Πακιστάν: Σε σοβαρό κίνδυνο 11 εκατ. παιδιά από την τοξική αιθαλομίχλη
Τα επίπεδα ρεκόρ πυκνής, τοξικής αιθαλομίχλης που έχουν σκεπάσει το ανατολικό Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία από τον περασμένο μήνα απειλούν 11 εκατ.παιδιά
Ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου νέφους καλύπτει την επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν και εκτείνεται ανατολικά στην Ινδία, πάνω από την πρωτεύουσα Νέο Δελχί και πέρα από αυτήν, δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το NASA Worldview.
Η ρύπανση έχει αναγκάσει τις αρχές του Πακιστάν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των σχολείων και των δημόσιων χώρων, καθώς το τοξικό νέφος απειλεί την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, εδώ και έναν μήνα η Λαχόρη (πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν), αλλά και ακόμα 17 περιοχές της Παντζάμπ, έχουν καλυφθεί από τοξική αιθαλομίχλη, με τους υγειονομικούς να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με αναπνευστικές παθήσεις.
Ο αντιπρόσωπος της UNICEF στο Πακιστάν, Αμπντουλάχ Φαντίλ, ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση για τα 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών που πλήττονται. «Προτού η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάσει στα τωρινά επίπεδα, το 12% των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 ετών στο Πακιστάν οφειλόταν στο τοξικό νέφος. Ο αντίκτυπος της φετινής αιθαλομίχλης θα χρειαστεί χρόνο για να εκτιμηθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός της ποσότητας ρύπανσης στον αέρα θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε τμήματα της επαρχίας Παντζάμπ έκλεισαν τα σχολεία, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά, ενώ οι Αρχές διέταξαν να κλείσουν όλα τα πάρκα και τα μουσεία για δέκα μέρες, παροτρύνοντας τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Παντζάμπ, η Μουλτάν είναι η πόλη με την εντονότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, με τις τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα να φτάνουν τον αριθμό 800, την ώρα που οτιδήποτε πάνω από το 300 θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ εξετάζει και μεθόδους για πρόκληση τεχνητών βροχοπτώσεων για την καταπολέμηση της ρύπανσης.