οποίες ήταν τόσο δυνατές που μετά βίας μπορούσε να σηκωθεί για να πάει στο μπάνιο.

Ο Silas Mayes, κάτοικος στο Grand Junction του Κολοράντο, δήλωσε: «Ήταν εξαιρετικά οδυνηρό. Και κάθε φορά που πήγαινα στο μπάνιο, έβγαζα αίμα. Τρομακτικό!» Από την πλευρά της, η μητέρα του, η Lera Davinson, τον μετέφερε εσπευσμένα στα επείγοντα του νοσοκομείου St. Mary's, καθώς η κατάστασή του ολοένα και χειροτέρευε.

Το Quarter Pounder των Mc Donald's

Mc Donald's

Οι γιατροί πήραν ένα δείγμα από τις κενώσεις του και το έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση, ενώ του χορήγησαν ενδοφλέβια παυσίπονα για τις επώδυνες κράμπες. Ο ίδιος έμεινε στο νοσοκομείο σχεδόν όλη την ημέρα, μέχρι που έλαβε εξιτήριο.
Στο σπίτι του ο Silas Mayes δεν μπορούσε να φάει το παραμικρό. Ακόμη και μια μικρή γουλιά νερό ή μια μπουκιά κράκερ τον οδηγούσε στην τουαλέτα. Η αιμορραγία συνεχιζόταν…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων οι κενώσεις του Silas Mayes βρέθηκαν θετικές στο βακτήριο E. Coli. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο παράγει την τοξίνη Shiga. Αυτή με τη σειρά της, διεισδύει και σκοτώνει πολλά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί βλάβη στους ιστούς. Και οι 50 πολιτείες της Αμερικής απαιτούν από τα εργαστήρια να ειδοποιούν τις κρατικές υπηρεσίες υγείας όταν εντοπίζουν τέτοιου είδους λοιμώξεις.

90 κρούσματα E. coli συνδέονται με το μπέργκερ των McDonald’s

Ο αριθμός των κρουσμάτων E. coli που συνδέονται με το McDonald's Quarter Pounders έχει αυξηθεί σε 90, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Τετάρτη, από 75 που αναφέρθηκαν την Παρασκευή. Μάλιστα, ως «πιθανή αιτία», σύμφωνα με το CDC, φέρεται να είναι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια που χρησιμοποιούνται στα μπιφτέκια.

Αφαιρέθηκε το «επίμαχο» μπέργκερ από τα McDonald’s

Τα McDonald’s αφαίρεσαν το συγκεκριμένο μπέργκερ από το ένα πέμπτο των καταστημάτων της. Τόσο τα κρεμμύδια όσο και ο βοδινός κιμάς αποσύρθηκαν από τα καταστήματα στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα, το Γουαϊόμινγκ και τμήματα του Αϊντάχο, της Αϊόβα, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδα, του Νέου Μεξικού και της Οκλαχόμα.

Ο προμηθευτής της McDonald’s, η Taylor Farms Colorado, απέσυρε τα κίτρινα κρεμμύδια από την αγορά, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη 22/10. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι στα τεστ που έγιναν στα κρεμμύδια δεν βρέθηκαν ίχνη E.coli. «Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν να σχετίζεται το E.coli με τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το FDA και το CDC κατά τη διάρκεια της έρευνας. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ευεξία των πελατών και των καταναλωτών μας και η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας» αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα McDonald’s

Η έρευνα για τα McDonald’s είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιθανόν να χρειαστούν εβδομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ασθένεια αποτελεί μέρος μιας επιδημίας. Η έναρξη των μολύνσεων είναι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, όμως η ημερομηνία έναρξης της επιδημίας είναι πιθανό να μετατοπιστεί καθώς έρχονται στο φως νέα κρούσματα.

Επιδημίες όπως αυτές μπορούν να εκλείψουν γρήγορα μετά την απομάκρυνση του μολυσμένου τροφίμου ή συστατικού από την αγορά. Αυτό απαιτεί ενδελεχή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι έχουν αποκαλυφθεί και σταματήσει όλα τα πιθανά «κανάλια» διανομής του.

Τι ισχυρίζεται η McDonald’s

Ο πρόεδρος της McDonald’s στις ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε ότι η κατανάλωση προϊόντων από τη δημοφιλή αλυσίδα fast food είναι ασφαλής και ότι τα μολυσμένα υλικά έχουν βγει από την αλυσίδα εφοδιασμού των εστιατορίων.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορείτε να πάτε στα McDonald’s και να απολαύσετε τα κλασικά μας προϊόντα χωρίς να αρρωστήσετε», δήλωσε ο Erlinger, στην εκπομπή «Today Show» του NBC την Τετάρτη.

«Η εξυπηρέτηση των πελατών με ασφάλεια σε κάθε εστιατόριο, κάθε μέρα, είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα», ανέφερε η McDonald’s σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.
Ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφέρεται στα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν την καθημερινή θερμομέτρηση και το ωριαίο πλύσιμο των χεριών των υπαλλήλων. Σημειώνει επίσης ότι τα Quarter Pounders μαγειρεύονται κατά παραγγελία σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τον κώδικα του FDA για τις βέλτιστες πρακτικές.

*Με πληροφορίες από thesun, cdc.gov, nbcnews, cnn

Σχετικές ειδήσεις