Παγκόσμια ανησυχία: Τα δέντρα του πλανήτη δεν απορρόφησαν CO2 - Οι επιστήμονες δεν ξέρουν το γιατί
Καθώς η Γη συνεχίζει να θερμαίνεται, οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση του πλανήτη μας.
Και φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν μια στροφή προς το χειρότερο, αφού ανακαλύφθηκε ότι τα δέντρα δεν απορρόφησαν σχεδόν καθόλου CO2 πέρυσι.
Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι ειδικοί δεν έχουν ιδέα γιατί.
Το 2023, το οποίο ήταν επίσης το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, τα δάση, τα φυτά και το έδαφός μας δεν απορρόφησαν σχεδόν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.
Ο Philippe Ciais, ο οποίος είναι ερευνητής στο Γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, δήλωσε: «Το 2023 η συσσώρευση CO2 στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή και αυτό μεταφράζεται σε πολύ, πολύ χαμηλή απορρόφηση από τη χερσαία βιόσφαιρα.
«Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου παρατηρείται παραπάνω από το μισό της απορρόφησης του CO2, έχουμε δει μια τάση μείωσης της απορρόφησης εδώ και οκτώ χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει».
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τα μοντέλα τους για τη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Andrew Watson, επικεφαλής της ομάδας θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών επιστημών του Πανεπιστημίου Exeter, πρόσθεσε: «Συνολικά, τα μοντέλα συμφώνησαν ότι τόσο η χερσαία όσο και η ωκεάνια απορρόφηση θα μειωθούν στο μέλλον ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
Τα μοντέλα τείνουν να δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί μάλλον με αργό ρυθμό τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια περίπου.
«Οι επιστήμονες ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή όχι εξαιτίας των πραγμάτων που υπάρχουν στα μοντέλα, αλλά εξαιτίας της γνώσης ότι τα μοντέλα χάνουν ορισμένα πράγματα».
Ο Ciais συνέχισε λέγοντας: «Κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν έχει συνυπολογίσει απώλειες όπως οι ακραίοι παράγοντες που έχουν παρατηρηθεί, όπως οι πυρκαγιές στον Καναδά πέρυσι που αντιστοιχούσαν σε έξι μήνες εκπομπών ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ. Δύο χρόνια πριν, συντάξαμε μια εργασία που διαπίστωσε ότι και η Σιβηρία έχασε την ίδια ποσότητα άνθρακα».