Η λεπτομέρεια στη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών που ξαναγράφει την Ιστορία

Τι ανακάλυψαν στην μάσκα του Τουταγχαμών 

Η λεπτομέρεια στη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών που ξαναγράφει την Ιστορία
UniladTech
2'

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια που έχει «αγνοηθεί» για πολύ καιρό όσον αφορά τη μάσκα θανάτου του Τουταγχαμών, έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας.

Η μάσκα θανάτου αποκαλύφθηκε το 1922 μαζί με την ανακάλυψη του πλούσιου τάφου του φαραώ.

Η τελευταία κατοικία του Τουταγχαμών βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων που βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Νείλου.

Tutankhamun's death mask has left researchers looking for answers (Romilly Lockyer/Getty Images)

Οι μάσκες θανάτου χρησιμοποιούνταν τόσο από τους φαραώ όσο και από τους υπηκόους στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν ένας τρόπος για να τιμούν τους νεκρούς.

Και ενώ η μάσκα του Τουταγχαμών θεωρείται αριστούργημα, τώρα εικάζεται ότι στην πραγματικότητα δεν προοριζόταν για τον ίδιο.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γιορκ μελέτησε τη μάσκα και υποστηρίζουν πως οι τρύπες στα αυτιά δίνουν την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα προοριζόταν να φορεθεί από ένα παιδί ή μια γυναίκα.

Η θεωρία τους βασίζεται στο γεγονός πως επειδή πέθανε σε ηλικία 18 ετών και τόσο ξαφνικά, είναι πιθανό η μάσκα που εν τέλει χρησιμοποιήθηκε από τον Φαραώ να προοριζόταν για κάποιο άλλο άτομο.

Ο βασιλιάς κυβέρνησε από την τρυφερή ηλικία των εννέα ετών μέχρι τον θάνατό του το 1323 π.Χ.

Μιλώντας στην Daily Mail, η καθηγήτρια Joann Fletcher δήλωσε: «Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη ζωή: «Αυτή η μάσκα δεν φτιάχτηκε για έναν ενήλικο αρσενικό φαραώ. Όταν συγκρίθηκε ο χρυσός, [διαπίστωσαν] ότι το πρόσωπο είναι φτιαγμένο από εντελώς διαφορετικό χρυσό από το υπόλοιπο».

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα πρωτότυπα αρχεία από την ανασκαφή του τάφου του Τουταγχαμών το 1922.

Στην αναφορά τους στάθηκαν στις τρύπες της μάσκας, υποστηρίζοντας πως τα τρυπήματα στη μάσκα του Τουταγχαμών προορίζονταν για βασίλισσα και όχι για βασιλιά.

Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η ταφή του βασιλιά μπορεί να ήταν βιαστική.

Οι ερευνητές που εξερεύνησαν τον τάφο του παρατήρησαν ότι υπήρχαν κηλίδες χρώματος ορατές στους τοίχους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό οι τοίχοι να μην είχαν στεγνώσει μέχρι τη στιγμή που ο τάφος σφραγίστηκε.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο τάφος του Τουταγχαμών είναι πολύ μικρότερος από ό,τι θα αναμενόταν για την ιδιότητά του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φλέτσερ: «Αυτός είναι ο τάφος που προοριζόταν για τον Τουταγχαμών.

Για να εμβαθύνει το αίνιγμα, στους τοίχους του τάφου του Βασιλιά Τουταγχαμών υπάρχουν διάσπαρτα σκοτεινά σημεία σημάδια που δεκάδες ειδικοί επισημαίνουν ως ένδειξη ότι η μπογιά ήταν ακόμη υγρή όταν σφραγίστηκε ο τάφος, υποδηλώνοντας τη βιαστική φύση της ολοκλήρωσής του».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή