Ισπανία: Ακραίες βροχοπτώσεις στη Καταλονία – Κλειστά σχολεία, ακυρώσεις πτήσεων και πλημμύρες

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στην Ισπανία, μία σχεδόν εβδομάδα μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Βαλένθια
AP
3'

Σε συναγερμό είναι εννέα περιοχές της Καταλονίας, μετά από ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή με τις πλημμύρες να οδηγούν σε ακυρώσεις πτήσεων, κλειστούς δρόμους και κλειστά σχολεία.

Ευτυχώς το ακραίο φαινόμενο εκτονώνεται προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, το αεροδρόμιο El Prat πλημμύρισε και 50 πτήσεις ακυρώθηκαν, ο προαστιακός παραμένει κλειστός και οι οδικές αρτηρίες υποφέρουν από το πολύ νερό.

Αποκαταστάθηκε μόνο η υπερταχεία που ενώνει την Βαρκελώνη με την Μαδρίτη. Έπεσαν 150 λίτρα νερού /m2 σε τέσσερις ώρες.

Στη Βαλένθια ο συναγερμός βρίσκεται στο πορτοκαλί, όμως η οργή των κατοίκων παραμένει και μιλούν για ολιγωρία των αρχών και τραγική καθυστέρηση.

Ο κίνδυνος μολύνσεων για τον πληθυσμό παραμένει από τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους και θα χρειαστούν εβδομάδες για να αποσυρθούν. Και όλοι κριτικάρουν αρνητικά την επίσκεψη των βασιλιάδων και των πολιτικών στις πληγείσες περιοχές.

Κολυδάς για την κακοκαιρία στην Ισπανία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα προγνωστικά μοντέλα

Την ίδια στιγμή που η Βαρκελώνη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» για ισχυρές βροχοπτώσεις, με τις αρχές να προειδοποιούν για «ακραίο κίνδυνο» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθώς οι καταιγίδες συνεχίζουν να κατακλύζουν την περιοχή.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τα προγνωστικά μοντέλα υψηλής χωρικής ανάλυσης σχετικά με την κακοκαιρία στην Ισπανία:

«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

✅Πολλοί γνωρίζουν τα 2 μεγάλα προγνωστικά μοντέλα το ECMWF και το GFS. Το ECMWF είναι ένα μη υδροστατικό μοντέλο, το οποίο λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλότερες αναλύσεις πλέγματος καιρού, ενώ το GFS είναι ένα υδροστατικό μοντέλο το οποίο υστερεί σε σχέση με το ECMWF. Η λεπτομερής χωρική ανάλυση μας βοηθά να συμπεριλάβουμε χαρακτηριστικά εδάφους μικρής κλίμακας (π.χ. σε ορεινές περιοχές) με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαδικασία πρόβλεψης.

✅Μπορείτε παρακάτω να δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το GFS , το "απλό" ECMWF ή τα άλλα μοντέλα , και ακολούθως να κάνετε σύγκριση με τα ελβετικά μοντέλα HD, όπου αμέσως διακρίνεται η τεράστια διαφορά, όσον αφορά στην ποιότητα των τοπικών προβλέψεων. Ολες οι δυναμικές φυσικές διεργασίες στα μοντέλα με υψηλή χωρική ανάλυση μπορούν να παρουσιαστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και επομένως βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τα ύψη βροχής της τάξεως των 100+ mm που είχαμε σήμερα στην Ανατολική Ισπανία τα προσδιόρισαν πολύ καλά μόνο το Ελβετικό μοντέλο , καθώς και το Ελβετικό υψηλής ανάλυσης HD που βασίστηκε πάνω στο ECMWF. Στο video χρησιμοποιείται το χθεσινό τρέξιμο για την σημερινήμέρα.

✅Με βάση τα παραπάνω, συνάγεται ότι σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων συνίσταται η χρήση μοντέλων υψηλής ανάλυσης . Στην ΕΜΥ βρίσκεται υπό ανάπτυξη το μοντέλο #ICON το οποίο τρέχει σε υψηλή ανάλυση.

✅ Η Μετεωρολογική Κοινότητα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων λίγων ημερών, που πρακτικά είναι χρησιμότερες από τις μακροπρόθεσμες και επισφαλείς προγνώσεις πολλών ημερών.»

Σχετικές ειδήσεις