Ουκρανία: Εμπρός στο χείλος παγκόσμιας σύρραξης - Τα νέα όπλα και οι... νέοι στόχοι των Ρώσων

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ αποτελούν προτεραιότητες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας
4'

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Από ό,τι φαίνεται η εξουσιοδότηση Μπάιντεν στις Ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν με πυραύλους ATACMS εντός ρωσικού εδάφους αλλά και η μεταφορά στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Κούρσκ, σέρνουν τον κόσμο ολοένα και πιο κοντά σε μια πρωτοφανή σύρραξη.

Η δε χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ένα νέο όπλο, τον μυστηριώδη πύραυλο Oreshnik κατά στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας, προκάλεσε έντονη αναταραχή στην Δύση, που επί ώρες δεν μπορούσε καν να εξηγήσει τι ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Το ρωσικό «υπερόπλο»

Τις ανακοινώσεις ανέλαβε να κάνει ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν - αφού νωρίτερα απαγορεύτηκε στη Σοφία Ζαχάροβα σε ζωντανή μετάδοση να δώσει περαιτέρω πληροφορίες - επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό να κάνει μια επίδειξη των δυνατοτήτων της Ρωσίας.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι επρόκειτο για δοκιμαστική εκτόξευση αυτού του «προηγμένου πυραύλου» που με επιτυχία έπληξε εγκαταστάσεις πυραυλικής τεχνολογίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, επί του παρόντος δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων Oreshnik, ενώ φρόντισε να διευκρινίσει ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.

"Τα υπάρχοντα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους. Είναι αδύνατο", δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του.

"Οι στόχοι για περαιτέρω δοκιμές των νεότερων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας θα επιλεγούν με βάση τις απειλές για τη χώρα. "Οι στόχοι για εμπλοκή κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών των νεότερων πυραυλικών συγκροτημάτων μας θα καθοριστούν με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", πρόσθεσε.

Χρησιμοποιήθηκαν τα κανάλια επικοινωνίας για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου;

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ρωσικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για το είδος του όπλου που θα χρησιμοποιηθεί, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το πόσο σημαντική είναι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κατανοητό από το γεγονός ότι ακόμη και το Ιράν πριν τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ φρόντιζε μέσω... Ελβετίας να ενημερώσει τις ΗΠΑ για τα χτυπηματά του και τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε.

Επί της ουσίας δηλαδή η Ρωσία στην συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά κανάλια που χρησιμοποιούνται μεταξύ των «παικτών».

Ίσως, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρόεδρος Πούτιν κατά την ομιλία του είπε ότι σε μελλοντικά χτυπήματα θα ενημερώνονται εκ των προτέρων οι κάτοικοι των περιοχών που στοχοποιούνται, κλέβοντας ίσως μια σελίδα από το εγχειρίδιο επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο.

Παγκόσμια αναταραχή

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων των χωρών που χρησιμοποιούν τα όπλα τους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων. Κατηγόρησε δε την Αμερική ότι καταστρέφει το σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ώρες αφού η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το Politico, δήλωσε ότι μια αντιπυραυλική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ρεντζίκοβο της Πολωνίας "αποτελεί στόχο προτεραιότητας για πιθανή εξουδετέρωση".

Ένα πιθανό χτύπημα κατά της Πολωνίας θα μπορούσε ίσως να σημάνει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με συνέπειες απροσδιόριστες και ταυτόχρονα τρομακτικές. Και οι διαβεβαιώσεις ανώτατων βρετανών στρατιωτικών ηγετών για την ετοιμοτητά τους να πολεμήσουν στην Ανατολική Ευρώπη δεν καθησυχάζουν κανέναν.

Άλλωστε όλοι περιμένουν ότι μέχρι τουλάχιστον τα Χριστούγεννα η κατάσταση θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Σχετικές ειδήσεις