Πλουτώνιον: Οι «πύλες του Άδη» στην Τουρκία - Γιατί απαγορεύεται να τις επισκεφτείτε

Οι θανατηφόρες αναθυμιάσεις στην «πύλη της κολάσεως» οφείλονται στα υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα

Πλουτώνιον: Οι «πύλες του Άδη» στην Τουρκία - Γιατί απαγορεύεται να τις επισκεφτείτε
By Mach - Own work
3'

Ακόμη και εάν οι αρχαιολογικές τοποθεσίες σας... καλούν να τις επισκεφτείτε, ένα μέρος που θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε είναι οι «Πύλες του Άδη» στην Ιεράπολη, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία.

Γνωστότερο ως πύλη του Πλούτωνα, το Πλουτώνιον στην Ιεράπολη πιστεύεται ότι αρχικά χτίστηκε γύρω στο 190 π.Χ. Εκεί οι αρχαίοι Ελληνορωμαίοι λάτρευαν τους θεούς του Κάτω Κόσμου, εξ ου και το όνομα.

Οι επισκέπτες δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στο εσωτερικό της σπηλιάς, αλλά υπήρχαν υπερυψωμένα καθίσματα σε μια αρένα όπου μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους ιερείς να εργάζονται. Οι ιερείς οδηγούσαν ταύρους στη σπηλιά την ανατολή του ήλιου, και ενώ τα ζώα χάνονταν, εκείνοι επιβίωναν.

Επιπρόσθετα οι θεατές μπορούσαν να αγοράσουν τα δικά τους μικρά ζώα και να τα στείλουν στα σαγόνια της «ανάσας του Πλούτωνα» για να πεθάνουν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 μέσω του περιοδικού Archaeological and Anthropological Sciences, η Πύλη του Πλούτωνα πήρε το παρατσούκλι «πύλη της κόλασης» λόγω των θανατηφόρων αερίων που εκπέμπονται από το έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο βιολόγος-ηφαιστειολόγος Hardy Pfanz ηγήθηκε μιας ομάδας που ανέλυσε τις αναθυμιάσεις που έβγαιναν από το στόμιο του σπηλαίου και από μια σχισμή που εκτείνεται βαθιά κάτω από το έδαφος. Οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν θανατηφόρα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που κυμαίνονται από 4% έως 53% ανάλογα με την απόσταση από το έδαφος.

Αυτό ταιριάζει με μια περιγραφή από τον γεωγράφο Στράβωνα, ο οποίος τον περιγράφει ως εξής: «Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος από έναν ατμό τόσο ομιχλώδη και πυκνό που δύσκολα μπορεί κανείς να δει το έδαφος ... οι ταύροι που οδηγούνται σε αυτόν πέφτουν και σύρονται νεκροί».

Αν και ο Στράβων λέει ότι οι ιερείς μπορούσαν να εισέλθουν στη σπηλιά φαινομενικά σώοι, υποστηρίζει ότι κρατούσαν την αναπνοή τους και εξακολουθούσαν να εμφανίζουν «ένδειξη ενός είδους ασφυξίας». Υπάρχουν αναφορές ότι οι ευνουχισμένοι ιερείς της Κυβέλης (γνωστοί ως Γάλλοι) σύρονταν στο δάπεδο για να βρουν θύλακες οξυγόνου ή κρατούσαν την αναπνοή τους, αν και οι επισκέπτες θεωρούσαν θαύμα το γεγονός ότι μπορούσαν να επιβιώσουν από την Πύλη του Πλούτωνα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη θανατηφόρα φύση της Πύλης του Πλούτωνα όταν έγινε περαιτέρω ανασκαφή το 2013 και τα πουλιά έπεφταν νεκρά όταν πετούσαν πολύ κοντά. Παρόλο που μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο και να δείτε ένα μαρμάρινο άγαλμα του Άδη και του Κέρβερου, το να μπείτε στο εσωτερικό της σπηλιάς είναι ένα πράγμα που (ευτυχώς) δεν θα μπορέσετε να διαγράψετε από τη λίστα με τα αγαπημένα σας αντικείμενα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή