Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί η μάχη Tραμπ-Χάρις μετατράπηκε σε θρίλερ - Μπλε και κόκκινα τείχη

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που το αποτέλεσμα της κάλπης είναι τόσο αμφίβολο. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ για γερά νεύρα και οι αναλυτές προβλέπουν μία μάχη που ίσως κριθεί στο νήμα, φανερώνοντας τεκτονικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή

Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί η μάχη Tραμπ-Χάρις μετατράπηκε σε θρίλερ - Μπλε και κόκκινα τείχη
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
6'

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εκλογική αναμέτρηση κρίνεται στο νήμα, η νίκη του Τζορτζ Μπους το 2000 επί του Αλ Γκορ μειώθηκε σε μερικές εκατοντάδες ψήφους στη Φλόριντα - υπήρχε όμως πάντα κάποια αίσθηση για την έκβαση της μάχης τις τελευταίες ημέρες.

Μερικές φορές, όπως το 2016, η αίσθηση ήταν λανθασμένη. Εκείνο το έτος, οι δημοσκοπήσεις υπερεκτίμησαν τη δύναμη της Χίλαρι Κλίντον και απέτυχαν να εντοπίσουν ένα κίνημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, όλα τα βέλη δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σοβαρά μια πρόβλεψη είτε με τον άλλο τρόπο.

«Κορώνα γράμματα» η αναμέτρηση

Οι περισσότερες από τις τελικές δημοσκοπήσεις βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις επτά βασικές πολιτείες κλειδιά που θα κρίνουν τις εκλογές. Με βάση μόνο στατιστικά στοιχεία και μεγέθη δειγμάτων, αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος θα μπορούσε να είναι μπροστά σε κάθε αμφίρροπη πολιτεία.

Αυτή η αβεβαιότητα είναι που ενοχλεί τόσο τους πολιτικούς ειδήμονες όσο και τους επικεφαλής της εκστρατείας. Υπήρξαν πολλές εκπλήξεις - τουλάχιστον ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι μια πρόσφατη έρευνα για την Αϊόβα που στηρίζει παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικάνους και έδινε στη Χάρις προβάδισμα-σοκ. Αλλά οι σημαντικότεροι μέσοι όροι δημοσκοπήσεων και τα μοντέλα πρόβλεψης που τους ερμηνεύουν, όλα το δείχνουν ότι η μάχη θα είναι «κορώνα γράμματα»

amerikanikes-ekloges

Ένας ξεκάθαρος νικητής είναι ακόμα δυνατό να ανακοινωθεί. Ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι αβέβαιο, αυτό δεν σημαίνει ότι το πραγματικό αποτέλεσμα δεν θα είναι αποφασιστικό - μια μετατόπιση μερικών ποσοστιαίων μονάδων σε κάθε περίπτωση, και ένας υποψήφιος θα μπορούσε να σαρώσει όλες τις πολιτείες του πεδίου μάχης.

Εάν οι προβλέψεις προσέλευσης αποδειχθούν λανθασμένες και περισσότερες γυναίκες κατευθυνθούν στις κάλπες, ή περισσότεροι κάτοικοι της υπαίθρου ή περισσότεροι δυσαρεστημένοι νέοι ψηφοφόροι - αυτό θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τα τελικά αποτελέσματα. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν εκπλήξεις μεταξύ των βασικών δημογραφικών ομάδων.

Θα κάνει πραγματικά ο Τραμπ την έκπληξη με τους νεαρούς μαύρους και τους Ισπανόφωνους άνδρες που έχει προβλέψει η εκστρατεία του; Θα κερδίζει η Χάρις ένα μεγαλύτερο ποσοστό παραδοσιακά Ρεπουμπλικανών γυναικών των προαστίων, όπως ελπίζει η ομάδα της; Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι - που ψηφίζουν αξιόπιστα σε κάθε εκλογές και κλίνουν προς τα δεξιά - μετατοπίστηκαν προς τους Δημοκρατικούς;

Μπλε και κόκκινα τείχη

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ το αποτέλεσμα της προεδρικής ψηφοφορίας είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά υπάρχουν επτά αμφίρροπες πολιτείες που θα αποφασίσουν αυτές τις εκλογές. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι κρίσιμες πολιτείες ίσες. Κάθε υποψήφιος έχει ένα «τείχος» τριών πολιτειών που προσφέρει την πιο άμεση διαδρομή προς τον Λευκό Οίκο.

Το λεγόμενος «μπλε» τείχος της Χάρις, που πήρε το όνομά του από το χρώμα του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτείνεται σε όλη την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Έχει γίνει αντικείμενο πολλών πολιτικών συζητήσεων από το 2016, όταν ο Τραμπ κέρδισε οριακά και τις τρεις παραδοσιακά Δημοκρατικές πολιτείες στο δρόμο του προς το Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε αυτές τις πολιτείες το 2020. Αν η Χάρις μπορεί να τις κρατήσει, δεν χρειάζεται άλλο πεδίο μάχης, αρκεί να κερδίσει επίσης μια περιφέρεια του Κογκρέσου στη Νεμπράσκα (η οποία έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό σύστημα στον τρόπο με τον οποίο απονέμει τις ψήφους των εκλεκτόρων της ).

amerikanikes-ekloges

Αυτό εξηγεί γιατί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της σε αυτές τις πολιτείες κατά την τελική ευθεία της εκστρατείας της, περνώντας ολόκληρες μέρες στο πεδίο κάθε φορά. Το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποίησε την τελευταία της συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, στην κορυφή των 72 σκαλοπατιών που οδηγούν στο Μουσείο Τέχνης της πόλης, όπου ο «Ρόκι» του Σιλβέστερ Σταλόνε σκαρφάλωσε στην ομώνυμη ταινία - πριν χάσει οριακά από τον αντίπαλό του , Apollo Creed.

Το «κόκκινο τείχος» του Τραμπ βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής άκρης των ΗΠΑ. Γίνεται λιγότερο συζήτηση γι' αυτό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό για τη νίκη ή την ήττα του. Ξεκινά από την Πενσιλβάνια αλλά εκτείνεται νότια στη Βόρεια Καρολίνα και τη Τζόρτζια. Εάν κερδίσει σε αυτές τις πολιτείες, θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο, ανεξάρτητα από το πώς ψηφίζουν οι άλλες πολιτείες-κλειδι. Αυτό εξηγεί γιατί έχει πραγματοποιήσει πέντε εκδηλώσεις στη Βόρεια Καρολίνα μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Το βασικό σημείο σε κάθε ένα από αυτά τα τείχη, φυσικά, είναι η Πενσυλβάνια - το μεγαλύτερο εκλογικό βραβείο της μεγάλης αναμέτρησης. Το προσωνύμιό της Keystone State, δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο.

Κρίνεται το μέλλον της Αμερικής

Η Χάρις και ο Τραμπ αντιπροσωπεύουν δύο πολύ διαφορετικές κόσμους και παρουσίασαν διαφορετικά οράματα για την Αμερική, από τη μετανάστευση και το εμπόριο μέχρι τα πολιτιστικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι σε θέση να διαμορφώσει την αμερικανική κυβέρνηση - συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών δικαστηρίων - με τρόπο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο για γενιές. Το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντανακλώντας τις αλλαγές στη δημογραφική σύνθεση και των δύο κομμάτων.

kamala.jpg

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πριν από μια δεκαετία έμοιαζε πολύ διαφορετικό από το λαϊκιστικό κόμμα του οποίου ηγείται τώρα ο Τραμπ, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους λεγόμενους εργαζόμενους blue-collar και τα χαμηλά εισοδήματα. Η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος εξακολουθεί να στηρίζεται σε νέους ψηφοφόρους και ανθρώπους από διαφορετικές εθνότητες, αλλά τώρα βασίζεται περισσότερο στους πλούσιους και τους αποφοίτους κολεγίου.

Τα αποτελέσματα της κάλπης μπορεί να προσφέρουν πρόσθετες αποδείξεις για το πώς αυτές οι τεκτονικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, που πραγματοποιήθηκαν μόνο εν μέρει τα τελευταία οκτώ χρόνια, αναδιαμορφώνουν τον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ.

Και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στη μία ή στην άλλη πλευρά σε μελλοντικούς αγώνες. Δεν πάει πολύς καιρός - στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - που οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν ότι είχαν πλεονέκτημα στη μάχη επειδή κέρδιζαν σταθερά την πλειοψηφία σε αρκετές πολιτείες για να επικρατήσουν στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι μια αναμέτρηση 50-50, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το νέο φυσιολογικό τοπίο στην αμερικανική προεδρική πολιτική.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή