Σε ισχύ η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου – Χτυπήματα μέχρι και την τελευταία στιγμή
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία είναι σε ισχύ από τις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Τι προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κλείστηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ την Τρίτη, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον ανταλλαγών πυρών στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και δυο μήνες και πλέον ανοικτού πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το ισχυρό λιβανικό ένοπλο κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Ακολουθεί σύνοψη των όρων, όπως τους περιέγραψε.
- Η κατάπαυση του πυρός τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
- Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο.
- Οι μαχητές της Χεζμπολάχ υποχρεούνται επίσης να αποσυρθούν από τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και να αναδιαταχθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
- Τα βαριά όπλα της Χεζμπολάχ πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη μεθόριο.
- Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα αναλάβουν τον έλεγχο θέσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
- Ο Λίβανος και το Ισραήλ διατηρούν το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
- Ο Αμερικανός στρατός θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στον στρατό του Λιβάνου, σε συνεργασία με τον γαλλικό.
- Στρατιωτική επιτροπή με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών θα διαθέσει περαιτέρω υποστήριξη στον λιβανικό στρατό — εξοπλισμό, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ενταχθούν σε τριμερή μηχανισμό που είχε δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο του 2006 από την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο πλέον θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ, θα διατηρεί «απευθείας» επικοινωνία με τα διάφορα μέρη και θα επιτρέπει «κάθε φορά που διαπιστώνεται παραβίαση» της συμφωνίας, «ιδίως σοβαρή παραβίαση», να «αντιμετωπίζεται αμέσως», ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση.
Προειδοποιήσεις σε Χεζμπολάχ, Ιράν και Συρία
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.
«Θα επιβάλουμε τη συμφωνία (σ.σ. την εφαρμογή της) και θα απαντήσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», τόνισε. «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά, θα χτυπήσουμε αποφασιστικά», συνέχισε.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, εξηγώντας πως τρεις ήταν οι λόγοι για να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός:
- Να επικεντρωθεί το Ισραήλ στην ιρανική απειλή
- Να αναπληρωθούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
- Να επιτραπεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να έχουν μια περίοδο ανάπαυλας, και τέλος να απομονωθεί η παλαιστινιακή Χαμάς - η άνευ προηγούμενου επίθεση της οποίας, τον Οκτώβριο του 2023 αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, υπογράμμισε ο Νετανιάχου. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω... Εξοντώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους από τους πύραυλους της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές και αφανίσαμε τρομοκρατικές υποδομές που υπήρχαν για χρόνια κοντά στα σύνορα μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ «παίζει με τη φωτιά».
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ήταν ο μόνος που καταψήφισε το σχέδιο εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ
Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε επισήμως τη συμφωνία για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, με ψήφους 10-1, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ εκτιμά τη συνεισφορά των ΗΠΑ στη διαδικασία και διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλειά του», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο μόνος υπουργός που καταψήφισε τη συμφωνία εκεχειρίας ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Μπεν Γκβιρ την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος», προεξοφλώντας πως «μελλοντικά θα χρειαστεί ξανά να επιστρέψουμε στον Λίβανο».
Μπάιντεν: Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 το πρωί.
Μέχρι τότε όμως; Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Βηρυτού, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στη Βηρυτό, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. Το Associated Press αναφέρει ότι τουλάχιστον μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου αργά την Τρίτη.
Η ομιλία Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άρχισε να μιλάει από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου αποδέχθηκαν την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό της «καταστροφικής» σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε ότι θέλει να ευχαριστήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τη συνεργασία του στην επίτευξη αυτής της στιγμής.
Ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων θα τερματιστούν την Τετάρτη στις 4 το πρωί. «Αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε:
- Ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
- Κατά τη διάρκεια των επόμενων 60 ημερών, ο λιβανέζικος στρατός και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν και θα αναλάβουν τον έλεγχο του εδάφους τους, λέει.
- Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης σταδιακά τις εναπομείνασες δυνάμεις του τις επόμενες 60 ημέρες, λέει, ώστε οι πολίτες και στις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους.
- Οι ΗΠΑ, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και των συμμάχων τους, θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί «πλήρως»
- Εμείς, μαζί με τη Γαλλία και άλλους, θα παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι αν η Χεζμπολάχ ή οποιοδήποτε άλλο μέρος παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τότε το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η συμφωνία «προαναγγέλλει μια νέα αρχή για τον Λίβανο». «Όπως ακριβώς ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, το ίδιο αξίζει και ο λαός της Γάζας», λέει ο Μπάιντεν.
Τι είπε για τη Γάζα
Σύμφωνα με τον ίδιο οι κάτοικοι της Γάζας έχουν περάσει την κόλαση, ο κόσμος τους είναι απολύτως κατεστραμμένος. Πρόσθεσε δε ότι η Χαμάς αρνείται εδώ και μήνες να διαπραγματευτεί με καλή πίστη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας και ανέφερε ότι η Χαμάς «έχει μια επιλογή να κάνει».
Η «μόνη διέξοδος» της Χαμάς, σύμφωνα με τον Μπάιντεν είναι να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους και να τερματίσει τις μάχες, γεγονός που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέει.
Τις επόμενες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν άλλη μια πίεση προς την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Το μέλλον της Μέσης Ανατολής
Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός του για ένα μέλλον στη Μέση Ανατολή όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να απολαμβάνουν «ίσα μέτρα ασφάλειας, ευημερίας και αξιοπρέπειας» και όπου οι Παλαιστίνιοι «θα έχουν το δικό τους κράτος».
"Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να συνάψουν μια σειρά από «ιστορικές» συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία που θα περιλαμβάνουν ένα σύμφωνο ασφαλείας και οικονομικές διαβεβαιώσεις", πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη δημιουργία μιας «αξιόπιστης οδού» για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει ορισμένες «δύσκολες επιλογές», τόνισε ο Μπάιντεν.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι τολμηρό και να μετατρέψει τα τακτικά κέρδη κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του σε μια συνεκτική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί μια ευρύτερη ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
Ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό την ώρα που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την εκεχειρία
Τι και αν ο Τζο Μπάιντεν μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη απόψε (26/11) μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί από αέρος στην Βηρυτό...
Ειδικότερα σύμφωνα με τον Guardian ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ήρθαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στη Βηρυτό, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. Το Associated Press αναφέρει ότι τουλάχιστον μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου αργά το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς το Ισραήλ έδωσε σήμα ότι σκοπεύει να συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ πριν από την κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 το πρωί.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης ρουκέτες προς το Ισραήλ την Τρίτη, προκαλώντας σειρήνες αεροπορικών επιδρομών σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.
Από την πλευρά του, το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε drones εφόρμησης εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από πολύνεκρους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό και την αναγγελία κατάπαυσης του πυρός που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 04:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Σε ανταπόδοση για τη στοχοποίηση της πρωτεύουσας Βηρυτού και τις σφαγές αμάχων που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό εχθρό», η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έστειλε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα να πλήξουν «νευραλγικούς στρατιωτικούς στόχους στην πόλη του Τελ Αβίβ και τα περίχωρά της», σύμφωνα με ανακοίνωση του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.