BBC: Οι επόμενες κινήσεις Πούτιν μετά από την εβδομάδα που άλλαξε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Πούτιν προώθησε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μειώνοντας το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στέλνοντας τον πειραματικό πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία

BBC: Οι επόμενες κινήσεις Πούτιν μετά από την εβδομάδα που άλλαξε τον πόλεμο στην Ουκρανία
6'

Σε μία νέα φάση εισήρθε από την περασμένη Κυριακή ο πόλεμος στην Ουκρανία, και απειλεί να παρασύρει τη σύγκρουση σε απευθείας Ρωσίας - Δύσης.

Η σπίθα που απειλεί να πάρει διαστάσεις μεγάλης πυρκαγιάς, άναψε από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Η κίνηση σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από την Ουάσιγκτον. Ακολούθησε μπαράζ πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας σε μια στιγμή ορόσημο: αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι είχαν χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο Μπάιντεν πρόσθεσε το τελευταίο στοιχείο ενός ενισχυμένου οπλοστασίου όπλων στην Ουκρανία, εγκρίνοντας τη χρήση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού .

Οι απλές, αμφιλεγόμενες, αλλά πολύ αποτελεσματικές, νάρκες ξηράς αποτελούν κρίσιμο μέρος της άμυνας της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο - και ελπίζουμε ότι η χρήση τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της προέλασης της Ρωσίας .

Με τρεις γρήγορες αποφάσεις, μέσα σε λίγες σεισμικές ημέρες, η Δύση έδειξε στον κόσμο ότι η υποστήριξή της στην Ουκρανία δεν επρόκειτο να εξαφανιστεί.

Η Ρωσία αυξάνει τα πυρηνικά διακυβεύματα

Εάν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αύξησαν το διακύβευμα αυτή την εβδομάδα - το ίδιο έκανε και η Μόσχα.

Την Τρίτη, τη 1000η ημέρα του πολέμου, ο Πούτιν προώθησε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μειώνοντας το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το δόγμα λέει τώρα ότι μια επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος, εάν υποστηριχθεί από μια πυρηνική δύναμη, θα αντιμετωπίζεται ως κοινή επίθεση στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο προχώρησε την απάντησή του ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας έναν νέο τύπο πυραύλου - "Oreshnik" - για να χτυπήσει την ουκρανική πόλη Dnipro.

Οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι το χτύπημα σχεδιάστηκε για να στείλει μια προειδοποίηση: ότι η Ρωσία θα μπορούσε, εάν το επέλεγε, να χρησιμοποιήσει τον νέο πύραυλο για να παραδώσει ένα πυρηνικό όπλο.

Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

Η ερώτηση "Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;" συνήθως ακολουθείται από το: «Θα χρησιμοποιούσε ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας;» και σε αυτήν επιχειρεί να απαντήσει για λογαριασμό του BBC, ο Στιβ Ρόζεμπεργκ.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» –της ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία– είχε προειδοποιήσει «εκείνους που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από το εξωτερικό».

«Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα και τον λαό μας», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, «πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως.

«Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας».

Οι δυτικοί ηγέτες γενικά απέρριψαν αυτό που έβλεπαν ως πυρηνικό κροτάλισμα. Από την έναρξη του πολέμου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα συστήματα πυραύλων και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι «συνέπειες» που απειλούσε το Κρεμλίνο δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων - το διάταγμα δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα. Μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν επιθέσεις πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος.

Τώρα και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Στην ομιλία του προς το έθνος, ο Πούτιν επιβεβαίωσε δυτικές αναφορές ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει πυραύλους Atacm που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και πυραύλους Storm Shadow βρετανικής κατασκευής σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η ταμπλόιντ Moskovsky Komsomolets που είναι υπέρ του Κρεμλίνου ρώτησε έναν απόστρατο αντιστράτηγο πώς θα έπρεπε να απαντήσει η Ρωσία σε μια επίθεση Atacms στην περιοχή του Μπριάνσκ, εκείνος απάντησε:

«Η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου λόγω χτυπημάτων σε μια αποθήκη όπλων στην περιοχή του Μπριάνσκ θα ήταν πιθανώς κοντόφθαλμη».

Θα ήταν παρήγορο να σκεφτεί κανείς ότι το Κρεμλίνο συμμερίζεται αυτήν την άποψη.

Αλλά η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το έθνος δεν περιείχε καμία απόδειξη γι' αυτό.

Το μήνυμά του προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση φάνηκε να είναι: αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία μιλάω σοβαρά, σας προκαλώ να την περάσετε.

«Ακόμη και ο Πούτιν δεν ξέρει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ή δεν μπορεί. Εξαρτάται από τα συναισθήματά του», μου είπε πρόσφατα ο αρθρογράφος της Novaya Gazeta, Αντρέι Κολέσνικοφ.

«Ξέρουμε ότι είναι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος ήταν επίσης ένα συναισθηματικό βήμα. Γι' αυτό πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ιδέα του για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Λένε ότι ο φόβος του πολέμου πρέπει να επιστρέψει και θα περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης.

«Σε αυτή την ερμηνεία πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πούτιν, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά θα είναι η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο χτύπημα.

Ο παράγοντας Τραμπ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συναισθήματα. Επίσης, ξεκάθαρα, οδηγείται από τη δυσαρέσκεια της Δύσης και φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.

Αλλά ξέρει επίσης ότι ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένα πολύ διαφορετικό μέρος.

Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα είναι εκτός οβάλ γραφείου και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης πρόσφατα ότι η συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «έξυπνο πράγμα».

Όλα αυτά πρέπει να ηχούν σαν μουσική στα αυτιά του Πούτιν.

Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει ενάντια σε μια μεγάλη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.

Αν δηλαδή το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους ευεργετικούς για τη Ρωσία.

Εάν αλλάξει αυτός ο υπολογισμός, θα μπορούσε να αλλάξει και η απάντηση της Μόσχας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή