Oreshnik: H Ευρώπη στο παρά πέντε του Αρμαγεδδώνα - Το νέο τρομακτικό ρωσικό υπερόπλο

Το υπερηχητικό όπλο που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές
AP
3'

Σε συναγερμό βρίσκεται η Δύση μετά την εκτόξευση του νέου πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας που εξαπολύθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η εμβέλειά του και μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Το πρωί της Πέμπτη οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή που πολλές κεφαλές έπεσαν βροχή πάνω από την πόλη Ντνίπρο.

Ο Πούτιν αργότερα αποκάλυψε ότι το χτύπημα διεξήχθη από τον «Oreshnik» - έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IBRM) που δεν έχει ξαναδεί μέχρι τώρα - ως απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων Storm Shadow που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο για να χτυπήσει στόχους στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Το όπλο δεν είναι τόσο ισχυρό ή γρήγορο όσο τα πιο τρομακτικά ICBM της Ρωσίας όπως το RS-24 Yars, το οποίο είναι ικανό να εξαπολύσει πολλές ξεχωριστές πυρηνικές κεφαλές οπουδήποτε στις ΗΠΑ αφού πετάξει στο διάστημα με ταχύτητα 19.000 mph.

Ωστόσο, το «Oreshnik» εξακολουθεί να είναι ένα υπερηχητικό βλήμα που μπορεί να πετάξει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου - ή περίπου 7.600 μίλια την ώρα - σε εμβέλεια περίπου 5.000 χλμ., σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Εάν ο πύραυλος εκτοξευόταν από τη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας, όπως ήταν στο χτύπημα στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα μπορούσε να χτυπήσει άνετα οποιονδήποτε στόχο στην Ευρώπη ή στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειαστεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα του.

Οι στόχοι στο Λονδίνο θα πυρπολούνταν σε λιγότερο από 20 λεπτά, ενώ το Βερολίνο πιο ανατολικά θα είχε λιγότερο από 15 λεπτά πριν την πρόσκρουση.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι το Oreshnik ήταν σίγουρα πυρηνικό, παρά το γεγονός ότι ήταν οπλισμένο με συμβατικές κεφαλές στο χτύπημα στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο με δήλωση του υποστήριξε ότι το χτύπημα ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση στη Δύση ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να κάλεσε μια μυστική συνάντηση με κορυφαίους στρατιωτικούς για το απόγευμα της Παρασκευής, αφού κορυφαίος Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος επέμεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ήταν έτοιμες να πολεμήσουν απόψε εάν κληθούν.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξουσιοδότησαν το Κίεβο να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους Storm Shadow και ATACMS το Σαββατοκύριακο. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έδρασαν γρήγορα, θέτοντας τες σε χρήση σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στις περιοχές Μπριάνσκ και Κουρσκ της Ρωσίας.

Το Πεντάγωνο είπε ότι το Oreshnik βασίστηκε στον RS-26 Frontier - έναν άλλο πύραυλο με πυρηνική ικανότητα που οι ειδικοί λένε ότι θολώνει τα όρια μεταξύ IBRM και ICBM.

Οι πύραυλοι ταξινομούνται γενικά ως ICBM εάν μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 5.500 km.

Το RS-26 λέγεται ότι έχει μέγιστο βεληνεκές περίπου 5.800 km με μια μονή, ελαφριά κεφαλή, αλλά έχει ως επί το πλείστον δοκιμαστεί με βαρύτερα ωφέλιμα φορτία σε πολύ μικρότερες αποστάσεις.

Η ανάπτυξη του RS-26 ξεκίνησε το 2008 και η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση εκτυλίχθηκε τον Μάιο του 2012.

Με βάση τις αναφερόμενες δυνατότητές του, το Oreshnik είναι πιθανότατα μια ελαφρύτερη, λιγότερο ισχυρή παραλλαγή ενός πυραύλου RS-26 που έχει σχεδιαστεί για πλήγματα σε βεληνεκές από μερικές εκατοντάδες έως 5.000 χλμ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Μόσχα είχε ειδοποιήσει την Ουάσιγκτον πριν από το χτύπημα στην Ουκρανία μέσω καναλιών μείωσης του πυρηνικού κινδύνου για να αποφύγει την ενεργοποίηση συναγερμών έγκαιρης εκτόξευσης και πιθανή απάντηση.

Σχετικές ειδήσεις