Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απόφαση Μπάιντεν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο φόβος για Γ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε νέα φάση μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Τραμπ, εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για βαθύτερα πλήγματα εντός της Ρωσίας
8'

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους που της προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας καθώς η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο και άλλες πηγές με γνώση του θέματος.

Το Κίεβο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια. Η απόφαση που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα του αμερικανικού Στρατού ή ATACM για επιθέσεις πιο βαθιά στη Ρωσία έρχεται καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιστράτευσε βορειοκορεατικά στρατεύματα κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με στόχο ανακτήσουν Γη που κατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών χερσαίων στρατευμάτων από τη Ρωσία για τη συμπλήρωση των δικών της δυνάμεων, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο. Και η απόφαση Μπάιντεν ανακοινώθηκε μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει υποσχεθεί από την πλευρά του ότι θα τερμάτιζε γρήγορα τον πόλεμο, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη ζωτική στρατιωτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία.

Η πρώτη αντίδραση από την Ουκρανία στην πολυαναμενόμενη απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη. Η αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή (17/11) ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη. «Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια», είπε κατά τη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία «Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».

Ο Ζελένσκι και πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές του πιέζουν τον Μπάιντεν εδώ και μήνες να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθύτερα μέσα στη Ρωσία με πυραύλους που προμηθεύονται από τη Δύση, λέγοντας ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ είχε δυσκολέψει την Ουκρανία να προσπαθήσει να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις στις πόλεις και το ενεργειακό της δίκτυο.

Σκληραίνουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι

Η δήλωση του Ζελένσκι έγινε αμέσως μετά τη δημοσίευση ενός συλλυπητηρίου μηνύματος στο Telegram μετά τη ρωσική επίθεση σε εννιαώροφο κτήριο που σκότωσε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στη βόρεια πόλη Σούμι, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης μια μαζική επίθεση με drone και πυραύλους, που περιγράφεται από αξιωματούχους ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, με στόχο την ενεργειακή υποδομή και σκοτώνοντας αμάχους. Η επίθεση σημειώθηκε καθώς εντείνονται οι φόβοι για τις προθέσεις της Μόσχας να καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.

«Και αυτή είναι η απάντηση σε όλους όσοι προσπάθησαν να πετύχουν κάτι με τον Πούτιν μέσω συνομιλιών, τηλεφωνημάτων, αγκαλιών και κατευνασμού», είπε ο Ζελένσκι. Το σχόλιο φάνηκε να απευθύνεται έμμεσα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή με τον Πούτιν στην πρώτη αντίστοιχη συνομιλία με έναν εν ενεργεία επικεφαλής μεγάλης δυτικής δύναμης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Διχασμένοι οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι

Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι το μπλόκο στους πυραύλους και άλλοι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ουκρανία τον πόλεμο. Η συζήτηση έχει γίνει πηγή διαφωνιών μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν παρέμενε αντίθετος, αποφασισμένος να κρατήσει τη γραμμή ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση που ένιωθε ότι θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλης εμβέλειας σε άλλους για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους, εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Τα νέα για την απόφαση του Μπάιντεν ακολούθησαν συναντήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η προσθήκη βορειοκορεατικών στρατευμάτων ήταν κεντρική στις συνομιλίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Περού.

Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε την απόφαση κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε μια στάση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθ' οδόν προς τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στη Βραζιλία. Ερωτηθείς για την απόφαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του ΟΗΕ είναι «να αποφευχθεί η μόνιμη επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία».

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Γκουτέρες την Κυριακή πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι στρατιώτες από τη«Βόρεια Κορέα» που άλλαξαν τα δεδομένα

Οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στην απόφαση της Βόρειας Κορέας να υποστηρίξει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την εξέλιξη.

Η συνολική προμήθεια πυραύλων ATACMS είναι μικρή, επομένως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν αμφισβήτησαν εάν θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία αρκετή ισχύ για να κάνει τη διαφορά. Ορισμένοι υποστηρικτές της Ουκρανίας λένε ότι ακόμη και μερικά χτυπήματα βαθύτερα μέσα στη Ρωσία θα ανάγκαζαν τον στρατό της να αλλάξει ανάπτυξη και να δαπανήσει περισσότερους από τους πόρους της.

Η Βόρεια Κορέα έχει παράσχει χιλιάδες στρατεύματα στη Ρωσία για να βοηθήσει τη Μόσχα να προσπαθήσει να ανακτήσει τη γη στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία φέτος. Η εισαγωγή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη σύγκρουση έρχεται καθώς η Μόσχα έχει δει μια ευνοϊκή αλλαγή στη δυναμική. Ο Τραμπ έχει δώσει σήμα ότι θα μπορούσε να ωθήσει την Ουκρανία να συμφωνήσει να παραδώσει κάποια γη που κατέλαβε η Ρωσία για να βρει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Έως και 12.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας λένε ότι η Βόρεια Κορέα έχει επίσης παράσχει στη Ρωσία σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών για να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων που συρρικνώνονται.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο

Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έλεγε επί μήνες ως υποψήφιος ότι ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κυρίως απέκρουσε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν ήθελε να κερδίσει η σύμμαχος των ΗΠΑ, Ουκρανία.

Κατηγόρησε επίσης επανειλημμένα την κυβέρνηση Μπάιντεν για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η νίκη του έκανε τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας να ανησυχούν ότι οποιαδήποτε εσπευσμένη διευθέτηση θα ωφελούσε κυρίως τον Πούτιν.

Η Αμερική είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο, παρέχοντας περισσότερα από 56,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανησυχώντας για την απάντηση της Ρωσίας, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστέρησε επανειλημμένα να παράσχει ορισμένα συγκεκριμένα προηγμένα όπλα που αναζητούσε η Ουκρανία, συμφωνώντας μόνο υπό την πίεση του Κιέβου, των υποστηρικτών του και σε συνεννόηση με τους συμμάχους. Αυτό περιλαμβάνει αρχικά την άρνηση των εκκλήσεων του Zελένσκι για προηγμένα τανκς, συστήματα αεράμυνας Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16, μεταξύ άλλων συστημάτων.

Έρχεται 'Γ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.