Ηνωμένο Βασίλειο: Γεννήθηκε σπάνιος μικρός μυρμηγκοφάγος - Ζει στην πλάτη της μητέρας του
Ένα σπάνιο μωρό μυρμηγκοφάγος γεννήθηκε σε ένα πάρκο άγριας ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται να κάθεται στην πλάτη της μητέρας του.
Ονομάστηκε Antony και γεννήθηκε από ένα ζευγάρι μυρμηγκοφάγων που ζει στο πάρκο Cotswold Wildlife Park στο δυτικό Oxfordshire της Αγγλίας - και είναι το τρίτο τους μωρό από τότε που ήρθαν το 2010.
Η γέννηση εξέπληξε μέχρι και τους φροντιστές, που έγινε λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Μυρμηγκοφάγου, στις 19 Νοεμβρίου.
Το πάρκο είναι μόλις μία από τις δύο συλλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν αναπαράγει γιγάντιους μυρμηγκοφάγους τους τελευταίους 12 μήνες.
Η ανώτερη φύλακας θηλαστικών Jenni Maxwell ανακάλυψε το νέο μικρό κατά τη διάρκεια των πρωινών καθηκόντων της ως φύλακας.
«Η Zeta πολύ περήφανα σηκώθηκε στο κρεβάτι της στις 7 το πρωί της Κυριακής και σήκωσε την ουρά της για να επιδείξει το νεογέννητο της».
«Είναι μια λαμπρή μητέρα, είναι πολύ υπομονετική και επιτρέπει στο μικρό να σκαρφαλώσει στην πλάτη της πριν βγει από το κρεβάτι της».
«Ο Antony έχει μια φωτεινή λευκή λωρίδα κατά μήκος της πλάτης του και της ουράς του, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο για τους μικρούς μυρμηγκοφάγους».
«Το μικρό θα παραμείνει στην πλάτη της για τους πρώτους μήνες της ζωής του και θα ευθυγραμμίσει τα σημάδια της λωρίδας του με τα δικά της για να παρέχει καμουφλάζ».
Μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 190 ημερών (27 εβδομάδων), το θηλυκό γεννά ένα μόνο μικρό ενώ στέκεται όρθιο -και το μικρό που ζυγίζει περίπου 1,3 κιλά σκαρφαλώνει αμέσως στην πλάτη της.
Τα μικρά γεννιούνται με πλήρες τρίχωμα και σημάδια που μοιάζουν με των ενηλίκων, ευθυγραμμιζόμενα με το καμουφλάζ της μητέρας τους. Η μητέρα του θα κουβαλάει το μωρό στην πλάτη της για έξι έως εννέα μήνες, μέχρι να γίνει σχεδόν το μισό του μεγέθους της.
Τα μικρά θηλάζουν για δύο έως έξι μήνες και ανεξαρτητοποιούνται μετά από περίπου δύο χρόνια ή όταν η μητέρα μείνει ξανά έγκυος.
Οι γιγάντιοι μυρμηγκοφάγοι καταγράφονται ως «Τρωτά» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά της Κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Γενικά μοναχικά ζώα, εκτός από την περίοδο ζευγαρώματος, ο πληθυσμός τους στη φύση υπολογίζεται σε περίπου 5.000 και επηρεάζεται από την απώλεια βιοτόπων, τα τροχαία ατυχήματα, το κυνήγι και τις πυρκαγιές.
Όμως, με τη βοήθεια των ζωολογικών κήπων, γεννιούνται νέα μωρά που αυξάνουν το συνολικό αριθμό και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη για τη δεινή τους θέση.
Με πληροφορίες από Good News Network