Ρωσία: Η μαζική παραγωγή πυραύλων Oreshnik, το νέο δόγμα Πούτιν και η ανησυχία της Δύσης
Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik - «Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο», επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου «Oreshnik» με τον οποίο έπληξε την Ουκρανία μια ημέρα νωρίτερα και θα αρχίσει την σειριακή παραγωγή του νέου οπλικού συστήματος.
Ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, είπε ότι ο πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από τον εχθρό.
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η σειριακή παραγωγή», είπε.
Ρωσία: Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik
Ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος «Oreshnik», που στα ρωσικά σημαίνει «Φουντουκιά», είναι ο νέος ρωσικός πύραυλος με πυρηνικές ικανότητες που πρόσφατα χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Η εκτόξευσή του πυραύλου από τη Μόσχα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση στις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στη σύγκρουση.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
- Εμβέλεια: 5.000 χλμ., επιτρέποντας στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Ταχύτητα: Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από τον ήχο, γεγονός που καθιστά τον πύραυλο πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί.
- Κεφαλές: Μπορεί να φέρει 6-8 συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες είναι σε θέση να πλήξουν διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα.
Τι είναι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας υπεγράφη από τον Πούτιν το 2020 και αποτελεί ένα «σχεδιάγραμμα» για το πότε μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Από το 2022, όταν και η Ρωσία εισέβαλε στα ουκρανικά εδάφη, το Κρεμλίνο έχει απειλήσει αρκετές φορές τη Δύση με χρήση πυρηνικών όπλων -κάτι που ωστόσο δεν έχει αποτρέψει τους συμμάχους του Κιέβου από την αποστολή εξοπλισμού και προηγμένων οπλικών συστημάτων δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Το ανανεωμένο πυρηνικό δόγμα περιγράφει τα πυρηνικά όπλα ως «μέσο αποτροπής», σημειώνοντας παράλληλα ότι η χρήση τους είναι ένα «ακραίο και απαραίτητο μέτρο».
Προβλέπει, παράλληλα, ότι η Ρωσία «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να μειώσει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών».
Η πυρηνική αποτροπή στοχεύει στη διασφάλιση της «κυριαρχίας και της ακεραιότητας του κράτους», στην αποτροπή ενός πιθανού εχθρού ή «σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, στην αποτροπή κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και στην αναστολή τους υπό συνθήκες αποδεκτές για τη Ρωσική Ομοσπονδία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.
Ανήσυχη η Δύση
Η Δύση δεν κρύβει πλέον την έντονη ανησυχία της μετά και την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη.
Τις προθέσεις της Μόσχας διερευνά σε ανάλυσή του το Skynews μετά την επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους ATCMS και την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος.
«Τι θα κάνει λοιπόν τώρα η Ρωσία; Θα φτάσει πραγματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν το κόκκινο κουμπί;» διερωτάται ο αναλυτής. Και συνεχίζει: «Θεωρητικά, θα μπορούσε. Αφού ενέκρινε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα, έχει τώρα αυτή την επιλογή. Σε μια ελαφρώς συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς τη Δύση, μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα, επιτρέποντας στη Μόσχα να απαντήσει με πυρηνικά εάν δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ακόμα και αν χρησιμοποιήσει συμβατικά όπλα. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους, αεροσκάφη, ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Μόσχα θεωρεί επίσης ότι μια επίθεση στο έδαφός της από μια μη πυρηνική δύναμη (Ουκρανία) που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη (ΗΠΑ) ως κοινή επίθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτές τις απειλές. Και τώρα, μετά από μήνες και αφού τις ζύγισε αρκετά η Ουάσιγκτον επιτέλους απαντά στην μπλόφα της Μόσχας».