Ρωσία: Διαθέτουμε «υπερόπλα» - Τα «τεχνολογικά άλματα» για τα οποία υπερηφανεύονται
Η χρήση του πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία, εξέπληξε τις χώρες της Δύσης, αφού ήλθε σε μια στιγμή στην οποία τίποτε δεν πρόδιδε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει αυτού του είδους τους βαλλιστικούς πυραύλους, με αυτού του είδους τις τεχνικές ιδιότητες, αλλά αντιθέτως υπήρχε η πεποίθηση ότι η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή πολεμικού υλικού.
Ο Oreshnik έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης, με την ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι διαθέτει «υπερόπλα».
Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφερόμενος στον συγκεκριμένο πύραυλο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι ένα χτύπημα στο ποοίο θα χρησιμοποιούνταν αρκετοί από αυτούς τους πυραύλους σε μια περιοχή θα είχε αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Κατά την άποψη των στρατιωτικών και τεχνικών ειδικών, στην περίπτωση ενός μαζικού, ομαδικού χτυπήματος αυτών των πυραύλων, το αποτέλεσμα θα ήταν συγκρίσιμο με την χρήση πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Για να συμπληρώσει πάντως πώς ο Oreshnik δεν είναι όπλο μαζικής καταστροφής.
Οι δηλώσεις Πούτιν περί του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Oreshnik δεν είναι ο μοναδικός ισχυρισμός περί «υπερόπλων» στην διάθεση της Ρωσίας.
Η Ρωσία διαθέτει τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και «υπερόπλων», για να απαντήσει κατάλληλα σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας, δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της Γερουσίας την Τετάρτη, η Ματβιένκο σχολίασε την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τη χρήση του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik εναντίον μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Η ρωσίδα πολιτικός προειδοποίησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει τις χώρες που συμμετέχουν και υποστηρίζουν το Κίεβο για να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που έχουν δώσει στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και εξήγησε ότι η χρήση του Oreshnik ήταν μια απάντηση στις "επιθετικές ενέργειες των μελών του ΝΑΤΟ" που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Ματβιένκο έκανε ακόμη λόγο για "ισχυρή πράξη στην σύγχρονη γεωπολιτική" και για "ισχυρό μήνυμα" που ελήφθη "από όλους τους αποδέκτες".
Ωστόσο, τόνισε ότι η χρήση του Oreshnik "δεν ήταν τελεσίγραφο ή απειλή, όπως προσπάθησαν να το παρουσιάσουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης".
"Αυτή είναι η απάντησή μας στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Δύση και στα βήματα που οδήγησαν στην επίθεση σε ρωσικές εγκαταστάσεις με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Προειδοποιούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο", δήλωσε η Matvienko, προσθέτοντας ότι η χρήση του πυραύλου είναι επίσης μια "επίδειξη ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων και έχουμε τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των υπερόπλων, για να δώσουμε μια απτή και αναπόφευκτη απάντηση". Η πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποια "υπερόπλα" αναφερόταν.
"Όπως είπε ο πρόεδρος, πάντα θα υπάρχει απάντηση", δήλωσε η Ματβιένκο. Η ίδια εκτίμησε επίσης ότι η ομιλία του Πούτιν και η ανάπτυξη του πυραύλου Oreshnik έχουν "μεγάλες δυνατότητες να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ της επιλογής ενός ειρηνικού τρόπου επίλυσης της διένεξης [στην Ουκρανία] με απόλυτο σεβασμό των συμφερόντων της Ρωσίας, της ασφάλειας και της κυριαρχίας μας". Η Matvienko εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυτικοί ηγέτες θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις, "θα έρθουν στα συγκαλά τους και θα παραδεχτούν ότι έχασαν, ότι απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους για τον περιορισμό της ανάπτυξης της Ρωσίας, ότι απέτυχαν να προκαλέσουν γεωπολιτική ήττα στη Ρωσία και θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων".
Η Ματβιένκο όμως δεν είναι η μοναδική αξιωματούχος της Ρωσίας που αναφέρθηκε μετά την «αποκάλυψη» του Oreshnik σε υπερόπλα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο διευθυντής του ρωσικού «Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου - Kurchatov» Μικαέλ Κοβαλτσούκ, εξήγησε ότι η πρόοδος της Ρωσίας στα υπερηχητικά όπλα, οφείλεται στα τεχνολογικά άλματα τα οποία κάνει η χώρα όσο αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Είπε συγκεκριμένα: «Τα υλικά που διαθέτει η Ρωσία τα οποία αντέχουν σε υπερυψηλές θερμοκρασίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία του συγκροτήματος Oreshnik και θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία άλλων τύπων υπερηχητικών όπλων»
Και συνέχισε εξηγώντας: «Το "Oreshnik" επιδείχθηκε τις προάλλες. Γιατί το κάναμε, γιατί τους προσπεράσαμε όλους; Επειδή είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων ηγετών... Δημιουργήσαμε υπερηχητικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτά είναι υλικά που λειτουργούσαν στους 1500 βαθμούς, στη συνέχεια στους 1800, και αυτά στους 2000, και εμείς τα καταφέραμε, ενώ άλλοι όχι».
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη πιο ανθεκτικά υλικά, που θα επιτρέψουν στην Ρωσία να κατασκευάσει και άλλα πιο προηγμένα υπερηχητικά όπλα: «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι τα υλικά που μπορούν να αντέξουν 2500-3000 βαθμούς." "Άλλα υλικά που μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία ακόμη πιο προηγμένων όπλων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι υλικά που μπορούν να αντέξουν 2500-3000 βαθμούς", δήλωσε συγκεκριμένα.