Tradwives: Το κίνημα των «παραδοσιακών συζύγων», αντίδοτο στη Woke κουλτούρα

Η επιστροφή στον παραδοσιακό τους ρόλο, αποτελεί επιλογή και στάση ζωής για εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ, εν μέσω των ακραίων φεμινιστικών κινημάτων και των θεωριών της ισοπέδωσης. Η Καμάλα Χάρις, βρήκε απέναντί της στις πρόσφατες εκλογές αυτές τις παραδοσιακές συζύγους, ή αλλιώς, Tradwives...
X-Grok AI
8'

Η τελευταία ελπίδα των οπαδών του κόμματος των «Δημοκρατικών» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών στις ΗΠΑ ήταν ένα «κύμα» γυναίκειων ψήφων που θα ανέτρεπε τα δεδομένα που είχαν αρχίσει να σχηματίζονται. Γι' αυτό και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, είχε φροντίσει να πλαισιώσει την εκστρατεία της όχι μόνον με φεμινιστικά μηνύματα κάθε είδους αλλά και με διάσημες στάρ όπως η Beyonce και η Τεϊλορ Σουίφτ.

Τελικά όμως αυτό το γυναικείο κύμα δεν έφτασε ποτέ. Αντ' αυτού ο Ντόναλντ Τραμπ είδε τα ποσοστά του στις γυναίκες, ειδικά στις λευκές παντρεμένες γυναίκες να αυξάνονται με τρόπο που μάλλον ούτε η δική του καμπάνια δε θα μπορούσε να είχε προβλέψει.

Γιατί; Σίγουρα η οικονομία, ο πληθωρισμός και όλα τα υπόλοιπα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση των γυναικών. Σύμφωνα όμως με κάποιους υπήρχε και ένα viral φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, που δημιούργησε το κλίμα προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Ο λόγος για τις tradwives

Με τον όρο tradwife επικράτησε στην αργκό του ίντερνετ να αποκαλείται η γυναίκα που πιστεύει και εφαρμόζει τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τον παραδοσιακό γάμο.

Κάποιες μπορεί να επιλέξουν να αναλάβουν ρόλο νοικοκυράς μέσα στο γάμο τους και άλλες εγκαταλείπουν την καριέρα τους για να επικεντρωθούν στην κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με το Google Trends, οι διαδικτυακές αναζητήσεις του όρου tradwife άρχισαν να αυξάνονται σε δημοτικότητα γύρω στα μέσα του 2018 και έφτασαν σε υψηλά επίπεδα στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Η αισθητική της παραδοσιακής νοικοκυράς έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε όλο το διαδίκτυο εν μέρει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν γυναίκες που εξυμνούν τις αρετές της συμπεριφοράς της ιδανικής γυναίκας.

Συχνά δέχονται επιρροές από τις αμερικανικές νοικοκυρές των αρχών του 20ου αιώνα, είναι ευσεβείς χριστιανές και εκφράζουν πολιτικά συντηρητικές απόψεις. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αρχίσει να καταγράφουν τη ζωή τους μέσα από το Instagram και το TikTok, συνήθως με πλήρη μαλλιά και μακιγιάζ και συχνά με ένα παιδί στο χέρι, καθώς μαγειρεύουν, καθαρίζουν ή προσφέρουν "life hacks" για να "υπηρετούν" ή να "υποτάσσονται" στους συζύγους τους.

Και τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έγινε viral

Το φαινόμενο των "tradwives" ή παραδοσιακών συζύγων έχει όντως γίνει viral, ιδίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube.

Η τάση tradwife έχει σημειώσει σημαντική απήχηση στο TikTok, με πάνω από 152.000 αναφορές του όρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό επίπεδο εμπλοκής και ενδιαφέροντος.

Influencers όπως η Hannah Neeleman της Ballerina Farm έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια οπαδούς, προβάλλοντας τον τρόπο ζωής τους με παραδοσιακό νοικοκυριό, γεγονός που έχει συμβάλει στην δημοφιλία της τάσης.

Πολλοί δημιουργοί περιεχομένου υπό την ετικέτα tradwife επικεντρώνονται στην προβολή μιας ζωής με νοικοκυριό, ανατροφή παιδιών και υποταγή στους συζύγους τους, συχνά ντυμένοι με τρόπο που θυμίζει τη δεκαετία του 1950. Αυτή η αισθητική και η επιλογή του τρόπου ζωής όχι μόνο έχουν τραβήξει την προσοχή, αλλά και έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τροφοδοτώντας περαιτέρω το viral status τους.

Πολιτιστικός και πολιτικός αντίκτυπος: H δημοφιλία του περιεχομένου των tradwives υπερβαίνει την απλή αναπαράσταση του τρόπου ζωής. Παρατηρείται μια σύνδεση με τις συντηρητικές ιδεολογίες, με ορισμένες αναρτήσεις σε πλατφόρμες όπως το X (πρώην Twitter) που υποδηλώνουν ότι το κίνημα αυτό έχει επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά, με ορισμένες γυναίκες να εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν στους παραδοσιακούς ρόλους ως λόγο για τις πολιτικές τους επιλογές. Αυτό δείχνει ότι η τάση έχει ευρύτερες πολιτιστικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Κριτική και αντιδράσεις: Παρά τη δημοτικότητά του, το κίνημα tradwife έχει δεχτεί κριτική για την προώθηση των ρόλων των φύλων από μια περασμένη εποχή, την πιθανή υπονόμευση των φεμινιστικών εξελίξεων και την προώθηση της εξάρτησης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η εξιδανικευμένη απεικόνιση μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τις πολυπλοκότητες της σύγχρονης ζωής ή τις οικονομικές πραγματικότητες που πολλοί αντιμετωπίζουν.

Επιρροή στη δημόσια συζήτηση: Το θέμα των tradwives έχει γίνει επίκεντρο συζητήσεων σχετικά με τον φεμινισμό, τους ρόλους των φύλων και τις κοινωνικές προσδοκίες, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία του σε μέσα ενημέρωσης όπως ο Economist, όπου περιγράφεται ότι καθηλώνει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την οικιακή ζωή των νοικοκυρών.

Η «μόδα» που ξεκίνησε από τις εκπομπές φαγητού

Σύμφωνα με ειδικούς της επικοινωνίας όμως, η αρχή του φαινομένου των tradwives μπορεί να εντοπιστεί στα τηλεοπτικά δίκτυα... «φαγητού» των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί όπου γυναίκες παρουσίαζαν σε τεράστιο κοινό, την καθημερινοτητά τους κατά την οποία όντας στο σπίτι ετοίμαζαν φαγητό για τους συζύγους και τα παιδιά τους, που λίγο πριν το τέλος της εκπομπής έμπαιναν στο σπίτι - επιστρέφοντας από δουλειές και σχολεία - για να δοκιμάσουν το φαγητό.

Σύμφωνα με την Tisha Dejmanee, που δημοσίευσε μια σχετική εργασία υπό τον τίτλο: «Στην καρδιά της κουζίνας του FoodNetwork: Μαγειρεύοντας νεοσυντηρητική άνεση στις Ηνωμένες Πολιτείες» «από το 2010, το Food Network έχει παρουσιάσει μια σειρά από ημερήσιες εκπομπές με παρουσιάστριες. που δίνουν έμφαση στις συντηρητικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και αποθεώνουν τις παραδοσιακές
ρόλους των φύλων.

Σε αυτή υποστηρίζει πώς τα κοινά χαρακτηριστικά τέτοιων εκπομπών «με επίκεντρο την κουζίνα πηγάζει από μια κουλτούρα εθνικής ανησυχίας, καθώς και
τις παράλληλες μετατοπίσεις προς τον παραδοσιοκεντρισμό που υποκινούνται από την κουλτούρα του φαγητού» λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι γυναίκες στις ΗΠΑ να επηρεαστούν από ένα κλίμα «μεταφεμινισμού».

Όπως τονίζει Οι εκπομπές διαδραματίζονται στο Νότο, τις μεσοδυτικές πολιτείες και τα βόρεια της Νέας Υόρκης, και ως εκ τούτου αποδεικνύουν μια «συρρίκνωση της εστίασης από το παγκόσμιο στο περιφερειακό». Το οποίο περιφερειακό όπως τονίζει γίνεται «συνώνυμο του έθνους, καθώς αντιπροσωπεύει έναν ποιμενικό παραδοσιακό χαρακτήρα που χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας σε πολιτισμικά αβέβαιους καιρούς».

Αντίδραση στην woke κουλτούρα

Το κίνημα tradwife, το οποίο έχει αποκτήσει ορατότητα κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαδικτυακής κουλτούρας, αντιπροσωπεύει μια αντίθετη αφήγηση στον φεμινισμό.

Φυσικά δεν υπάρχουν δεδομένα ότι το κίνημα επηρέασε άμεσα και σημαντικά την εκλογική συμπεριφορά των γυναικών. Όμως κινήματα όπως οι tradwives μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτισμικής αντίδρασης κατά των προοδευτικών αλλαγών στους ρόλους των φύλων.

Η κουλτούρα της tradwife βασίζεται στην υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών και, ειδικότερα, σε μια "παραδοσιακή" άποψη για τις συζύγους ως μητέρες και νοικοκυρές. Ως εκ τούτου, η επικέντρωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην αντίθεση στην woke ατζέντα που προωθούσε η Καμάλα Χάρις και οι ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών ήλθε «κι έδεσε».

Είναι σαφές ότι τα εκατομμύρια γυναίκες που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι μέρος της συγκεκριμένης κουλτούρας. Είναι όμως εξίσου σαφές ότι η «ορατότητα» αυτών των τάσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης - και ιδιαιτέρως στο Tik Tok - λειτούργησε ως αντίβαρο στις ακραίες φεμινιστικές φωνές που ακούγονταν στο δημοκρατικό στρατόπεδο. Και ίσως... απενεχοποίησε την ψήφο στον Τραμπ.

Σχετικές ειδήσεις