Γερμανία: Στα κάγκελα αντιπολίτευση και επιχειρηματίες με τον Σολτς – Ζητούν άμεσα εκλογές

«Είναι σημαντικό να δώσουμε γρήγορα την ευθύνη για τη σύνθεση της γερμανικής Bundestag στους ψηφοφόρους», σημείωσε ο Μερτς
AP.
4'

Με πολιτική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη η Γερμανία, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς ζήτησε πρόωρες εκλογές ήδη από τον Ιανουάριο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Μερτς, ηγέτης της Χριστιανικής Ένωσης, μίλησε κάποιες ώρες μετά αφότου ο Σολτς διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό αποπέμποντας τον υπουργό Οικονομικών του, Κρίστιαν Λίντνερ, μια κίνηση που σηματοδότησε την κορύφωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την οικονομική πολιτική.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τον Λίντνερ θα διαδεχθεί ο Γιοργκ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο οποίος υπήρξε ένας από τους στενότερους συμβούλους του Σολτς τα τελευταία έξι χρόνια. Ο Κούκις ήρθε στην κυβέρνηση το 2018 μετά από μια μακρά καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, υπηρετώντας ως υφυπουργός του Σολτς όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Όταν ο Σολτς έγινε καγκελάριος το 2021, όρισε τον Κούκις ως τον κύριο οικονομικό του σύμβουλο. Ανακοινώνοντας την αποπομπή του Λίντνερ, ο Σολτς ανέφερε ότι θα καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Bundestag στις 15 Ιανουαρίου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Αλλά ο Μερτς τόνισε ότι δεν υπήρχε «κανένας λόγος» να περιμένει τόσο πολύ και ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU, τη Χριστιανική Ένωση, συμφώνησε ομόφωνα να προτείνει στον Ολαφ Σολτς να διεξαγάγει ψήφο εμπιστοσύνης άμεσα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε γρήγορα την ευθύνη για τη σύνθεση της γερμανικής Bundestag στους ψηφοφόρους. Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με μια σειρά υποχρεώσεων, διασκέψεων, αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτούν μια κυβέρνηση ικανή να δράσει», σημείωσε o Μερτς.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στη Γερμανία για αρκετούς μήνες και μετά να έχουμε μια προεκλογική εκστρατεία για πολλούς μήνες περισσότερους μήνες και στη συνέχεια να διεξάγουμε πιθανώς διαπραγματεύσεις για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού για αρκετές εβδομάδες. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν γρήγορα».

Ο Ολαφ Σολτς υποστήριξε ότι απέλυσε τον Λίντνερ αφού ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αναστείλει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας, το συνταγματικά καθορισμένο ανώτατο όριο για νέο δανεισμό, προκειμένου να αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς μάχεται τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Λίντνερ, ένα δημοσιονομικό γεράκι, ανέφερε αργότερα ότι αναστολή στο «φρένο χρέους» θα ισοδυναμούσε με «παραβίαση του όρκου μου».

Η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού έβαλε τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων - σχετικά με το ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν για να βγάλει τη Γερμανία από την οικονομική.

Η χώρα αντιμετωπίζει την πρώτη διετή ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Οι επιχειρηματίες τάσσονται στον πλευρό του Μερτς αναφορικά με το γίνει άμεσα η ψήφο εμπιστοσύνης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μεγαλύτερης αβεβαιότητας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια πολιτική κατάσταση και τις αρνητικές εξελίξεις στη γερμανική οικονομία, χρειαζόμαστε μια νέα, αποτελεσματική κυβέρνηση με τη δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Siegfried Russwurm, επικεφαλής του κύριου επιχειρηματικού λόμπι της Γερμανίας, του BDI.

Ο Wolfgang Grosse Entrup, επικεφαλής του ομίλου λόμπι VCI για τη γερμανική βιομηχανία χημικών, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα, γρήγορα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μήνες αδιεξόδου και πολιτικής στασιμότητας».

Σχετικές ειδήσεις